Ово је могући сценарио за Трећи светски рат!

Ovo je mogući scenario za Treći svetski rat!

28 marta 2015

crimea_russians 43543Poslednjih nekoliko dana skoro sve države na granici sa Rusijom i blizu nje su održavale vojne vežbe sa američkim vojnicima, a opravdanje za ovakav potez je da bi se obezbedio sigurnost i mir u regionu zbog sukoba u Ukrajini.

Iako se već više od godinu dana govori da postoji mogućnost da izbije Treći svetski rat, danas sve indikacije ukazuju da je to sasvim izvesno. Iako nijedna strana, SAD sa saveznicima i NATO-om na čelu s jedne, i Rusija s druge, mudro ćute, njihovi potezi govore više od reči.

Ako uzmemo sve vesti koje se provlače po medijima, može da se zaključi da se sprema nešto veliko. One se prezentuju kao svakidašnje, normalne stvari.

Sporazum u Minsku je potpisan početkom februara nakon maratonskih pregovora između Vladimira Putina, Petra Porošenka, Angele Merkel i Fransoa Olanda kako bi se smirila situacija na istoku Ukrajine. On je predviđao prekid vatre od 15. februara, zatim povlačenje svih stranih naoružanih grupa, vojne opreme i mašinerije iz Ukrajine, razoružavanje svih nelegalnih grupa, ustavne reforme u Ukrajini i dodeljivanje posebnog statusa Donjeckoj i Luganskoj oblasti.

Iako su se i nakon potpisanog sporazuma vodile borbe između ukrajinskih vojnika i proruskih separatista, kako je vreme odmicalo, situacija je postala sve mirnija. Ili se bar tako činilo. S vremena na vreme se provuče neka informacija o borbama na frontovima u Ukrajini, o eksplodiranoj bombi, o gubitku još nevinih života…

U poslednje dve nedelje počele su da stižu informacije o gomilanju američkih trupa na prostoru Istočne Evrope i o postavljanju štitova u zemljama NATO-a, kao i o vojnim vežbama koje su u poslednje vreme veoma učestale.

Tako je konvoj američkih oklopnih jedinica je prošle nedelje krenuo iz Estonije preko Letonije i Litvanije ka svojoj bazi u Nemačkoj, a pre neki dan je stigao u Poljsku, dok su danas prošli kroz Austriju.

Poljska

Na desetine oklopnih vozila tipa “strajker” iz Treće divizije Drugog konjičkog puka učestvovalo je u vežbi u Poljskoj, koja je trebalo da demonstrira spremnost NATO da zaštiti svoje članice. General Boguslav Pacek, zadužen za odbrambene akcije, tada je rekao da konvoj treba da pokaže “onima na Istoku” da je NATO jak i jedinstven.

U tom periodu, Poljska vojska pozvala je izabrane pripadnike svog rezervnog sastava da se “odmah jave radi vojne vežbe”. General Pacek tvrdi da ovaj korak nije ništa neobično i da nema bilo kakve veze sa tekućom krizom u Ukrajini i objasnio da je takav način funkcionisanja po kome su pojedinci u obavezi da se jave u vojnu jedinicu u roku od nekoliko sati “savršen test spremnosti rezervista”.

Koliko su ozbiljno shavatili situaciju vidi se po tome kada je američka vojska rasporedila jednu bateriju protivraketne odbrane “Patriot” u blizini Varšave, u okviru zajedničkih vežbi sa članicom NATO Poljskom. Poljska koja je članica NATO od 1999. godine, ne poseduje sopstveni sistem zaštite od balističkih projektila, i u roku od nekoliko sedmica doneće odluku od koga će kupiti taj sistem projektila srednjeg dometa. Najverovatnije od SAD-a.

Rumunija

Naš sused, Rumunija se ugledala na svoje saveznike i dozvolila da NATO postavi raketne štitove u njihovoj zemlji. Njihovi zvaničnici su izjavili pre nekoliko dana da je američki protivraketni štit planiran za Rumuniju namenjen zaštiti NATO članica od napada i da ne predstavlja pretnju Moskvi.

Reagovanje je usledilo nakon što je ambasador Rusije u Danskoj Mihail Vanjin izjavio da bi Moskva mogla da pošalje nuklearne projektile na brodove te skandinavske zemlje, članice NATO, ako se ona priključi protivraketnom sistemu Alijanse.
Rumunija želi i da pojača svoje vojne kapacitete zbog “opasnosti” pred ruskim operacijama u susednoj Ukrajini i računa da će dobiti pristanak EU-a za povećanje budžeta za odbranu.

Bugarska

Bugarska je takođe dozvolila da na njenoj teritoriji bude otvoren novi komandni centar NATO kako bi obezbedila istočnu granicu tog saveza protiv eventualne ruske “agresije”. To je jedan od šest centara, koji će biti postavljeni u narednih godinu dana, sa ciljem da se stvore snage za brzu intervenciju od 5.000 vojnika, kao odgovor na navodne ruske akcije u Ukrajini.

Pet drugih novih komandnih centara treba da budu u Poljskoj, Rumuniji i baltičkim zemljama. London je najavio da će na jesen uputiti najnoviji razarač u rumunsku crnomorsku luku Konstanca.

– Ni Rumunija niti Velika Britanija neće biti zastrašene pretnjama Alijansi ili njenim članicama – rekao je britanski sekretar odbrane Majk Falon tokom jednodnevne posete Bukureštu.

Baltičke zemlje

LETONIJA: U Letoniji se do 31. marta održavaju međunarodne vojne vežbe “Operejšn samer šild – 12″ u kojima će učestvovati više od 1.100 vojnika. U prošlu subotu na aerodromu u Rigi sletela su tri vojna aviona sa američkim vojnicima i oružjem. U vežbama učestvuju jedinice kopnenih, vazduhoplovnih i mornaričkih snaga Letonije, Litvanije, SAD, Nemačke, Luksemburga i Kanade.

ESTONIJA: Krajem februara članica NATO, Estonija održala je vojnu paradu u pograničnom gradu Narvi, na samo 300 metara od granice s Rusijom, javila je bila Raša tudej, navodeći da je Talin dugogodišnji kritičar Moskve koju optužuje da vodi agresivnu politiku prema baltičkim zemljama.

LITVANIJA: Ova zemlja je takođe postala sve nervoznija zbog ukrajinske krize i straha da bi ona mogla da bude sledeća ruska meta. Atmosfera napetosti i straha dovela je do toga da je sve veći broj Litvanaca počeo da se sprema za mogući rat.

Uz regularnu vojsku, hilljade litvanskih dobrovoljaca počelo je da trenira i sprema se za potencijalni vojni sukob sa Rusijom. Kako bi upoznali litvansku “drugu vojsku” treba izaći iz glavnog grada Vilnjusa i uputiti se u predgrađa gde se nalaze bivše sovjetske baze. Tamo su desetine vojnih objekata sakrivene u šumarcima. Danas su ti objekti sedište Zajednice strelaca, grupe od 8.000 ljudi koji se spremaju za rat protiv Rusije.

Predstavnički dom američkog Kongresa pre par dana usvojio rezoluciju kojom se predsednik Barak Obama poziva da pošalje ubojito oružje Ukrajini da bi zaštitila suverenitet u borbi protiv proruskih snaga.

UKRAJINA: SAD su isporučile Ukrajini i prvih deset oklopnih vozila tipa “hamer” u okviru programa vojne pomoći za “borbu protiv separatističkih snaga na istoku zemlje koje podržava Rusija”, a pošiljku je na aerodromu u Kijevu dočekao ukrajinski predsednik Petro Porošenko.

Da Vladimir Putin ne ostane dužan, ruska Severna flota i padobranske jedinice izvele su vojne vežbe, u kojima je učestvovalo 38.000 vojnika, više od 55 ratnih brodova i podmornica i 110 aviona i helikoptera. Da li se i oni spremaju za rat, pošto je ministarstvo odbrane, kao i ministarstvo za vanredne situacije te zemlje, naložilo je svim kompanijama da pripreme svoje zaposlene za nuklearni rat.

Da li je ovo samo čista podudarnost, ili možemo svaki čas da očekujemo da će uskoro da započne Treći svetski rat kada su sve indikacije su tu, ostaje nam da vidimo… Činjenica je da Zapad polako steže obruč oko Rusije i da je sve bliža njenim granicama.

(Telegraf.rs)

KOMENTARI



Jedan komentar

  1. mmz says:

    sve same članice varšavskog pakta. Treba da zahvale SSSR-u za državnost koju sada imaju. Naime sve su ratovale na strani Hitlera: Nisu kažnjenje, kažnjavanje kao poražene zemlje znači PLAĆANJE RATNE ŠTETE, pored toga oduzimanje dela teritorije i formiranje država nacionalnih manjina koje su ratovale protiv Hitlera to znač napravito od 10 država 110 deset državica.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *