Зашто су рок звезде увек биле на нишану ЦИА?

Зашто су рок звезде увек биле на нишану ЦИА?

5 августа 2015

muzicari-cia-640x336Да ли је ЦИА икада престала да врши експерименте користећи психоактивне супстанце које утичу на људски ум? Џон Л. Поташ, аутор књиге “Дрога као оружје против нас”, објашњава зашто је ЦИА имала на свом нишану нека од најпознатијих имена из музичке индустрије, укључујући Џона Ленона и Курта Кобејна.

Поташ истиче да су чланови моћних породица који су основали ЦИА-у, као и појединци на високим положајима унутар ове организације, првобитно стекли своје богатство дистрибуирањем опијума. По оснивању ЦИА-е, баш ти појединци су спасили нацистичке лекаре који су током рата експериментисали са психоделичним супстанцама, и омогући ли им да наставе своја испитивања. Испитивања су спровођена на војницима, болничким пацијентима, а затим су се проширила и на обичне, просечне грађане. Психоделичне супстанце су се показале као веома погодно средство за контролисање проблематичних појединаца, односно свих оних чији се ставови и активности на поклапају са агендом које се држала ЦИА.

Прочитајте још:

Музичке звезде које су чланови ИЛУМИНАТА

16 познатих личности који су се окренули против Илумината, а затим чудно настрадали

Залагања групе активиста за људска права, као и пропагирање антиратне политике, било је нешто што није одговарало интересима ЦИА-е. Дроге, попут ЛСД-а, служиле су 60-их година да се такви појединци контролишу. Временом се листа имена која треба контролисати знатно проширила, а на њој су били и Че Гевара и Кастро.

Мужичар Пол Робесон је, на пример, предозиран психоделичном дрогом, а након тога је био подвргнут изузетно снажним електрошоковима, што је ефективно окончало његову музичку каријеру. Он се залагао за права радника, као и за људска права.

Брајан Џоунс се захваљујући музици брзо спријатељио са Хендриксом и Леноном, а ЦИА је убрзо послала своје представнике у Лондон и финансирала неколико лондонских агенција да промовишу ЛСД и да се побрину да ова дрога доспе до музичара. Коришћењем ЛСД-а од стране музичара, ЦИА је добијала могућност да манипулише музичарима, а истовремено, њихово расуђивање би тиме постало помућено. Џон Ленон и Мик Џегер, као и други музичари, били су изразито против рата у Вијетнаму. Да не би ширили своје ставове у јавности, тајни ФБИ агенти су се побринули да дрога дође до њих, што је неким музичарима створило проблем с властима. Истовремено, њихова имена су искоришћена да се јавно рекламира ЛСД, као и сличне дроге.

Многи музичари су изгубили животе под неразјашњеним околностима, и то врло често онда када би успели да проблем са дрогом оставе за собом, и када би се поново окретали активизму и борби за људска права. Њихова убеђења, посвећеност борби за људска права и посвећеност антиратним идејама представљали су опасност за ЦИА-у, јер су масе заиста слушале оно што су они говорили и на шта су скретали пажњу. Зато су многи од њих једноставно морали да буду “ућуткани”!

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u