АМЕРИЧКИ ЈАСТРЕБОВИ ИМАЈУ НОВУ МЕТУ: Рат ће трајати дуго!

AMERIČKI JASTREBOVI IMAJU NOVU METU: Rat će trajati dugo!

23 jula 2019

Odbor za trenutnu opasnost, takozvana grupa „jastrebova“, koja je tokom Hladnog rata sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka vodila kampanju protiv opasnosti od Sovjetskog saveza, nedavno je oživljena uz pomoć Stiva Benona, bivšeg glavnog stratega predsednika Donalda Trampa, kako bi upozorila na opasnost od Kine, prenosi „Njujork tajms“.

Nakon što su svojevremeno odbačeni kao ksenofobi, članovi grupe sada smatraju da su njihovi stavovi sve više prihvaćeni u administraciji predsednika Trampa, gde su skepticizam i nepoverenje u Kinu izraženi. Strah od Kine dominira, od Bele kuće, preko Kongresa, do federalnih agencija, gde se uspon Pekinga bez pogovora smatra kao pretnja ekonomskoj i nacionalnoj sigurnosti i kao najveći izazov 21. veka.„Ovo su dva sistema koji nisu kompatibilna“, prokomentarisao je Benon odnose Sjedinjenih Država i Kine.

„Jedna strana će pobediti, a jedna će izgubiti.“

Daleko od dogovora

Odnosi Sjedinjenih Država i Kine stagnirali su u teškim trgovinskim pregovorima u protekle dve godine, a razgovori su rezultirali nizom pogrešnih koraka i nesporazuma. Tramp je zbog neuspešnih pregovora povećao američke tarife na kinesku robu i uveo druge mere kao odmazdu.

Bilo kakav dogovor dve strane sada izgleda daleko i nerealno. Čak i ako se postigne sporazum, dve strane su zauzete izgradnjom širih ekonomskih barijera.

Pored uvođenja tarife od 25 odsto na otprilike polovinu robe iz Kine, Vašington je ograničio tehnologije koje se mogu izvoziti u Kinu, pokušavajući da destabilizuje neke kineske kompanije, poput telekomunikacijskog giganta „Huavej“, i istovremeno je postavio prepreke za kineske investicije u Sjedinjenim Državama.

Američke obaveštajne agencije takođe su pojačale napore u borbi protiv kineske špijunaže, posebno na univerzitetima i istraživačkim institucijama. Zvaničnici iz FBI i Saveta za nacionalnu bezbednost upućeni su na univerzitete Ajvi Lige kako bi ih upozorili da budu oprezni prema kineskim studentima koji možda prikupljaju tehnološke tajne iz laboratorija.

Antikinesko raspoloženje se brzo proširilo, a republikanci i demokrate, vođe sindikata i drugi upozoravaju da napori Kine da izgradi svoju vojnu i naprednu industriju ugrožavaju globalno vođstvo Vašingtona i da bi Sjedinjene Države trebalo da reaguju agresivnije. Skepticizam je prodro u skoro svaki aspekt kineske interakcije sa Sjedinjenim Državama.Američki lideri sada se suočavaju s izborom da li će nastaviti putem angažmana, koji bi zemlju mogao da ostavi ranjivom na ekonomske i sigurnosne pretnje, ili će krenuti drugim putem, koji bi mogao da oslabi obe ekonomije i mogao jednog dana čak da dovede do rata, piše „Njujork tajms“.

Sve veći broj ljudi u Vašingtonu sada smatra da je razdvajanje dve ekonomije neizbežno, uključujući i mnoge članove Odbora za trenutnu opasnost.

Zapamtiće nas

Na sastanku u aprilu, Benon, senator Ted Kruz iz Teksasa, Nevt Gingrič, kao i drugi, pohvalili su politiku Ronalda Regana za vreme Hladnog rata, tražili su da se poveća oprez zbog Kine i izazvali su ovacije na sastanku.

Benon je opisao Kinu kao silu u usponu, a Sjedinjene Države kao silu koja slabi i koje će se neizbežno sukobiti.

„Ovo je definitivni događaj našeg vremena, ali i za 100 godina od sada i zato će nas zapamtiti“, rekao je on.

