АМЕРИЧКЕ ДИПЛОМАТЕ ТВРДЕ: Србији истиче време!

AMERIČKE DIPLOMATE TVRDE: Srbiji ističe vreme!

17 maja 2019

Pogledajte Zapadni Balkan!

Kao što je pokazao nedavni Berlinski samit, lideri Francuske i Nemačke shvataju da se moraju fokusirati na stvarna rešenja problema Zapadnog Balkana.

Vizija Evrope „cele, slobodne i mirne“ ima jedan nedovršeni deo koji sada nazivamo Zapadni Balkan, a koji je ranije bio poznat kao Jugoslavija, pre nego što je ta zemlja utonula u rat, etničko čišćenje i genocid. Zemlje koje se tamo nalaze – Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Srbija, Severna Makedonija i Crna Gora – se nalaze u stanju mira, ali to je krhki mir. Region se nalazi u problemu koji bi lako mogao da se proširi na ostatak Evrope i da utiče na interese i bezbednost Sjedinjenih Država.Najteži problemi su odnosi između Srbije i njene bivše pokrajine, sada nezavisne republike, Kosova i sukobi u Bosni i Hercegovini oko državnog identiteta i opstanka. Oba sukoba imaju korene koji sežu do pređašnjeg rata, oba ističu fundamentalna pitanja identiteta i duboko su emocionalna. Ovi problemi su kao slomljene kosti koje su na brzinu sastavljene i lečene pogrešno: oni utiču na sve i nastaviće da stvaraju nevolje – nevolje koje su, još jednom, dostigle svoje krizne dimenzije. Povrh ovih problema, ceo region pati od endemske korupcije, niskog državnog kapaciteta i vladavine koju bismo pre mogli opisati kao patronažnu i klijentelističku nego zakonski utemeljnu. Takođe, uticaj Rusije na Zapadnom Balkanu je u porastu poslednjih godina. Iako Rusija teško može igrati glavnu ulogu u regionu, ona može otežavati situaciju i biti remetilački faktor.

NEUSPEH STAROG PRISTUPA

Šta treba činiti? Evropa i Sjedinjene Države su pokušale da konsoliduju Zapadni Balkan i to im nije pošlo za rukom. Potreban je novi pristup koji prepoznaje ozbiljnost problema i prihvata da će za njegovo rešavanje biti potrebno puno vremena i značajnih sredstava. Prethodni pokušaji su omanuli ili zato što su stvarni problemi ignorisani, ili zbog toga što je pokušaano da se suviše brzo postigne mnogo toga.

Već dugi niz godina Evropa i Sjedinjene Države ohrabruju lokalne lidere da pažnju preusmere sa najtežih problema, koji su ih doveli u žustar međusobni sukob, na tehnički i apolitični rad na integracijama u Evropsku uniju (EU) i NATO. Postojala je nada da će na taj način neugodni sukobi omekšati i postati rešivi. Sada je jasno da ovaj pristup neće funkcionisati.

Do sada je propao svaki pokušaj da se dođe do velikog proboja, bilo kroz izmenu ustava BiH, bilo kroz premošćavanje jaza između Beograda i Prištine. Svako prihvatljivo rešenje će uključivati bolne kompromise. To je neodoljivo iskušenje za sve kvarilačke elemente da komprimisne ideje proglase za izdajničke.

Balkanski problemi se ne mogu rešiti preko noći. Oni neće nestati dok balkanske zemlje brzinom puža napreduju ka pridruživanju EU. Oni zahtevaju stalnu i strpljivu pažnju još mnogo godina, od strane velikog broja ljudi, na čelu sa lokalnim liderima uz podršku Evrope i Sjedinjenih Država.

Potraga za rešenjima se mora nastaviti, ali tiho, po mogućnosti daleko od očiju javnosti i bez nerealnih očekivanja o brzim uspesima. Spoljni akteri mogu pomoći diplomatijom drugog koloseka (neformalna diplomatija; prim. prev.), daleko od očiju javnosti i naslovnih strana. Razumljivo, trebaće puno vremena za postizanje napretka, a postepeni dobici se mogu izgubiti u povremenim zastojima.

VREME POLAKO ISTIČE

Dok traje potraga za odgovorima na velika balkanska pitanja i proces napretka ka članstvu u EU i NATO-u, Evropa bi trebalo da pomogne regionu da se ponovo poveže i ponovo izgradi veze sa svojim širim susedstvom. Tužno je i ironično da je danas teže putovati od jednog do drugog dela nekadašnje Jugoslavije nego od Varšave do Pariza. Slobodno kretanje ljudi, ideja, novca, roba, usluga i podataka unutar Balkana i između regiona i Evrope će mnogo doprineti izgradnji poverenja i stvaranju zahteva za dobrom vladavinom.

Integracija u zapadnu političku, ekonomsku i bezbednosnu arhitekturu je i dalje vredan, pa i suštinski cilj, ali smo daleko od njega. Ipak, integracija neće sama po sebi rešiti regionalne političke probleme. NATO i EU mogu prihvatiti samo dobro uređene države, u miru sa sobom i susedima. Preostala dva balkanska konflikta upravo to sprečavaju: oni onemogućavaju formiranje stabilnih i dobro uređenih država. Niko ne želi partnera za koga je vladavina prava šala i čiji su susedi žustri neprijatelji.

Urgentnost situacije na Zapadnom Balkanu naglašena je nedavnim probojem; donedavno je postojao i treći izazov: odbijanje Grčke da prihvati ime svog suseda Makedonije. Dve zemlje su ipak rešile taj problem kroz prihvatanje novog kompromisnog imena „Severna Makedonija“. To je bio najlakši od svih velikih balkanskih problema. Ipak, za to im je trebalo skoro 30 godina, uz ogromne troškove. Severna Makedonija je izgubila skoro 15 godina za napredak ka članstvu u NATO-u i EU budući da je kvalitet njene vlasti skliznuo sa pozicije najbolje na poziciju najgore u regionu.

Severna Makedonija je ponovo na teškom ali obećavajućem putu. Vreme za Bosnu, Kosovo, Srbiju i ostatak regiona polako ističe. Sada je pravi momenat za evropsko rukovodstvo da se, u saradnji sa Sjedinjenim Državama, okrene ka Zapadnom Balkanu i njegovim problemima posveti pažnju koju zaslužuje, ali i da obrati pažnju na naše interese koji zahtevaju stabilnu i prosperitetnu Evropu i zapadnu alijansu.

Stoga, nije dovoljno samo da se oslanjamo pa postojeće mehanizme za rešavanje ovih problema. Evropski lideri imaju pravo da se angažuju na Zapadnom Balkanu, a Sjedinjene Države moraju biti spremne da podrže ove napore.

AUTORI TEKSTA: 

Frenk Vizner je bio karijerni diplomata koji je služio u administracijama osam predsednika. Bio je ambasador u četiri navrata, podsekretar za odbrambenu politiku, kao i podsekretar za pitanja međunarodne bezbednosti. Sada je savetnik za međunarodne odnose u Skvajr peton bogsu, međunarodnoj advokatskoj kancelariji.

Kameron Manter je izvršni direktor i predsednik Ist Vest instituta u Njujorku. On je tri decenije bio američki karijerni diplomata koji je obavljao funkciju američkog ambasadora u Srbiji od 2007. do 2009. godine.

Marko Prelec je stručnjak za Jugoistočnu Evropu i države bivše Jugoslavije. Trenutno je profesor prakse i direktor Projekata primenjene politike na Školi za javnu politiku pri Centralnoevropskom univerzitetu.

(za Standard preveo Radomir Jovanović)

KOMENTARI13 komentara

 1. padre says:

  Vreme ističe i vama!

  • Cetnik says:

   Njihova vremena su prosla!

 2. Velika Metla says:

  "Zapadni" Balkajn NE POSTOJI! Ta floskula "zapadni" je još jedna u nizu zapadnjačkih laži i podmetačina! Kad mi pokažete gde je jućni Balkan onda ću vam priznati "zapadni" Balkan. Zapadu je majka laž,a otac obmana!

 3. Mile says:

  RaYmislite o ovom što kažu ovi autori> "Zemlje koje se tamo nalaze – Bosna i Hercegovina, Kosovo*, Srbija, Severna Makedonija i Crna Gora – nalaze se u stanju mira, ali to je krhki mir. Region se nalazi u problemu koji bi lako mogao da se proširi na ostatak Evrope i da utiče na interese i bezbednost Sjedinjenih Država." Pominju 4 novonastale države republike bivše SFRJ ( 255.950 km², stanovništvo 1989. godine 23.724.919). Slovenija danas ima 20.273 km2 i stanovništvo ‍ od 2.066.880, a Hrvatska   56 594 km2 i stanovništvo (2011.) 4.298.889. Dakle 4 preostale Republike zajedno zahvataju oko 179.083 km2 što je 69,96% zaokruženo 70% bivše Jugoslavije. Sadašnje stanovništvo na tom prostoru je oko 14-15 miliona. Kako oni mogu ugroZiti beЅbednost SAD države na drugom kontinentu koja ima preko 300 miliona stanovnika? BRINE NJIH ŠTO SUMNJAJU DA NISU DOVOLJNO STAVILI POD SVOJU ČIZMU TIH 15 MILIONA STANOVNIKA I TERITORIJU VELIČINE 1,86% U ODNOSU NA TERITORIJU SAD. ONI BI DA NAPRAVE TOTALITARNI REZERVAT OD NAS I NAŠEG PROSTORA.

 4. Gabrijel says:

  Njihovoj podlosti nema kraja, pa oni su i doveli do ovakvog stanja svojom p l a n s k o m aktivnošću. Stvorili su problem subverzijom i razbijanjem Jugoslavije, a sada "nude rešenje" da se "izbriše" jedini državotvorni narod sa ovih prostora. Milenijumska rabota Vatikana još nije okončana.

 5. Cp6a says:

  Bla, bla, bla... Gomila praznih reči. A u prevodu, Srbi moraju baš sve da daju i podmire potpuno svu okolnu bagru. To oni smatraju za kompromis, rešenje za stabilnost na "zapadnom Balkanu".

 6. rajko says:

  Hehe. Znamo mi šta ovo znači. Budući da vama svima (čitavom zapadu) u poslednje vreme ide loše, tj. lošije nego što biste želeli, da Rusija nezadrživo jača i napreduje, da vas zajedno sa Kinom štanca i buši na svim poljima, vi ćete opet lečiti svoje frustracije tako što ćete Srbiji nalupati šamare. Ne znam da li će vam to ovog puta poći za rukom. Pazite šta radite! Napravili ste opštu papazjaniju od Balkana, a od nas tražite da očistimo sve vaše brljotine dok nam vi i dalje smetate, jašete nas, postavljate nam svoje psihopatske marionete na čelo naših država, pljačkate, unosite haos i uneredjujete naš prostor i pritom neprekidno drobite kako smo mi nešto krivi. Od..jašite više u **.. sumrak.

 7. opet ja says:

  Sad će Vučko da nas upozorava kako nas je upozoravao i kako ćemo videti za 20-30 godina da je bio u pravu...a sve sa ciljem da omogući Šiptarima da imaju nezavisnu državu na uštrb teritorije Srbije.

 8. Za Srbiju says:

  Demonima ne ide po planu, pa kevću.

 9. Mile says:

  Da li je i država SAD stvorila za sebe jaku ekonomiju tako što su se ajpre učlanili u EU i NATO? Rekli su da će nas vratiti u kameno doba i prilično su to ostvarili, a sad kao jako su zabrinuti kako nam je u KAMENOM DOBU. Povodom: "Već dugi niz godina Evropa i SAD ohrabruju lokalne lidere da pažnju preusmere sa najtežih problema, koji su ih doveli u žustar međusobni sukob, na tehnički i apolitični rad na integracijama u Evropsku uniju (EU) i NATO. Postojala je nada da će na taj način neugodni sukobi omekšati i postati rešivi. Sada je jasno da ovaj pristup neće funkcionisati."

 10. KROmanjonac iz kontejnera says:

  " Iako Rusija teško može igrati glavnu ulogu u regionu, ona može otežavati situaciju i biti remetilački faktor." OVAKO SU GOVORILI I PRED KRIM I PRED SIRIJU !

 11. Istina says:

  ...dolazi vreme slabljenja EU, nije više EU kao što je bila, nacionalno osveštenje kod Poljaka, Italijana i Mađara polako pokazuje pravo lice EU članica, niko ne želi probleme u svom dvorištu i niko nemože da opravda tolike migrante u Evropi... Evropa puca sa unutrašnje strane, nikakvih spoljnih agresivnih Ruskih sukoba ne treba očekivati ni na istočnoj strani Evrope... Budučnost dolazi sa Istoka i Zapad to zna, zato nema više keca u rukavu da nagovori i utiče na Evropske članice...jedino šta može zapad je da ustrahuje narode koji nisu u Evropskoj uniji sa terorističkim pretnjama i sankcijama Rusiji koji nisu u skladu sa Evropskim narodima nego Američkim uticajem na pojedine Evropske političare, koji nemogu da utiču na promenu svetskih sila jer je došao kraj Američki dominaciji...Evropa će polako ali sigurno da oseti dupli standard koji su sprovodili po bliskom istoku, africi i ostalim narodima koji su za njih bili kao kolonije...Rusija zauzima najveće mesto u Evropi i njoj realno pripada evropa zbog žrtvovanja za vreme drugog svetskog rata, odmah posle Kina dolazi sa svojim investicijama, jer je jedina svetska sila koja se je posle 1999 godine usudila da ulaže svoje pare na prostoru Srbije... Srbija je budućnost EVROPE, jer će sve u budućim vremenima zavisiti od SRBIJE koja je okružena sa 3 mora i budučnost je u SRBIJI... Holandija, Nemačka i Frnacuska su prošlost, za 10 godina biće rasturene od strane migranata, ekonomske krize i američke politike... Znaju Kinezi i RUSI šta će biti sa Evropom u budućnosti...vreme će pokazati svoje...

 12. Je Broj says:

  Sve je ovde već vidjeno osim najvažnijeg... a to je Kultura. Bez nje nema života a znajući da na Balkanu vekovima vlada totalitarna Nekultura na kojoj su podizane čitave generacije i današnje populacije, ostaje i glupom jasno da šta god uradili i učinili isti na Balkanu, nikad neće dostići EU upravo zbog tvrdo ukorenjene nekulture koju nažalost jedino 3. Sv. Rat može da resetuje na 0 pa sve od početka do novog doba suštinski i presudnog načela koji vidimo u EU

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *