А СРПСКА ВЛАСТ ЋУТИ: Шиптари од српске цркве праве музеј албанских жртава

А СРПСКА ВЛАСТ ЋУТИ: Шиптари од српске цркве праве музеј албанских жртава

11 августа 2016

594404_tan2016-7-13-15220442-7_fНова провокација – Албанци би српску цркву Христа Спаса у Приштини да претворе у музеј цивилних жртава рата.

Недуго након што је ископавањем земљишта уз ову цркву утврђено да ту нема никакве масовне гробнице, као што су Албанци тврдили, уследила је нову несувисла идеја. У намери да по сваку цену спрече да у универзитетском насељу постоји православна светиња, званично је предложено да то здање уместо цркве буде музеј.

Као предлагач, истурен је некадашњи политичар још из времена старе Југославије, сада правник у Приштини, Азем Власи. И, наравно, целокупна тамошња јавност здушно је стала иза те идеје.

У изјави за „Блиц“ Власи тврди да је „богомоља немогућа усред универзитетског центра“.

– То је политичка провокација из Милошевићевог времена, јер нисам видео да у универзитетском центру у Београду, Нишу или Новом Саду постоји црква – правда Власи свој предлог.

С друге стране, малобројни преостали Срби у Приштини и њихови представници дубоко су забринути за судбину цркве Христа Спаса, која би тек требало да буде завршена. Они који су се инкорпорирали у косовску власт надају се наставку радова на цркви:

– Ми ћемо сигурно у наредном периоду разговарати да се за почетак постави грађевинска ограда и да на тај начин мало више обезбедимо тај објекат, а да у каснијим фазама кренемо у изградњу храма. Више нема аргумената да се одуговлачи с радовима – истиче Бранимир Стојановић, потпредседник косовске владе и додаје да очекује да читав посао подрже локална самоуправа, Министарство планирања, али и цела влада, као и Хашим Тачи, председник Косова.

Црква је након рата била стециште бескућника, а улази у храм су тренутно затворени металним шипкама.

– Очигледна је намера Приштине да оспори немалу имовну и духовну вредност Срба на Косову и Метохији. Српска православна црква поседује сву потребну документацију и потребне дозволе, храм је уписан у катастар, а земљиште је 1991. године додељено цркви. Дакле, не постоји ниједан ваљани правни разлог за пренамену или рушење тог објекта. Јасно је да се ради о политичкој провокацији Приштине. На тај начин се јасно поручује да тамо где се руше српске светиње, Срби нису пожељни – речено нам је у Канцеларији за Косово и Метохију, уз напомену да очекују заштиту од међународне заједнице.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. padre says:

    A šta bi po vašem, vlast trebala da uradi, da se žali "međunarodnoj zajednici"?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u