АМЕРИЧКА ВОЈНА ШПИЈУНАЖА: МиГ-31 тестира ракете за обарање сателита

AMERIČKA VOJNA ŠPIJUNAŽA: MiG-31 testira rakete za obaranje satelita

26 oktobra 2018

RUSIJA će do 2022. godine u svojim vojnim arsenalima imati i rakete koje su u stanju da obaraju satelite, objavila je američka televizija CNBC, pozivajući se na izvore iz nacionalnih obaveštajnih službi.

Navela je da je nedavno jedan ruski lovac MiG-31, koji je leteo u blizini Moskve, bio naoružan raketom koja je u stanju da uništava kosmičke aparate koji su na orbitama oko Zemlje.Ukazala je – držei se istih anonimnih vojno-obaveštajnih izvora – da je taj lovac tada nosio imitaciju te rakete, kako bi ruska vojska isprobala kompatibilnost aviona i novog tipa naoružanja.

Posebno je naglasila da će naredne godine Rusi izvesti vežbu sa ispaljivanjem tih raketa – samo bez prave bojeve glave – kako bi isprobali njihove letačke karakteristike.

CNBC navodi i da slične raketne sisteme za obaranje satelita na raspolaganju imaju i SAD i Kina, ali nije precizirao da li obe vojske imaju takvo oružje u svom arsenalu.

Povodom ovakvih tvrdnji iz Sjedinjenih Država da je Rusija faktički završila testiranje antisatelitske rakete koja će do 2022-ge biti spremna za upotrebu, poznati moskovski vojni ekspert Konstantin Sivkov rekao je:

„Uništavanje satelita je danas ključni preduslov pobede u ratu između velikih sila, pa i između Rusije i SAD“.

Konstantin Sivkov

Sivkov je potpredsednik Ruske akademije za raketne i artiljerijske nauke, pa nema sumnje da više nego dobro zna šta govori. A otkrio je da Rusija još iz vremena SSSR raspolaže raketama za uništavanje satelita.

Po njegovoj procenjni, vesti u američkim medijima da Rusija testira takve rakete „ukazuju na njihovu modernizaciju“.

Sivkov dodatno ukazuje na važnost posedovanja antisatelitskih raketa:

„Bez njih je nezamisliva pobeda u savremenim vojnim konfliktima. Rusija će morati da obara špijunske satelite koji `vise` iznad njene teritorije i pre realnog otpočinjanja ratnih dejstava jer ti sateliti, pored ostalog, obezbeđuju i navigaciju pritivničkim trupama. Ne samo na našoj teritoriji nego i u nekim zemljama oko nas“.

Svikov zaključuje ovako: „Uništavanje tih satelita bi višestruko umanjilo moć i mogućnosti prtoivničkih snaga. Uništavanje satelita zaista bi bilo ključ pobede u eventualnom ratu Rusije i SAD“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *