14 НАУЧНО ДОKАЗАНИХ РАЗЛОГА: Ево зашто би требало да једете сланину

14 НАУЧНО ДОKАЗАНИХ РАЗЛОГА: Ево зашто би требало да једете сланину

15 марта 2018

Обожавате сланину али су вас разноразне теорије о томе како је нездрава и да гоји, помало удаљиле од ње?

Не брините – ми вам откривамо зашто бисте баш требало да је једете.

Сланина је једина храна која је истовремено и слана и слатка
Иако садржи слано и слатко, односно два укуса која су потпуно различита, када је сланина у питању оне се савршено стапају и чине ту намирницу изнимно примамљивом.

Нема угљених хидрата
Упрскос мишљењу, не гоје масти већ угљени хидрати. Исхрана с ниским уделом угљених хидрата препоручује се за одржавање телесне тежине. Погрешно је мишљење и да угљени хидрати дају енергију организму. Истина је да тело енергијом опскрбљују масти. Стога, клоните се угљених хидрата и навалите на сланину!

Одлична против мамурлука
Ништа не може излечити мамурлук као масна сланина и шољица кафе.

Пружа осећај ситости
Садржи висок део засићених масти, па ћете дуже осећати ситост него да једете угљене хидрате.

Хрскаво је добро
У животу не иде увек све глатко. Пржена, хрскава сланина можда својим обликом подсећа на животне успоне и падове, али својим божанственим укусом нас подсећа да ништа није непремостиво. На крају крајева, шта је живот без мало узбуђења?!

Најбољи разлог да ујутро устанете из кревета
Поготово ако сланину пржи ваша сродна душа како би вас дочекао готов доручак. Али, било како било, сланина ће у сваком случају поправити ваше јутарње расположење без обзира на обавезе које вас очекују током остатка дана.

Богата је витаминима
Сланина је препуна есенцијалних Б витамина који су од виталног значаја за наш имунолошки систев и опште здравље. Садржи 65 посто препорученог дневног уноса тиамина (витамина Б1), 47 посто ниацина (витамин Б3), 38 одсто витамина Б12 и 36 посто цинка. Дакле, заборавите мултивитамине и посегните за сланином.

Није се лоше замастити понекад
Добро је запрљати руке с времена на време, а посебно ако то учините грицкајући сланину. То ионако није проблем којег мало сапуна и воде неће решити.

Јели су је и праљуди
У последње време је палео дијета постала хит. Али, тај начин исхране није ништа ново. Препоручују се намирнице које су јели наши најранији преци и састоји се од воћа, поврћа и меса. Дакле, ако су праљуди јели месо, сигурно су јели и сланину.

Једноставна је за припрему
У ствари је идеална за лење особе које једва да укључе шпорет, а камоли да сатима припремају оброк. Уколико волите пржену, можете је чак и у микроталасној пећници направити. Али, довољно је и само да нарежете димљену сланину, па да добијете праву посластицу на свом тањуру.

Идеалан је додатак свим оброцима у било које доба дана
Сланина за доручак? Наравно. Сланина за ручак? Да, наравно. Сланина за вечеру? Зашто не?! Сланина увек добро звучи, без обзира на доба дана. Можете је комбиновати с јајима, хамбургером, одреском…

И кад је лоша, добра је
Чак и најгора сланина је боља опција од никакве сланине. Оно што је чини посебном је то да с њом никада нећете погрешити. Чак и ако сте је мало препекли ипак ћете је појести.

За свакога постоји одређена врста сланине
При спомену на сланину, најчешће помислимо на свињску. Али, шта је с људима који не једу свињетину? Проблем решен. Набавите ћурећу сланину. Тај деликатес, се наиме, може добити од било које врсте животиња. А веровали или не, постоји чак и пачја сланина.

Обилује протеинима
Протеин је кључна компонента у здравој исхрани, а срећом, сланина је супер богата протеинима! Протеин је кључни састојак за одржавање високе разине енергије, као што је битан и за косу, нокте, и кожу.

KOMENTARI



3 коментара

  1. Velika Metla says:

    Ову сланину која је на слици треба обавезно избегавати,јер је то сланина од индустријског меса,значи голи отров! Само домаћа сланина која се храни на србској земљи је добра за организам!

  2. Hauk says:

    Nije problem slanina ni meso odgajeno na prirodnim hranivima životinja. Problem su aditivi koji meso pretvaraju u "crveno meso", a to je nitrata so koju svi industrijski prerađivači koriste. Pouzdan otrov i kancerogen.

  3. Aleksandar says:

    Некада су објављивани чланци у којима су исто тако наводили "научне доказе" зашто не треба јести сланину. Навешћу један упечатљивији пример. Пошто имам доста година, веома давно, као студент учио сам од педијатара да је дојење мајчиним млеком бесмислица, да је превазиђено, да никакве користи од тога нема итд. Три деценије касније окренули су причу у потпуно супротном смеру.Тако је то у свету у коме је један Стивен Хокинг, дупе-глава могао да буде велико име у науци.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *



ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u