АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТЕ ТВРДЕ: Србији истиче време!

АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТЕ ТВРДЕ: Србији истиче време!

17 маја 2019

Погледајте Западни Балкан!

Као што је показао недавни Берлински самит, лидери Француске и Немачке схватају да се морају фокусирати на стварна решења проблема Западног Балкана.

Визија Европе „целе, слободне и мирне“ има један недовршени део који сада називамо Западни Балкан, а који је раније био познат као Југославија, пре него што је та земља утонула у рат, етничко чишћење и геноцид. Земље које се тамо налазе – Босна и Херцеговина, Косово*, Србија, Северна Македонија и Црна Гора – се налазе у стању мира, али то је крхки мир. Регион се налази у проблему који би лако могао да се прошири на остатак Европе и да утиче на интересе и безбедност Сједињених Држава.Најтежи проблеми су односи између Србије и њене бивше покрајине, сада независне републике, Косова и сукоби у Босни и Херцеговини око државног идентитета и опстанка. Оба сукоба имају корене који сежу до пређашњег рата, оба истичу фундаментална питања идентитета и дубоко су емоционална. Ови проблеми су као сломљене кости које су на брзину састављене и лечене погрешно: они утичу на све и наставиће да стварају невоље – невоље које су, још једном, достигле своје кризне димензије. Поврх ових проблема, цео регион пати од ендемске корупције, ниског државног капацитета и владавине коју бисмо пре могли описати као патронажну и клијентелистичку него законски утемељну. Такође, утицај Русије на Западном Балкану је у порасту последњих година. Иако Русија тешко може играти главну улогу у региону, она може отежавати ситуацију и бити реметилачки фактор.

НЕУСПЕХ СТАРОГ ПРИСТУПА

Шта треба чинити? Европа и Сједињене Државе су покушале да консолидују Западни Балкан и то им није пошло за руком. Потребан је нови приступ који препознаје озбиљност проблема и прихвата да ће за његово решавање бити потребно пуно времена и значајних средстава. Претходни покушаји су оманули или зато што су стварни проблеми игнорисани, или због тога што је покушаано да се сувише брзо постигне много тога.

Већ дуги низ година Европа и Сједињене Државе охрабрују локалне лидере да пажњу преусмере са најтежих проблема, који су их довели у жустар међусобни сукоб, на технички и аполитични рад на интеграцијама у Европску унију (ЕУ) и НАТО. Постојала је нада да ће на тај начин неугодни сукоби омекшати и постати решиви. Сада је јасно да овај приступ неће функционисати.

До сада је пропао сваки покушај да се дође до великог пробоја, било кроз измену устава БиХ, било кроз премошћавање јаза између Београда и Приштине. Свако прихватљиво решење ће укључивати болне компромисе. То је неодољиво искушење за све кварилачке елементе да компримисне идеје прогласе за издајничке.

Балкански проблеми се не могу решити преко ноћи. Они неће нестати док балканске земље брзином пужа напредују ка придруживању ЕУ. Они захтевају сталну и стрпљиву пажњу још много година, од стране великог броја људи, на челу са локалним лидерима уз подршку Европе и Сједињених Држава.

Потрага за решењима се мора наставити, али тихо, по могућности далеко од очију јавности и без нереалних очекивања о брзим успесима. Спољни актери могу помоћи дипломатијом другог колосека (неформална дипломатија; прим. прев.), далеко од очију јавности и насловних страна. Разумљиво, требаће пуно времена за постизање напретка, а постепени добици се могу изгубити у повременим застојима.

ВРЕМЕ ПОЛАКО ИСТИЧЕ

Док траје потрага за одговорима на велика балканска питања и процес напретка ка чланству у ЕУ и НАТО-у, Европа би требало да помогне региону да се поново повеже и поново изгради везе са својим ширим суседством. Тужно је и иронично да је данас теже путовати од једног до другог дела некадашње Југославије него од Варшаве до Париза. Слободно кретање људи, идеја, новца, роба, услуга и података унутар Балкана и између региона и Европе ће много допринети изградњи поверења и стварању захтева за добром владавином.

Интеграција у западну политичку, економску и безбедносну архитектуру је и даље вредан, па и суштински циљ, али смо далеко од њега. Ипак, интеграција неће сама по себи решити регионалне политичке проблеме. НАТО и ЕУ могу прихватити само добро уређене државе, у миру са собом и суседима. Преостала два балканска конфликта управо то спречавају: они онемогућавају формирање стабилних и добро уређених држава. Нико не жели партнера за кога је владавина права шала и чији су суседи жустри непријатељи.

Ургентност ситуације на Западном Балкану наглашена је недавним пробојем; донедавно је постојао и трећи изазов: одбијање Грчке да прихвати име свог суседа Македоније. Две земље су ипак решиле тај проблем кроз прихватање новог компромисног имена „Северна Македонија“. То је био најлакши од свих великих балканских проблема. Ипак, за то им је требало скоро 30 година, уз огромне трошкове. Северна Македонија је изгубила скоро 15 година за напредак ка чланству у НАТО-у и ЕУ будући да је квалитет њене власти склизнуо са позиције најбоље на позицију најгоре у региону.

Северна Македонија је поново на тешком али обећавајућем путу. Време за Босну, Косово, Србију и остатак региона полако истиче. Сада је прави моменат за европско руководство да се, у сарадњи са Сједињеним Државама, окрене ка Западном Балкану и његовим проблемима посвети пажњу коју заслужује, али и да обрати пажњу на наше интересе који захтевају стабилну и просперитетну Европу и западну алијансу.

Стога, није довољно само да се ослањамо па постојеће механизме за решавање ових проблема. Европски лидери имају право да се ангажују на Западном Балкану, а Сједињене Државе морају бити спремне да подрже ове напоре.

АУТОРИ ТЕКСТА: 

Френк Визнер је био каријерни дипломата који је служио у администрацијама осам председника. Био је амбасадор у четири наврата, подсекретар за одбрамбену политику, као и подсекретар за питања међународне безбедности. Сада је саветник за међународне односе у Сквајр петон богсу, међународној адвокатској канцеларији.

Камерон Мантер је извршни директор и председник Ист Вест института у Њујорку. Он је три деценије био амерички каријерни дипломата који је обављао функцију америчког амбасадора у Србији од 2007. до 2009. године.

Марко Прелец је стручњак за Југоисточну Европу и државе бивше Југославије. Тренутно је професор праксе и директор Пројеката примењене политике на Школи за јавну политику при Централноевропском универзитету.

(за Стандард превео Радомир Јовановић)

KOMENTARI13 коментара

 1. Velika Metla says:

  "Западни" Балкајн НЕ ПОСТОЈИ! Та флоскула "западни" је још једна у низу западњачких лажи и подметачина! Кад ми покажете где је јућни Балкан онда ћу вам признати "западни" Балкан. Западу је мајка лаж,а отац обмана!

 2. Mile says:

  RaYmislite o ovom što kažu ovi autori> "Zemlje koje se tamo nalaze – Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Srbija, Severna Makedonija i Crna Gora – nalaze se u stanju mira, ali to je krhki mir. Region se nalazi u problemu koji bi lako mogao da se proširi na ostatak Evrope i da utiče na interese i bezbednost Sjedinjenih Država." Pominju 4 novonastale države republike bivše SFRJ ( 255.950 km², stanovništvo 1989. godine 23.724.919). Slovenija danas ima 20.273 km2 i stanovništvo ‍ od 2.066.880, a Hrvatska   56 594 km2 i stanovništvo (2011.) 4.298.889. Dakle 4 preostale Republike zajedno zahvataju oko 179.083 km2 što je 69,96% zaokruženo 70% bivše Jugoslavije. Sadašnje stanovništvo na tom prostoru je oko 14-15 miliona. Kako oni mogu ugroЗiti beЅbednost SAD države na drugom kontinentu koja ima preko 300 miliona stanovnika? BRINE NJIH ŠTO SUMNJAJU DA NISU DOVOLJNO STAVILI POD SVOJU ČIZMU TIH 15 MILIONA STANOVNIKA I TERITORIJU VELIČINE 1,86% U ODNOSU NA TERITORIJU SAD. ONI BI DA NAPRAVE TOTALITARNI REZERVAT OD NAS I NAŠEG PROSTORA.

 3. Gabrijel says:

  Njihovoj podlosti nema kraja, pa oni su i doveli do ovakvog stanja svojom p l a n s k o m aktivnošću. Stvorili su problem subverzijom i razbijanjem Jugoslavije, a sada "nude rešenje" da se "izbriše" jedini državotvorni narod sa ovih prostora. Milenijumska rabota Vatikana još nije okončana.

 4. Cp6a says:

  Бла, бла, бла... Гомила празних речи. А у преводу, Срби морају баш све да дају и подмире потпуно сву околну багру. То они сматрају за компромис, решење за стабилност на "западном Балкану".

 5. rajko says:

  Hehe. Znamo mi šta ovo znači. Budući da vama svima (čitavom zapadu) u poslednje vreme ide loše, tj. lošije nego što biste želeli, da Rusija nezadrživo jača i napreduje, da vas zajedno sa Kinom štanca i buši na svim poljima, vi ćete opet lečiti svoje frustracije tako što ćete Srbiji nalupati šamare. Ne znam da li će vam to ovog puta poći za rukom. Pazite šta radite! Napravili ste opštu papazjaniju od Balkana, a od nas tražite da očistimo sve vaše brljotine dok nam vi i dalje smetate, jašete nas, postavljate nam svoje psihopatske marionete na čelo naših država, pljačkate, unosite haos i uneredjujete naš prostor i pritom neprekidno drobite kako smo mi nešto krivi. Od..jašite više u **.. sumrak.

 6. opet ja says:

  Sad će Vučko da nas upozorava kako nas je upozoravao i kako ćemo videti za 20-30 godina da je bio u pravu...a sve sa ciljem da omogući Šiptarima da imaju nezavisnu državu na uštrb teritorije Srbije.

 7. Za Srbiju says:

  Demonima ne ide po planu, pa kevću.

 8. Mile says:

  Da li je i država SAD stvorila za sebe jaku ekonomiju tako što su se ajpre učlanili u EU i NATO? Rekli su da će nas vratiti u kameno doba i prilično su to ostvarili, a sad kao jako su zabrinuti kako nam je u KAMENOM DOBU. Povodom: "Već dugi niz godina Evropa i SAD ohrabruju lokalne lidere da pažnju preusmere sa najtežih problema, koji su ih doveli u žustar međusobni sukob, na tehnički i apolitični rad na integracijama u Evropsku uniju (EU) i NATO. Postojala je nada da će na taj način neugodni sukobi omekšati i postati rešivi. Sada je jasno da ovaj pristup neće funkcionisati."

 9. KROmanjonac iz kontejnera says:

  " Iako Rusija teško može igrati glavnu ulogu u regionu, ona može otežavati situaciju i biti remetilački faktor." OVAKO SU GOVORILI I PRED KRIM I PRED SIRIJU !

 10. Istina says:

  ...dolazi vreme slabljenja EU, nije više EU kao što je bila, nacionalno osveštenje kod Poljaka, Italijana i Mađara polako pokazuje pravo lice EU članica, niko ne želi probleme u svom dvorištu i niko nemože da opravda tolike migrante u Evropi... Evropa puca sa unutrašnje strane, nikakvih spoljnih agresivnih Ruskih sukoba ne treba očekivati ni na istočnoj strani Evrope... Budučnost dolazi sa Istoka i Zapad to zna, zato nema više keca u rukavu da nagovori i utiče na Evropske članice...jedino šta može zapad je da ustrahuje narode koji nisu u Evropskoj uniji sa terorističkim pretnjama i sankcijama Rusiji koji nisu u skladu sa Evropskim narodima nego Američkim uticajem na pojedine Evropske političare, koji nemogu da utiču na promenu svetskih sila jer je došao kraj Američki dominaciji...Evropa će polako ali sigurno da oseti dupli standard koji su sprovodili po bliskom istoku, africi i ostalim narodima koji su za njih bili kao kolonije...Rusija zauzima najveće mesto u Evropi i njoj realno pripada evropa zbog žrtvovanja za vreme drugog svetskog rata, odmah posle Kina dolazi sa svojim investicijama, jer je jedina svetska sila koja se je posle 1999 godine usudila da ulaže svoje pare na prostoru Srbije... Srbija je budućnost EVROPE, jer će sve u budućim vremenima zavisiti od SRBIJE koja je okružena sa 3 mora i budučnost je u SRBIJI... Holandija, Nemačka i Frnacuska su prošlost, za 10 godina biće rasturene od strane migranata, ekonomske krize i američke politike... Znaju Kinezi i RUSI šta će biti sa Evropom u budućnosti...vreme će pokazati svoje...

 11. Je Broj says:

  Sve je ovde već vidjeno osim najvažnijeg... a to je Kultura. Bez nje nema života a znajući da na Balkanu vekovima vlada totalitarna Nekultura na kojoj su podizane čitave generacije i današnje populacije, ostaje i glupom jasno da šta god uradili i učinili isti na Balkanu, nikad neće dostići EU upravo zbog tvrdo ukorenjene nekulture koju nažalost jedino 3. Sv. Rat može da resetuje na 0 pa sve od početka do novog doba suštinski i presudnog načela koji vidimo u EU

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u