А САДА ПОЧИЊЕ НОЋНА МОРА ЗА ЗАПАД – СЛЕДЕЋИ НИВО: Путин и Си потписују велику декларацију о савезу Русије и Кине

А САДА ПОЧИЊЕ НОЋНА МОРА ЗА ЗАПАД – СЛЕДЕЋИ НИВО: Путин и Си потписују велику декларацију о савезу Русије и Кине

10 јуна 2018

8.јуна, Владимир Путин и Си Ђинпинг су потписали заједничко саопштење о неким најургентнијим питањима у међународним односима. При томе су руски и кинески лидер обећали да ће сарадњу између ове две земље подићи “на следећи ниво.

Заједничка изјава Путина и Сија је осудила америчко повлачење из нуклеарног споразума са Ираном, позивајући на очување плана, и наглашавајући “главни значај одбране интереса трговинске и економске сарадње свих држава са Ираном од једностраних санкција.“Још једна унилатерална агресија од стране САД осуђена је у документу: Распоређивање америчких ракетних система у Азији и Европи под “изговорима.“ У вези са овим, Путин и Си су искористили прилику да одбране територијални интегритет и суверенитет Сирије и подрже борбу против тероризма без двоструких стандарда, пише Фортрусс.

Западна пропаганда је такође циљана у Путиновој и Сијевој осуди хистерије око тога што је Русија домаћин Светског првенства у фудбалу. Ова два лидера су јасно изјавила: “Међународна спортска такмичења и догађаји не би требало да трпе због утицаја неспортских фактора.“

Крећући се напред, Русија и Кина су обећале да ће радити раме уз раме у координисању процеса мирне стабилизације у Кореји и Авганистану. Ове области геополитичке сарадње би требало да буду део потпуног јачања руско-кинеске сарадње са пакетом мера.

Најважније, у саопштењу се наводи да ће Русија и Кина унапредити своју стратешку сарадњу у области војске и закона и реда. Што се тиче економског сектора, у изјави је ојачана посвећеност трговини у националним валутама, а не америчком долару, у финансијским и трговинским пословима.

На крају, у највећем замаху од свих, Путин и Си су инсистирали на реформи Уједињених нација. Посебно су нагласили своју намеру “да се супротставе покушајима било које државе да спроведе унилатералне војне операције без одговарајућег мандата од Савета безбедности УН-а или споразума о легалном стању од државе на чијој се територији ове операције спроводе.“

А чак и ови други случајеви, рекли су Путин и Си, требало би да буду последња опција у обавезама да “одбију употребу силе или прете употребом силе, немешању једне државе у унутрашње и спољне послове друге државе, као и решавању међународних сукоба кроз стриктно политичко-дипломатске методе.“

Другим речима, Русија и Кина су се сложиле да не само да се суоче са најзначајнијим питањима у међународним односима, већ су обећале и да ће сарађивати на реформи међународног систем у стабилнијием, мирном и праведном правцу.

Заправо, Путин и Си су потписали потпуни геополитички савез Кине и Русије са стратешким циљем мултиполарности. Ово је кулминација дугог процеса конвергенције још откако су Русија и Кина потписале “Руско-кинеску заједничку декларацију о мултиполарном свету и успостављању новог међународног поретка“ још 1997. године.

Ова декларација је једно од достигнућа посете Владимира Путина Кини од 8-10. јуна, у чијем ће коначном догађају Путин учествовати на самиту Шангајске организације за сарадњу у Кингдау.

Изјава Путина и Сија је симболично огроман корак ка формирању мултиполарности. Практичне манифестације овог потеза ће се ускоро видети у овом већ завршном периоду атлантизма у кризи.

Wебтрибуне.рс

KOMENTARI5 коментара

 1. Mali Vuk says:

  Svaka cast, samo napred i ceo svet ce biti mnogo mirniji !

 2. Miraš says:

  Zbog sve izraženijih namera Zapada i njihovih domaćih pulena o daljem komadanju Srbije(naprimer otcepljenjem Vojvodine), nama ovo puno znači: "...Putin i Si su insistirali na reformi Ujedinjenih nacija. Posebno su naglasili svoju nameru “da se suprotstave pokušajima bilo koje države da sprovede unilateralne vojne operacije bez odgovarajućeg mandata od Saveta bezbednosti UN-a (!!!) ili sporazuma o legalnom stanju od države na čijoj se teritoriji ove operacije sprovode.“... Dakle scenario otcepljenja uz masovne proteste pa zatim uz strano vojno mešanje više neće biti moguć. Ali iznutra sami treba da se izborimo naprimer za ukidanje onih nevladinih organizacija koje su štetne i zlonamerne, itd.

  • Miraš says:

   Ovo će sada i prvenstveno biti znaчajno зa Siriju јер Америка за војно присуство у Сирији нема ни дозволу СБ УН ни позив од стране власти Сирије. Дакле покушаће најпре да делују преко СБ УН,

 3. Za Srbiju says:

  “odbiju upotrebu sile ili prete upotrebom sile, nemešanju jedne države u unutrašnje i spoljne poslove druge države, kao i rešavanju međunarodnih sukoba kroz striktno političko-diplomatske metode.“ To znači dam NATO preti u prazno, ako krenemo na Kosovo. To je naše unutrašnje pitanje.

 4. Bogomir says:

  Glumatanje za seljake. Kinezi vozaju sovjete kao malu decu, a grade ekonomiju u saradnji sa zapadom ignorisuci susednu Rusiju. Putko masta o politickoj podrsci i principima, a tako se ne ponasa supersila niti se dize ekonomija. Putko evo dve decenije vlada i jos uvek nije osposobio ekonomiju, ali je zato uspeo legalizovati svim tajkunima opljackano iz 1990-ih i sacuvati liberalni kapitalizam. Kinezi ce u nekom momentu samo zbrisati pateticne moskalje.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u