АЛАРМАНТНО У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Пола владе у изолацији, Албанци митингују, расте број заражених

АЛАРМАНТНО У СЕВЕРНОЈ МАКЕДОНИЈИ: Пола владе у изолацији, Албанци митингују, расте број заражених

17 априла 2020

Корона је практично десетковала владу у Скопљу јер су премијер и чланови владе Северне Македоније, који су у среду били на састанку кризног штаба у Куманову, отишли у самоизлоацију, након што је код градоначелника Куманова Максима Димитриевског потврђен вирус Ковид-19. За то време, Албанци праве митинге, а расте број заражених.

Како за Спутњик каже Иван Стоилковић, председник Демократске партије Срба у тој земљи и посланик у македонском Собрању, поред премијера Северне Македоније Оливера Спасовског и градоначелника Димитриевског, састанку у Куманову присуствовали су и вицепремијер Бујар Османи, министар здравља Венко Филипче и министар образовања Арбер Адеми.Влада Северне Македоније у самоизолацији због короне

„Фактички, они су сви од четвртка у изолацији, па је на неки начин десеткована и македонска влада. Очигледно је да се показало да смо требали мало озбиљније да се позабавимо кризом, а не изборном кампањом и другим стварима, тим пре што смо у погледу опасности од коронавируса добијали упозорења како од међународне заједнице, тако и на унутрашњем плану од стране разумних људи“, напомиње Стоилковић и додаје да је само у једном дану у Куманову порастао број оболелих од коронавируса за 200 процената.

Као један од разлога пораста броја заражених у Северној Македонији наш саговорник види то што препорука Светске здравствене организације у погледу тестирања што већег броја људи није била до краја испоштована, па је у тој земљи тестиран веома мали број људи.

„Други проблем је у томе што постоји „уско грло“ у институцијама које се баве овим проблемом, па се на резултате тестирања чекало скоро седам дана. Имали смо и застој у погледу прибављања заштитне опреме за здравствене раднике, па су болнице у неколико општина у Македонији сада дошле у критичну ситуацију. Највећи број заражених је у суштини долазио из болница. Највероватније ће и кумановска болница морати да буде затворена и стављена у карантин, јер је од 700 запослених у овом тренутку заражено 50 особа. Притом, још нису стигли резултати свих који су тестирани“, примећује Стоилковић.

Изборна кампања уместо борбе са короном

Како наводи, влада у Скопљу је заказала у борби са коронавирусом по читавом низу питања.

„Један од главних пропуста је чињеница да је власт током полицијског часа и током највеће борбе против пандемије водила кампању делећи хуманитарну помоћ преко својих партијских чланова. То је било масовно, јавно, и без коришћења заштитне опреме и евидентан је узрок пораста броја заражених коронавирусом. Дакле, уместо озбиљнијег приступа пандемији који би отворио простора да се тек касније уђе у политичку борбу, с обзиром на то да су избори већ били расписани, довели смо се у ситуацију да проблематизујемо цео процес изласка из овог зачараног круга сталног понављања полицијског часа и свега онога што носи ванредно стање“, категоричан је Иван Стоилковић.

Стање у Македонији је проблематично, додаје наш саговорник, и то не само у погледу броја заражених новим вирусом, већ и у погледу целокупне друштвене атмосфере јер су, како каже, пре неколико дана у Скопљу одржане и демонстрације Албанаца за време полицијског часа.

„Ситуација полако, али сигурно, поприма неке елементе који не би могли да се окарактеришу као нормални, и не би могли да допринесу борби против епидемије. Наиме, на разне начине се нарушава интегритет и ауторитет институција, које у таквој ситуацији немају никакву моћ да раде на истинској и правовременој борби против пандемије. У том смислу ситуација је веома озбиљна, а можда и крајње драматична“, објашњава председник Демократске партије Срба.Затражена помоћ Србије

У Македонији је, подсећа, ванредно стање уведено недељу дана након што је то учињено у Србији. Међутим, како каже, за разлику од Србије у коју стижу авиони са хуманитарном помоћи и стручњацима, Северна Македонија сама покушава да се избори са пандемијом.

„Мислим да се влада никоме није ни обраћала за достављање хуманитарне помоћи. Имали смо неколико изузетака, попут бившег градоначелника Скопља који је писао градоначелнику Пекинга и замолио га за помоћ. Та хуманитарна помоћ је достављена, као и она за коју је лидер опозиције замолио своје сестринске партије у Словенији и Мађарској. Власт је, са друге стране, по овом питању потпуно заказала“, сматра Стоилковић.

Недостатак хуманитарне помоћи власти у Скопљу покушавају да надокнаде јавним позивима свим македонским фирмама и бизнисменима да уплате средства на рачун буџета за борбу против коронавируса, каже саговорник Спутњика и додаје да се он лично писмом обратио државном руководству Републике Србије и замолио за помоћ Београда, пре свега, министарству здравља и медицинским установама и радницима Северне Македоније.

„Нисам могао да чекам да неко други ради посао за који је плаћен. Морао сам да део одговорности преузмем на себе. Ја знам да се и Србија суочава са епидемијом и да се тамо улажу велики напори да се обезбеди медицинска опрема и пуна здравствена заштита грађанима, али верујем да Србија има довољно простора да на неки начин помогне грађанима Македоније, а пре свега здравственим радницима“, закључује Иван Стоилковић за Спутњик.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. persida says:

  Zasto pomoc od Srbije, neka vam pomogne NATO.

  • Rajko says:

   Persida da li je neko pitao srpski narod kada se potpisivao kumanovski dogovor? Isto je tako pitan i makedonski narod o secesiji. Isto je tako pitan i o ulasku u NATO. Tako je pitan i crnogorski narod o ulasku u NATO. Ne treba poistovecivati politiku sa narodom. Problem je u tome sto je narod na kolenima i vise nema oni koji su nekad sa usranim motkama isli na juris.

   • Zoran says:

    Pa ko sta trpi tako ce mu i biti. Srbi trpe da ih niko nista pita, makedonski isto trpi. Ne trazi narod pomoc, nego politicari.

  • Cp6a says:

   Тако је брате, сложимо се и ми понекад.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u