18 година од почетка злочиначке НАТО агресије! (ВИДЕО)

18 godina od početka zločinačke NATO agresije! (VIDEO)

24 marta 2017

42085_vest_bombardovanje-srbije-6u77

Danas se navršava 18 godina od početka vazdušnih napada NATO-a na Saveznu Republiku Jugoslaviju (SRJ).

Napadi započeti 24. marta, trajali su 11 nedelja i prema procenama različitih izvora u njima je poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.

U bombardovanju koje trajalo 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20.00 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

NATO agresija usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

O materijalnoj šteti koja je naneta Jugoslaviji tokom bombardovanja izneti su različiti podaci. Tadašnje vlasti u Beogradu procenile su štetu na oko sto milijardi dolara i zatražile nadoknadu od članica NATO-a.

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO-a potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Jedinice VJ povukle su se sa Kosova nakon donošenja rezolucije UN, a prve međunarodne trupe ušle su na teritoriju Kosova iz Makedonije već 12. juna 1999. godine.

To je do tada bila najveća operacija Alijanse, a najviše vojnika je došlo iz Nemačke, Francuske, Italije i SAD.

 

KOMENTARIJedan komentar

  1. Trifun says:

    Braćo srbi i sestre srbkinje - dok ste još pri čistoj svesti i zdravoj pameti učite svoju malobrojnu decu koja su rođena posle Milosrdnog anđela da pamte i nikad ne zaborave demokratizaciju osiromašenim uranijumom,kasenim,grafitnim bombama. Država Srbija je odmah nakon zavšetka bombardovanja morala da zakonom zabrani učenje engleskog jezika na svim nivoima obrazovanja. Braćo srbi i sestre srbkinje učite svoju decu da MRZE amerikance i jengleze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *