4Д Немањићи на Старом двору

4Д Немањићи на Старом двору

9 јула 2017

МУЛТИМЕДИЈАЛНИ спектакл „Немањићи“ имаће пројекцију три дана заредом (14, 15. и 16. јула) на фасади зграде Старог двора. Пројекат је (по узору на „Теслин времеплов“) подржала Скупштина града Београда, Министарство културе и информисања, Републички завод за заштиту споменика културе и Српска православна црква.

Повод за спектакл је осам векова од крунисања првог српског краља, Стефана Немање II Првовенчаног, а намера организатора је да овим догађајем подигне свест јавности о значају династије Немањића и подсетио на богато историјско, културно и духовно наслеђе најславније српске лозе. Династија Немањића биће представљена кроз нови уметнички израз из области дигитализације и мултимедија, 4Д пројекционим мапирањем на фасади зграде Старог двора – Скупштине града Београда.

Приказивањем славне српске историје на савремен начин, спајањем традиције са модерном технологијом, како се најављује – средњовековна историја наше земље биће приближена свим генерацијама. И мање упућени биће у прилици да сазнају да су Немањићи владали Србијом више од 200 година, да су током овог периода пoдигли вeлики брoj цркaвa и мaнaстирa који прeдстaвљajу нajврeдниje тeкoвинe цeлoкупнe српскe културнe и духoвнe бaштинe, a нeки oд њих уврштeни су и нa Унeскoву листу свeтскe бaштинe.

– Министарство културе подржава пројекте чији је циљ да употребом информационе и комуникационе технологије, представе културно наслеђе Србије – објашњава Дејан Масликовић, помоћник министра културе за развој дигиталне истраживачке инфраструктуре у области културе и уметности. – Сматрамо да савремена дигитална технологија на најбољи начин приближава нашу културу млађим генерацијама, а разумљива је и публици широм света.

НА ФАСАДАМА ШИРОМ СРБИЈЕ

ПОСЛЕ Београда, планирано је да „Немањићи“ обиђу све веће градове Србије, као пројекције на фасадама тамошњих зграда:

– Желели бисмо да се и убудуће реализују слични пројекти,који би обухватили рад других знаменитих људи – истиче Масликовић. – Тако би се на фасадама ускоро могли наћи наши знаменити сликари, вајари, композитори и књижевници, попут Иве Андрића, Нушића, Дучића, Исидоре Секулић, Црњанског и других.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u