Alfons Ori već osudio Mladića!

Alfons Ori već osudio Mladića!

29 jula 2014

mladic4Sudija Haškog tribunala Alfons Ori otvoreno je stao na stranu haškog tužilaštva u procesu protiv bivšeg komandanta Vojske RS generala Ratka Mladića i praktično pokazao da mu dokazi odbrane apsolutno ništa ne znače, jer je on već doneo osuđujuću presudu u ovom predmetu. Sudija Ori je najavio da će u nastavku procesa generalu Mladiću, u kojem odbrana treba da izvodi svoje svedoke, važiti potpuno nova pravila u odnosu na ona kada su iskaze davali svedoci haškog tužilaštva.

Sagovornik Pressa odlično upućen u rad tribunala objašnjava da je sudija Alfons Ori u panici zato što su advokati odbrane u dosadašnjem procesu dobro uzdrmali optužnicu protiv generala Mladića.

On kaže da su Mladićevi advokati potpuno demaskirali slučaj „Markale“ i gotovo nepobitno dokazali da za taj zločin nisu odgovorne srpske snage, ističući da je sudija Ori upravo zbog toga uveo nova pravila za ispitivanje svedoka.

Istina o Markalama

– Sudija Alfons Ori je bio član nekoliko sudskih veća koja su izricala kazne srpskim oficirima za slučaj „Markale“. Kada bi u nastavku suđenja generalu Mladiću dozvolio odbrani da ispituje svedoke na dosadašnji način, sve optužbe protiv Srba za taj slučaj bile bi potpuno obesmišljene, a to bi onda značilo da je Ori osudio nevine ljude za taj zločin. Upravo zato je najavio nova pravila koja u praksi znače da će svedocima biti onemogućeno da govore ono što njemu ne odgovara. Najgrublje rečeno, on će imati pravo da prekida svedoke i jednostavno kaže da je nešto što su rekli irelevantno za proces protiv Mladića – ističe naš sagovornik.

Njegovo mišljenje u potpunosti deli i Darko Mladić, sin bivšeg komandanta VRS, koji kaže da se Ori i u dosadašnjem delu suđenja ponašao više kao tužilac, nego kao sudija.

– Sudija Ori je dosadašnje svedoke odbrane češće prekidao i više napadao nego tužioci kojima je to posao. Svedoci odbrane su i ranije tretirani drugačije nego svedoci tužilaštva, a sada je to praktično određeno kao pravilo. Ne mogu da se otmem utisku da to sudija Ori radi zato što svedoci odbrane mog oca remete njegovu već donesenu osuđujuću presudu – kaže Mladić.

Jednostrana slika

Beogradski advokat Branko Lukić, šef tima odbrane generala Mladića, kaže da sudsko veće na čelu sa Orijem onemogućuje odbranu da preko svedoka prikaže širi kontekst svega onoga što se stavlja na teret bivšem komandantu VRS.

– Haško tužilaštvo od početka svog rada stvara jednostranu sliku o ratnim dešavanjima, odnosno kreira klimave optužnice za zločine protiv Srba koje pogoduju kasnijim oslobađajućim presudama. Zbog toga su oslobođeni i Naser Orić i Enver Hadžihasanović i Amir Kubura, jer sudijama nije predočeno dovoljno dokaza o njihovoj odgovornosti. Međutim, sada se ide korak dalje, jer su se u službu stvaranja te jednostrane slike stavile i same sudije – kaže Lukić.

Uprkos tome, nastavlja on, advokati odbrane neće pokleknuti i odustati od mukotrpnog dokazivanja istine, koja kaže da je većina incidenata i zločina, za koje su osuđivani Srbi i koji se stavljaju na teret i generalu Mladiću, bili inscenirani od strane Bošnjaka.

Unapređen rad Centra za istraživanje ratnih zločina!

Darko Mladić, sin bivšeg komandanta VRS, kaže da je rad Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica RS, na čiji račun su se u poslednje vreme mogle čuti kritike, podignut na viši nivo.

– Dolaskom Milorada Kojića za direktora ovog centra rad je unapređen. Određene stvari pokrenute su sa mrtve tačke i u odnosu na raspoloživi budžet rade mnogo bolje nego pre. Zato smatram da rad Centra treba da podrže sve institucije u Srpskoj i da je ljudima koji tamo rade potrebno obezbediti bolje resurse, jer to zaslužuju. Odbrana mog oca odlično sarađuje sa njima, jer koriste sva raspoloživa saznanja i materijale centra – ocenio je Mladić.

(Pressrs.ba)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *