АЛБАНЦИ ШОКИРАНИ: Срби на КиМ подижу споменик КНЕЗУ ЛАЗАРУ од 10 метара!

АЛБАНЦИ ШОКИРАНИ: Срби на КиМ подижу споменик КНЕЗУ ЛАЗАРУ од 10 метара!

17 јуна 2016

577263_origОдборници Скупштине општине Северна Митровица донели су на данашњој ванредној седници одлуку о постављању споменика Кнезу Лазару у центру града на Видовдан, 28. јуна.

За одлуку је гласало 11 српских одборника док су одборници из редова албанске и бошњачке заједнице због незадовољства пре гласања напустили седницу.

Образложење предлога одлуке о постављању споменика Кнезу Лазару на кружном току у Улици Краља Петра Првог у име предлагача, одборничке групе ГИ Српска, изнео је одборник Игор Симић.

Симић је рекао да већ 17 година на КиМ нема споменика Кнезу Лазару, подсетивши да је његов споменик у Гњилану срушен 24.јула 1999.године, а након тога, на Видовдан 2009. године општинске власти Гњилана су срушиле и спомен чесму која је била посвећена Лазару и његовим витезовима.

”Данас је нама припала част и обавеза да исправимо ову неправду, да народу подаримо оно што је претходно девастирано и да се овим гестом одужимо прецима” рекао је Симић.

Он је напоменуо да је сам споменик, висине преко 10 метара дар донатора, те да општина неће имати трошкове овим поводом.

Одборник Емир Аземи (ПДК) саопштио је да несрпски одборници у СО Северна Митровица неће учествовати у гласању овог предлога који је, како су оценили једностран и политички мотивисан.

Аземи је рекао и да они не желе да буду “таоци старих историјских митова”, али да желе да буду узор будућности демократског друштва.

Одборник Игор Симић је осврћући се на излагање Аземија подвукао да Срби заслужују да чувају свој културни идентитет на овим просторима.

“Поносим се што је наша општина мултиетничка и што се у њој нису рушили културни споменици током послератних година, па тако на нашем брду Кукавица постоји споменик Србима и Албанцима који су ратовали против фашизма и нико се никад није усудио да га скрнави. Ја бих волео да је тако и у другим општинама на Косову али нажалост није“, рекао је Симић.

И без седам несрпских одборника, њих 11 гласало је за усвајање одлуке о постављању споменика Кнезу Лазару у центру Косовске Митровице.

(ТВ Мост)

KOMENTARI2 коментара

  1. bejbi says:

    treba u prisini da bude spomenik a ne u mitrovici

  2. Svetislav says:

    Tolerancija ce nas kostati kao i u proslosti (tj. budala i dobar su drugovi)!. U Severnoj Mitrovici ima sedam nesrbskih odbornika, a samo tri vise srbskih? Gde ima obrnut primer da ima toliko srbdkih poslanika u vecini Kosmetskih opstina (a vredi i za Bujanovac, Preseva, itd, ili u RS ili u sadasnjoj okupiranoj RSK?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u