7 историјских места која су нестала због људске глупости

7 istorijskih mesta koja su nestala zbog ljudske gluposti

16 novembra 2015

palmira-sirija-pustinja-satelitski-snimak-teroristi-600x338I sami znate da su mnoga istorijska nalazišta nestala vremenom, ali retko koji su propali na ovako glupe i neodgovorne načine…

Kamen iz Singapura

Verovatno ste čuli za kamen iz Rozete. Ako jeste, onda znajte da je ovaj bio još veći i na sebi je imao uklesane antičke natpise koje je tek trebalo dekriptiovati.

Ipak, kad je 1843. britanska vojska odlučila da podigne utvrđenje, ovaj kamen nisu, na primer, poslali u Britanski muzej, već su ga iz nekog nepoznatog razloga smrvili i iskoristili kao građevinski materijal.

Stablo Senator

Nalazilo se na Floridi, a pošto je bilo staro 3.500 godina, može se reći da je bilo svedok Isusovog rođenja, dolaska Kolumba, pada Berlinskog zida, ratova…Tako je i bilo sve do pre tri godine, kada je lokalna zavisnica Sara Barns slučajno zapalila stablo koje je izgorelo do korena.

Pećina Merijers

Crteži u ovoj francuskoj pećini nastali su pre 15 hiljada godina i trajali sve do 1992. godine. Tada je grupa mladih odlučila da urado dobro delo i očisti grafite iz ‘nekih lokalnih’ pećina.

Naravno, dalje možete da pretpostavite – grafite su iščetkali i na njih navalili sredstvima za čišćenje, pa su umesto činjenja dobrog dela uništili deo istorije.

Grob proroka Jone

Mesto u Mosulu koje su rado posećivali i hrišćani i muslimani, bilo je jedno od najstarijih grobova na svetu, s obzirom da potiče iz 8. veka pre nove ere. Ipak, vođe Islamske Države prošle godine su ga digle u vazduh, uništivši na taj način deo dragocene svetske istorije.

Arheloška nalazišta u Atakami

S obzirom na to da predstavlja jedno od najsuvljih mesta na zemlji, Atakama je bila dom nekih od najbolje očuvanih arheoloških nalazišta na svetu, a neki tragovi su navodno bili stari i 18 hiljada godina.

Tako je bilo sve do pre šest godina, kad se reli Pariz – Dakar zbog terorističkih pretnji prvi put vozio u Južnoj Americi. Organizatori nisu dobro proverili rutu pa je tom prilikom šest nalazišta nepovratno oštećeno.

Sirija

Dobar deo Sirije je razrušen, pa su tako stradali i mnogi istorijski delovi. Tako više ne postoje ili se nalaze u vrlo lošem stanju Alepo suk, Krak des Chevalier i mnoge druge istorijske lokacije, poput Palmire.

Uostalom, o tome najbolje govori izveštaj Uneska iz prošle godine, po kojem je više od 300 vrednih spomenika širom zemlje uništeno ili teško oštećeno.

Saudijska Arabija

I dok Sirijcima rat uništava istoriju, Saudijci je uništavaju sami. U poslednjih trideset godina vladajuća dinastija je uništila 98% ostataka iz nekadašnjeg islamskog carstva. Od zemlje koja je nekad imala bogatu istoriju, Saudijska Arabija iz godine u godinu sve više liči na Las Vegas…

(Punkufer)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Svetislav says:

    Stari trik novih imperija. Unistiti prethodne naprednije civilizacije, kako bi svet i istorija pocela od tebe.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *