АМЕРИЧКИ АМБАСАДОРИ: Време је да Србија…

АМЕРИЧКИ АМБАСАДОРИ: Време је да Србија…

8 фебруара 2019

Амбасадори САД у Београду и Приштини навели су да је време да се Србија и Kосово врате дијалогу.

Време је да Kосово укине таксе, да Србија одговори на конструктиван начин, да престану провокације са обе стране, да се Београд и Приштина врате дијалогу који предводи Европска унија, и да се обе стране одважно определе за мир, оцењују у ауторском тексту за „Политику“ и приштински „Зери“ амерички амбасадори у Београду и Приштини Kајл Скот и Филип Kоснет.„Ако тако урадите, оптимисти смо да можете постићи историјски споразум о нормализацији у 2019. години“, сагласни су Kајл Скот и Филип Kоснет.

Додају да ће Београд и Приштина у томе имати пуну подршку САД како би се уобличио и спровео свеобухватан споразум.

Наводе да трезвено политичко вођство које има визију, може довести до свеобухватног споразума између Србије и Kосова, у чијем средишту би, како тврде, било узајамно признавање.

„Тај успех би положио темеље мирније и напредније будућности свих народа у овом региону“, оцењује се у тексту амбасадора.

Председник Доналд Трамп је, подсећају, недавно писао лидерима Србије и Kосова да би подстакао обе стране да „искористе тренутак и своје политичко вођство употребе за доношење одлука“ које би задовољиле интересе обе стране.

Председник Трамп је додао и да би „било за жаљење пропустити ову јединствену прилику за мир, безбедност и економски развој“, наводе амбасадори и додају да је председник Трамп већ позвао председнике Александра Вучића и Хашима Тачија у Белу кућу да обележе тај успех чим до њега дође.

„Верујемо да је споразум могућ и надамо се да ћемо га прославити заједно с вама, баш као што славимо храброст грчких и македонских вођа“, оцењују у ауторском чланку, и додају да би креативност коју су показали лидери у Атини и Скопљу како би решили деценијски спор требало да послужи као инспирација свима у региону.

„САД нити су, нити ће прописивати како то решење треба да изгледа, али верују да мора бити применљиво како на Kосову тако и у Србији и да мора допринети дугорочној стабилности у региону“, поручују амбасадори.

На лидерима и њиховим тимовима је, како су истакли, да се врате преговорима предвођеним Европском унијом и испитају све могућности, као и да на јасан и отворен начин комуницирају са својим грађанима – што би не само осигурало да преговори одражавају вољу народа, већ и помогло у превазилажењу стрепње и сумњичавости.

У чланку се оцењује да недавни кораци и Београда и Приштине, због којих напетост расте, морају престати да би уопште постојала нада у постизање трајног мира, напретка и правде у региону.

„Уколико две стране не искористе ову прилику, ризикујете да пропустите најбољу прилику за читаву једну генерацију“.

Трајан и применљив компромисни споразум је у интересу обе земље, а дугорочна стабилност и просперитет Kосова и Србије зависе од повратка дијалогу предвођеног ЕУ и храбрости да се правазиђе прошлост и заједно гради заједничка будућност.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. milan says:

    Trebaju, moraju da, kad i ako potpisu dogovor idu u Moskvu ili Peking da to proslave i ovekovece, koji BRE Washington, :)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u