Tokom dva ranija okupljanja Odbora za trenutnu opasnost, pedesetih godina i ponovo sedamdesetih godina prošlog veka, članovi su podržavali trku u naoružavanju kako bi se suprotstavili Sovjetima. Na drugom skupu, tokom ručka u klubu Metropoliten u Vašingtonu 1976. godine, grupa je objavila dokumente upozorenja protiv sovjetskog ekspanzionizma, sa porukama poput: „Da li Amerika postaje broj dva?“.

Grupa je dostigla vrhunac svog uticaja tokom Reganove administracije, u kojoj je na desetine njenih članova na kraju dobilo visoka mesta, uključujući i mesta savetnika za nacionalnu bezbednost i direktora CIA. Međutim, kako je sovjetska pretnja nestala, tako je i uticaj Odbora slabio.Grupa se ponovo aktivirala 2004. godine, ovaj put da upozori na opasnost od islamskog ekstremizma. Član Odbora Frank Gafnej, osnivač Centra za bezbednosnu politiku, tada je tvrdio da su džamije i muslimani širom Amerike angažovani u „džihadu“ kako bi „islamizirali“ zemlju tako što će iskoristiti američki pluralizam i demokratiju.

Aktivnost te grupe umnogome je bila u drugom planu sve dok zabrinutost zbog Kine nije pokrenula razlog za njeno ponovno okupljanje.

Odbor sada priznaje da je pretnja Kine drugačija od SSSR-a, jer su američka i kineska ekonomija mnogo više integrisane. Međutim, Vašington se sve više vraća u okvire Hladnog rata kako bi se suočio sa pretnjom.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. Milan says:

  Koliko država-meta imaju sada američki jastrebovi? Kina, Rusija, Iran, Turska, Sirija, Irak, Liban, Avganistan, Indija, Severna Koreja, "trojka tiranije"- Srednja Amerika, Venecuela, itd. itd. Ovo je suviše mnogo ciljeva, čak i za svetsku silu, a mnoge od tih država-meta imaju težinu. Najveći neprijatelj SAD je ipak unutrašnji, a to je ekonomija zasnovana na novim vojnim osvajanjima. Kad budu zaustavljeni u osvajanju sveta, a to se upravo dešava, onda sledi da biće uzdrmana i takva ekonomija. Npr. ako napadnu Iran, dovoljno je da ta država izdrži napad, i toliko je već dovoljno da bude ubrzan krah SAD.

 2. Milan says:

  Rat neće trajati baš tako dugo. SAD će ga izgubiti relativno brzo zbog ekonomije, zbog smanjivanja dolara u medjunarodnim plaćanjima, zbog poraza u trgovinskim ratovima, imaju dva velika balona za pucanje finansijski i prirodni vulkanski.

 3. A akoM says:

  Ono što je za Izrael A-bomba Irana,to je za USA ekonomija Kine!

 4. teoretičar says:

  Hehe, ala ga je Sputnjik otvorio. Ovo je snažan, iako neklasičan propagandni tekst ali potpuno istinit. Eto kako se i istina može preusmeriti u skrivenu propagandu. Sputnjik sigurno veselo poskakuje zbog dobro usmerenog članka. Eh, a zašto se Sputnjik raduje, nije teško shvatiti.(Evo, u zagradi da ne bude zvanično. Kina je "podržala" Rusiju i tačno je da joj je olakšala tranziciju kroz start sankcija, dakle činjenica je. Ali ima još činjenica. Kina je zloupotrebila klecanje Rusije i...ako ne znate kako, baš me briga. Neću da pišem ponovo osim - Jedva čekam dan da Rusija vrati Kini dragocenu uslugu. Mislim da je prvo teško i pomalo ponižavajuće rešenje, ali ipak rešenje, Putin izboksovao neposredno posle sakcija. Bilo je tužno, ali ipak rešenje. Kažem, nadam se da će neki kineski teoretičar takođe osetiti tugu kada Kina bude povukla identičan potez a Rusi svesrdno pomognu sistemom ala Kina. Meni će to biti sasvim dovoljno pa da umrem srećan sa 50% ispunjenih svetskih snova. A oni drugi snovi? Pa već sam ih ispunio. Nisam ja pisao komentare celog života)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *