7 историјских места која су нестала због људске глупости

7 историјских места која су нестала због људске глупости

16 новембра 2015

palmira-sirija-pustinja-satelitski-snimak-teroristi-600x338И сами знате да су многа историјска налазишта нестала временом, али ретко који су пропали на овако глупе и неодговорне начине…

Камен из Сингапура

Вероватно сте чули за камен из Розете. Ако јесте, онда знајте да је овај био још већи и на себи је имао уклесане античке натписе које је тек требало декриптиовати.

Ипак, кад је 1843. британска војска одлучила да подигне утврђење, овај камен нису, на пример, послали у Британски музеј, већ су га из неког непознатог разлога смрвили и искористили као грађевински материјал.

Стабло Сенатор

Налазило се на Флориди, а пошто је било старо 3.500 година, може се рећи да је било сведок Исусовог рођења, доласка Колумба, пада Берлинског зида, ратова…Тако је и било све до пре три године, када је локална зависница Сара Барнс случајно запалила стабло које је изгорело до корена.

Пећина Меријерс

Цртежи у овој француској пећини настали су пре 15 хиљада година и трајали све до 1992. године. Тада је група младих одлучила да урадо добро дело и очисти графите из ‘неких локалних’ пећина.

Наравно, даље можете да претпоставите – графите су ишчеткали и на њих навалили средствима за чишћење, па су уместо чињења доброг дела уништили део историје.

Гроб пророка Јоне

Место у Мосулу које су радо посећивали и хришћани и муслимани, било је једно од најстаријих гробова на свету, с обзиром да потиче из 8. века пре нове ере. Ипак, вође Исламске Државе прошле године су га дигле у ваздух, уништивши на тај начин део драгоцене светске историје.

Архелошка налазишта у Атаками

С обзиром на то да представља једно од најсувљих места на земљи, Атакама је била дом неких од најбоље очуваних археолошких налазишта на свету, а неки трагови су наводно били стари и 18 хиљада година.

Тако је било све до пре шест година, кад се рели Париз – Дакар због терористичких претњи први пут возио у Јужној Америци. Организатори нису добро проверили руту па је том приликом шест налазишта неповратно оштећено.

Сирија

Добар део Сирије је разрушен, па су тако страдали и многи историјски делови. Тако више не постоје или се налазе у врло лошем стању Алепо сук, Крак дес Цхевалиер и многе друге историјске локације, попут Палмире.

Уосталом, о томе најбоље говори извештај Унеска из прошле године, по којем је више од 300 вредних споменика широм земље уништено или тешко оштећено.

Саудијска Арабија

И док Сиријцима рат уништава историју, Саудијци је уништавају сами. У последњих тридесет година владајућа династија је уништила 98% остатака из некадашњег исламског царства. Од земље која је некад имала богату историју, Саудијска Арабија из године у годину све више личи на Лас Вегас…

(Пункуфер)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Svetislav says:

    Stari trik novih imperija. Unistiti prethodne naprednije civilizacije, kako bi svet i istorija pocela od tebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u