А САДА ПОЧИЊЕ НОЋНА МОРА ЗА ЗАПАД – СЛЕДЕЋИ НИВО: Путин и Си потписују велику декларацију о савезу Русије и Кине

A SADA POČINJE NOĆNA MORA ZA ZAPAD – SLEDEĆI NIVO: Putin i Si potpisuju veliku deklaraciju o savezu Rusije i Kine

10 juna 2018

8.juna, Vladimir Putin i Si Đinping su potpisali zajedničko saopštenje o nekim najurgentnijim pitanjima u međunarodnim odnosima. Pri tome su ruski i kineski lider obećali da će saradnju između ove dve zemlje podići “na sledeći nivo.

Zajednička izjava Putina i Sija je osudila američko povlačenje iz nuklearnog sporazuma sa Iranom, pozivajući na očuvanje plana, i naglašavajući “glavni značaj odbrane interesa trgovinske i ekonomske saradnje svih država sa Iranom od jednostranih sankcija.“Još jedna unilateralna agresija od strane SAD osuđena je u dokumentu: Raspoređivanje američkih raketnih sistema u Aziji i Evropi pod “izgovorima.“ U vezi sa ovim, Putin i Si su iskoristili priliku da odbrane teritorijalni integritet i suverenitet Sirije i podrže borbu protiv terorizma bez dvostrukih standarda, piše Fortruss.

Zapadna propaganda je takođe ciljana u Putinovoj i Sijevoj osudi histerije oko toga što je Rusija domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu. Ova dva lidera su jasno izjavila: “Međunarodna sportska takmičenja i događaji ne bi trebalo da trpe zbog uticaja nesportskih faktora.“

Krećući se napred, Rusija i Kina su obećale da će raditi rame uz rame u koordinisanju procesa mirne stabilizacije u Koreji i Avganistanu. Ove oblasti geopolitičke saradnje bi trebalo da budu deo potpunog jačanja rusko-kineske saradnje sa paketom mera.

Najvažnije, u saopštenju se navodi da će Rusija i Kina unaprediti svoju stratešku saradnju u oblasti vojske i zakona i reda. Što se tiče ekonomskog sektora, u izjavi je ojačana posvećenost trgovini u nacionalnim valutama, a ne američkom dolaru, u finansijskim i trgovinskim poslovima.

Na kraju, u najvećem zamahu od svih, Putin i Si su insistirali na reformi Ujedinjenih nacija. Posebno su naglasili svoju nameru “da se suprotstave pokušajima bilo koje države da sprovede unilateralne vojne operacije bez odgovarajućeg mandata od Saveta bezbednosti UN-a ili sporazuma o legalnom stanju od države na čijoj se teritoriji ove operacije sprovode.“

A čak i ovi drugi slučajevi, rekli su Putin i Si, trebalo bi da budu poslednja opcija u obavezama da “odbiju upotrebu sile ili prete upotrebom sile, nemešanju jedne države u unutrašnje i spoljne poslove druge države, kao i rešavanju međunarodnih sukoba kroz striktno političko-diplomatske metode.“

Drugim rečima, Rusija i Kina su se složile da ne samo da se suoče sa najznačajnijim pitanjima u međunarodnim odnosima, već su obećale i da će sarađivati na reformi međunarodnog sistem u stabilnijiem, mirnom i pravednom pravcu.

Zapravo, Putin i Si su potpisali potpuni geopolitički savez Kine i Rusije sa strateškim ciljem multipolarnosti. Ovo je kulminacija dugog procesa konvergencije još otkako su Rusija i Kina potpisale “Rusko-kinesku zajedničku deklaraciju o multipolarnom svetu i uspostavljanju novog međunarodnog poretka“ još 1997. godine.

Ova deklaracija je jedno od dostignuća posete Vladimira Putina Kini od 8-10. juna, u čijem će konačnom događaju Putin učestvovati na samitu Šangajske organizacije za saradnju u Kingdau.

Izjava Putina i Sija je simbolično ogroman korak ka formiranju multipolarnosti. Praktične manifestacije ovog poteza će se uskoro videti u ovom već završnom periodu atlantizma u krizi.

Webtribune.rs

KOMENTARI5 komentara

 1. Mali Vuk says:

  Svaka cast, samo napred i ceo svet ce biti mnogo mirniji !

 2. Miraš says:

  Zbog sve izraženijih namera Zapada i njihovih domaćih pulena o daljem komadanju Srbije(naprimer otcepljenjem Vojvodine), nama ovo puno znači: "...Putin i Si su insistirali na reformi Ujedinjenih nacija. Posebno su naglasili svoju nameru “da se suprotstave pokušajima bilo koje države da sprovede unilateralne vojne operacije bez odgovarajućeg mandata od Saveta bezbednosti UN-a (!!!) ili sporazuma o legalnom stanju od države na čijoj se teritoriji ove operacije sprovode.“... Dakle scenario otcepljenja uz masovne proteste pa zatim uz strano vojno mešanje više neće biti moguć. Ali iznutra sami treba da se izborimo naprimer za ukidanje onih nevladinih organizacija koje su štetne i zlonamerne, itd.

  • Miraš says:

   Ovo će sada i prvenstveno biti značajno za Siriju jer Amerika za vojno prisustvo u Siriji nema ni dozvolu SB UN ni poziv od strane vlasti Sirije. Dakle pokušaće najpre da deluju preko SB UN,

 3. Za Srbiju says:

  “odbiju upotrebu sile ili prete upotrebom sile, nemešanju jedne države u unutrašnje i spoljne poslove druge države, kao i rešavanju međunarodnih sukoba kroz striktno političko-diplomatske metode.“ To znači dam NATO preti u prazno, ako krenemo na Kosovo. To je naše unutrašnje pitanje.

 4. Bogomir says:

  Glumatanje za seljake. Kinezi vozaju sovjete kao malu decu, a grade ekonomiju u saradnji sa zapadom ignorisuci susednu Rusiju. Putko masta o politickoj podrsci i principima, a tako se ne ponasa supersila niti se dize ekonomija. Putko evo dve decenije vlada i jos uvek nije osposobio ekonomiju, ali je zato uspeo legalizovati svim tajkunima opljackano iz 1990-ih i sacuvati liberalni kapitalizam. Kinezi ce u nekom momentu samo zbrisati pateticne moskalje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *