18 година од почетка злочиначке НАТО агресије! (ВИДЕО)

18 година од почетка злочиначке НАТО агресије! (ВИДЕО)

24 марта 2017

42085_vest_bombardovanje-srbije-6u77

Данас се навршава 18 година од почетка ваздушних напада НАТО-а на Савезну Републику Југославију (СРЈ).

Напади започети 24. марта, трајали су 11 недеља и према проценама различитих извора у њима је погинуло између 1.200 и 2.500 људи.

У бомбардовању које трајало 78 дана, тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, школе, здравствене установе, медијске куће, споменици културе.

Напади на Југославију почели су 24. марта 1999. нешто пре 20.00 часова на основу наређења тадашњег генералног секретара НАТО-а Хавијера Солане, а југословенска влада исте ноћи прогласила је ратно стање.

НАТО агресија уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову у Рамбујеу и Паризу, фебруара и марта 1999. године.

О материјалној штети која је нанета Југославији током бомбардовања изнети су различити подаци. Тадашње власти у Београду процениле су штету на око сто милијарди долара и затражиле надокнаду од чланица НАТО-а.

Бомбардовање Југославије окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Дан раније, 9. јуна, представници Војске Југославије и НАТО-а потписали су у Куманову Војно-технички споразум којим је прецизирано повлачење снага ВЈ са Косова и улазак међународних војних трупа.

Јединице ВЈ повукле су се са Косова након доношења резолуције УН, а прве међународне трупе ушле су на територију Косова из Македоније већ 12. јуна 1999. године.

То је до тада била највећа операција Алијансе, а највише војника је дошло из Немачке, Француске, Италије и САД.

 

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Trifun says:

    Браћо срби и сестре србкиње - док сте још при чистој свести и здравој памети учите своју малобројну децу која су рођена после Милосрдног анђела да памте и никад не забораве демократизацију осиромашеним уранијумом,касеним,графитним бомбама. Држава Србија је одмах након завшетка бомбардовања морала да законом забрани учење енглеског језика на свим нивоима образовања. Браћо срби и сестре србкиње учите своју децу да МРЗЕ американце и јенглезе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u