АМЕРИ „ЗАВРЋУ СЛАВИНУ“ ПРИШТИНИ: Гренелове претње Албанцима ПОСТАЈУ ЈАВА, Kурти мора да ПОВУЧЕ ТАKСЕ

AMERI „ZAVRĆU SLAVINU“ PRIŠTINI: Grenelove pretnje Albancima POSTAJU JAVA, Kurti mora da POVUČE TAKSE

8 marta 2020

Da li će pretnja Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika za dijalog Beograda i Prištine američkog predsednika Donalda Trampa biti i realizovana, a Prištini uvedene sankcije?

Kako sada stvari stoje, to se čini sve izvesnijim, imajući u vidu i njegove, ali i izjave tamošnjih političara koji ne kriju nezadovoljstvo taktikom Aljbina Kurtija kada je reč o ukidanju taksi na srpsku robu.Štaviše, kako se za sada spekuliše, odmazda bi mogla da stigne u vidu ekonomskih sankcija, odnosno smanjenja pa čak i ukidanja finansijske pomoći koje SAD decenijama nesebično pružaju tzv. Kosovu.

Iako su takse na snazi više od 15 meseci, i bez obzira na to što je do sada nebrojano puta traženo sa svih mogućih strana da one budu ukinute, u realnosti se nije dogodila nijedna stvar koja bi Prištinu naterala da ih zaista i ukine.

Međutim, stvari su se izgleda promenile i ubrzale, pa je Kurti samo mesec dana nakon preuzimanja funkcije najavio mogućnost da se one povuku.

Međutim, problem su uslovi koje je ispostavio uz to, cinculirajući kada će i na koju robu da ih povuče, uz glavni uslov – da Srbija prestane sa lobiranjem za povlačenje priznanja nezavisnosti tzv. Kosova.

Upravo to je bio razlog koji je iziritirao pre svega Grenela, koji je bio kategoričan – ukinuti sve takse što pre.

Štaviše, on je to do sada ponavljao gotovo svakog dana, pa tako i u četvrtak, kada je poručio da je Kurti dobio jasnu poruku od SAD. Takođe, bio je jasan u demantiju njegovih saradnika koji su naveli da „SAD neće prestati da pružaju ekonomsku pomoć bilo kojoj oblasti u našoj zemlji“.

– To nije tačno. Kurtiju je jasno stavljeno do znanja da će njegova odluka da zadrži na snazi takse, makar delimično, naškoditi ekonomiji (tzv.) Kosova, a da SAD neće nepotrebno trošiti svoju pomoć ako kosovsko rukovodstvo nastavi da škodi svom narodu na taj način – napisao je Grenel sinoć na Tviteru.

Da bi Priština mogla se suoči sa sankcijama kaže i šef poslaničke grupe DSK Arben Gaši (koalicioni partner Kurtijevog „Samoopredeljenja“), koji je potvrdio da su SAD najavile sankcije protiv tzv. Kosova.

On je kazao da je njegova stranka obaveštena o kaznenim merama koje bi zvanični Vašington mogao da preduzme zbog neukidanja stopostotne takse na robu iz Srbije.

– Ne želim da vidim (tzv.) Kosovo u situaciji kada nam strateški partner izriče sankcije. (tzv.) Kosovo je zajednički projekat sa SAD – rekao je on.

Kako je pojasnio, radi se o mogućnosti „privremenog preispitivanja projekata na (tzv.) Kosovu“.A šta bi to zapravo značilo?

U prvom redu povlačenje novca, koji je Amerika ulagala u najrazličitije investicije, od energetike, preko infrastrukture, do javne uprave i razvoja demokratije… Manje-više sve ono što se na (tzv.) Kosovu radi zahvaljujući američkom novcu.

Spekuliše se da bi jedna od mera mogla da bude obustavljanje investicija kroz američki „Milenijumski izazov“ koji je težak milijarde dolara, odakle je i dolazio i odakle će, prema planovima, i dalje kapljati novac na (tzv.) Kosovo.

Ne treba smetnuti sa uma da na tzv. Kosovu rade i brojne američke kompanije, ali i da SAD dotiraju novac za budžet.

Druga opcija su političke sankcije, odnosno uskraćivanje političke podrške prištinskim vlastima. To bi takođe moglo da ima razne posledice, od prestanka podrške na međunarodnom planu, prestanka mešanja u povlačenje priznanja nezavistnosti, pa do distanciranja i isključivanja tzv. Kosova iz raznih organizacija, i to ne sam kada je region u pitanju, već i mnogih drugih.

KOMENTARI4 komentara

 1. persida says:

  Skinuce takse, a dobiti Kosovo, vec su ga dobili ali nasi izdajnici to nece da priznaju.

 2. test01 says:

  ... vas takse, kao da to nesto znaci, price za malu decu. Srbija treba da proglasi okupaciju Srpskog KiM i da dozvoli Rusiji da formiraju svoju bazu. A teroristima treba udariti zestoku blokadu, ukljucujuci i njihovu maticu Albaniju koja radi zajedno sa teroristima. Ali krimosi na vlasti rade obrnuto, daju albancima pare da lobiraju protiv Srbije. Rezolucija UN 1244 i Ustav RS su zakon koji se treba postovati - hapsiti bandu koja radi na unistavanju Srbije!

 3. Gagi says:

  Ameri su stabilizovali svoje prisustvo na KiM, chipetari su im sada sve manje potrebni radi logistike koju su pruzali svom okupatoru. Sada im okupatorski "partneri" polako zavrcu slavinu pod izgovorom "korektnog resenja". Posle taksi na red dolaze drugi uslovi i zahtevi, mozda ce sledeci zahtev biti da se ukloni Klintonov spomenik jer im bode oci. Izgleda da je prica na KiM zavrsena,ameri su uzeli sta im je potrebno,Srbi ce dobiti neki vid zastite,chipetari ce imati neku improvizaciju od drzave. Kada se na kraju sumiraju rezultati, svi oni koji su ziveli na tom prostoru su najvise izgubili, najvise je profitirao okupator koji je uz pomoc narodnih izdajnika ostvario svoj cilj-instalirao je svoju bazu gde je hteo i planirao. Nije nemoguce da za par godina pocne okrsaj "saveznika". Na kraju ce chipetari shvatiti da su grdno prevareni i da su im milioni otisli u vetar,sada lobisti i senatori pijuckaju te pare pored nekog bazena i crkavaju od smeha. Ni oni nisu u stanju da poveruju kako u eri stelt tehnologije jos postoji tako naivan i prost narod koji se pali na kurblu.

 4. milorad2 says:

  Ode šiptarija u kanal,mnogo su krupnije igre sada na stolu od njih i njihove države.Odradili su svoj posao traljavo i sem kasapskog dela otvorenog GENOCIDA nad našim stanovništvom, sve ostalo su morali amerikanci da rade(mada su i tu šefovi morali da zavrnu rukave).Iako je bilo predvidjeno da se sami "oslobode" na kraju su morali da pokrenu NATO i SVE saveznike koje imaju da bi i TO uradili ,toliko su nesposobni i glupi, a to im gazda neće zaboraviti DANAS.E DANAS pd šiptara neće ostati NIŠTA na kosovu i metohiji.U americi otvoreno pričaju o PODELI kosova ali ko njih zna, njemu je jasno da je to POZIV našoj armiji za ČIŠĆENJE kosova.Amerikancima treba PRAZNO kosovo , prazno od šiptara jer sutra oni mogu da se okrenu i uzgriu ruku gazde,toliko im oni VERUJU a i znaju sa kim imaju posla.Mi treba da se suzdržimo od nekog vojnog angažovanja i da pustimo USA da POLIŽU šta su zasr..i jer oni će uskoro ući u DIREKZNI oružani sukob sa kosovskim mafijama,bondstli je apsolutno u pripravnosti ZBOG TOGA a kforovci menjaju pelene svako jutro jer i jedni i drugi znaju da će do paljbe doći sigurno:)OVIH dana , možda za nedelju DVE stižu američka vojna pojačanja na kosovo ali ne zbog NAS ili zbog ruskog malignog uticaja.Oni se spremaju za direktan oružani obračun sa mafijom na kosovu(tzv.OVK)To će da bude haos:) i velikooo izneneadjenje za neupućene, ali ima itekako veze sa izbornom trkom, deep state pričom i joe bidenom:)Možda se desi i da nas pozovu u pomoć kada stvari eskaliraju:) zato mi možemo da uvozimo oružje iz rusije BEZ reakcije iz vašingtona i NATO je zaćutao jer vidi kakvu ZVER su oni stvorili i odljuljali.Ne treba to njima, to nisu želeli da stvore, kreature kao što su tači haradinaj i ostala menažerija kriminalaca uljučujući i milooove drugare i samog šefa C.G.SVE to sad ide zajedno u PAKETU.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *