12.000 ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom

12.000 ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom

14 jula 2014

ukraine russian army dhdhsNATO je danas saopštio da je Rusija povećala broj svojih vojnika u blizini ukrajinske granice na 12.000, pošto ga je u junu smanjila na ispod 1.000.

Iz Alijanse je ocenjeno da ovaj potez ometa pokušaje da se kriza obuzda.

„To nije korak u pravom smeru. To je korak dalje od smirenja situacije“, ocenio je zvaničnik NATO.

„Prema našoj proceni, između 10.000 i 12.000 ruskih vojnika se sada nalazi u oblasti (kod granice s Ukrajinom)“, naveo je on.

Zvaničnik Alijanse rekao je i da je NATO još jednom pozvao Rusiju da povuče svoje trupe, prestane da podržava prosuske snage i zaustavi priliv oružja i sredstava.

Kada se ukrajinska kriza produbila ruskom aneksijom Krima u martu, Rusija je okupila oko 40.000 vojnika na granici i ignorisala pozive Zapada da ih povuče.

Ruski predsednik Vladimir Putin je, međutim, u maju objavio kraj vojnih vežbi u pograničnoj oblasti i povratak vojnika u baze, navodi francuska agencija.

Ukrajinski vojni avion srušen je u istočnoj pograničnoj oblasti s Rusijom, a ministar odbrane Valerij Heletej kaže da je raketa možda ispaljena iz Rusije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. miki+ says:

    ove izjave treba čitati u subjektivnom duhu što je po planovima NATO za njih to dobro, a što ne, a ne onako kako bi one trebale značiti u objektivnom duhu za koga se ovi subjektivni skotovi navodno zalažu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *