АЛАРМАНТНО СТАЊЕ: Немачка подигла све на ноге! РАСПАШЋЕ СЕ ЕВРОПСКА УНИЈА

АЛАРМАНТНО СТАЊЕ: Немачка подигла све на ноге! РАСПАШЋЕ СЕ ЕВРОПСКА УНИЈА

6 априла 2020

Бивши министри спољних послова Немачке, Јошка Фишер и Зигмар Габријел, упутили су заједнички позив влади да направи Маршалов план како би се помогло Шпанији и Италији, земљама које су највише страдале због епидемије вируса корона. У супротном, како оцењују, Европској унији прети распад.

„Европи су сада потребне две ствари: удружена помоћ и заједнички план за реконструкцију после кризе“, рекли су немачки политичари у драматичној изјави за „Тагесшпигел“.„Шпанија и Италија нам неће опростити у наредних сто година ако их сада изневеримо, а управо то сада чинимо“, поручили су.

Вирус корона би могао да продуби пукотине које већ постоје у Унији, што би, како оцењују, могло да доведе до распада. Они, такође, сматрају да је ово „највећи испит од стварања ЕУ“.

Русија и Кина пружају ефикасну помоћ

Немачке дипломате имају речи хвале за Русију и Кину по питању пружања помоћи у време пандемије.

„Насупрот Унији, видимо да ове две велике силе пружају ефикасну помоћ и тиме наглашавају колико она недостаје у Европи. Јасно је да у овом тренутку остварују и хуманитарне и политичке циљеве.“

Истовремено критикују политику америчког председника.

„Доналд Трамп је од овога направио кредо своје међународне политике. Сад је његов вирус под именом ’моја земља на првом месту‘ очигледно напао и Европу.“

Фишер и Габријел додају да после Другог светског рата Немачка не би имала никакве шансе за економски опоравак да није било европске солидарности и да управо због тога њихова земља има посебну одговорност према својим суседима.

За пример узимају „берлински ваздушни мост“ и Маршалов план, програм финансијске помоћи који је Америка усвојила 1948. године како би Европа после рата стала на ноге.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен такође је предложила Маршалов план јер је, како каже, „неопходно сада инвестирати милијарде евра како бисмо спречили катастрофу у будућности“.

KOMENTARI4 коментара

 1. petrovgrad says:

  Što bi rekao Italijanski političar Leglo šakala i zmija.

 2. Косовац says:

  Маршалов план? Мало морген. ……….Немачка је изгубила рат и део људства, али није изгубила ништа од онога чега се напљачкала. Део тога је могла одмах да инвестира у свој развој. Део је отишао у Ватикан да помогне евакуацију нациста, део у Америку, а један делић у подмазивање „Маршаловог плана“, да им он дадне покриће свог експлозивног развоја. ……………Тако је и Јосип Броз лично дао Ватикану део злата Краљевине Југославије, а за то и остале антисрпске заслуге, папак га је прогласио за свеца Јосип Радник. Па га захвални Срби славе сваког првог маја, пекући јагањце, прасиће и узвикујући пароле „Живео Први Мај, дан Радника“.

 3. Vojna i ojdeSve says:

  Shta da radish... Buduchnost je taka.....

 4. Gagi says:

  "Za primer uzimaju „berlinski vazdušni most“ i Maršalov plan, program finansijske pomoći koji je Amerika usvojila 1948. godine kako bi Evropa posle rata stala na noge". NORMALNOM rasudjivanju nista nije jasno, kako je moguce da se najvecem neprijatelju najvise pomaze, ostalim "saveznicima" medju kojima smo mi, nemilosrdno su prosipali bombe po gradovima. Nijednoj zemlji sa kojom je Amerika ratovala nije kasnije pomogla, ovo je izuzetan primer. Zna li neko gde je veliki broj fasista zavrsio bezeci onim pacovskim kanalima, gde li su nasli gostoprimstvo "mrski" neprijatelji. Naravno da "Nemacka ima veliku odgovornost prema svojim susedima",MORALNU najvise.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u