АМЕРИЧКИ КОНГРЕС ПРИЗНАО: Америка је беспомоћна пред руским хиперсоничним оружјем

AMERIČKI KONGRES PRIZNAO: Amerika je bespomoćna pred ruskim hipersoničnim oružjem

18 decembra 2018

Sjedinjene Američke Države nemaju mogućnost za odbranu od hipersoničnog oružja koje razvijaju Rusija i Kina, navodi se u izveštaju glavnog organa za kontrolu i reviziju američkog Kongresa, prenela je televizija „Foks njuz“.

„Kina i Rusija rade na stvaranju hipersoničnog oružja, pošto njegova brzina, visina dejstva i manevarske sposobnosti omogućavaju da se zaobiđe većina sistema za protivraketnu odbranu i ono može da se upotrebi za povećanje kapaciteta izvođenja napada na velikoj udaljenosti uz korišćenje i konvencionalnog i nuklearnog naoružanja. Trenutno za to ne postoje kontramere“, ističe se u izveštaju.U novembru je zamenik američkog ministra odbrane Majkl Grifin, govoreći u Centru za strateška i međunarodna istraživanja u Vašingtonu, rekao da SAD niti imaju sredstva za odbranu od hipersoničkog oružja niti slične sopstvene operativno razmeštene udarne  sisteme.

Ranije je ministar odbrane SAD Džejms Matis izjavio da su razvoj hipersoničnog oružja i sredstava zaštite od njega glavni prioritet američke vojske u ovoj fazi. Pri tome je načelnik Strateške komande Oružanih snaga SAD, general Džon Hajten, istakao da Rusija i Kina prevazilaze Sjedinjene Američke Države u nizu oblasti razvoja hipersoničkog oružja. U oktobru je prvi zamenik američkog ministra odbrane, Patrik Šanahan, saopštio da Sjedinjene Američke Države aktivno rade na razvoju hipersoničkih oružja i da će početi da ih testiraju brže nego što bi se očekivalo.

Prvi put za 10 godina Sjedinjene Američke Države su 19. januara objavile neklasifikovanu verziju svoje nove Strategije za nacionalnu odbranu. Kako je tada naglasio ministar odbrane Džejms Matis, nova strategija se fokusira na dugoročno strateško rivalstvo sa Rusijom i Kinom.

Prvog marta ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin je u obraćanju Saveznoj skupštini predstavio najnovije vidove ruskog naoružanja koji nemaju pandana u svetu. Reč je o raketnom sistemu „Sarmat“, podvodnim dronovima „Posejdon“, krstarećoj raketi s nuklearnim energetskim uređajem „Burevesnik“, avijacionom raketnom kompleksu „Kinžal“ i laserskom oružju. Putin je, takođe, naveo da je izrađeno supersonično oružje iz sistema „Avangard“. Reč je o raketama koje lete visokim slojevima atmosfere supersoničnom brzinom većom od 20 maha, što ga čini apsolutno otpornim na bilo koje sredstvo protivvazdušne i protivraketne odbrane.

(Sputnjik)

KOMENTARI7 komentara

 1. A akoM says:

  USA ovaj tren jest možda bespomoćna protiv Ruskog i Kineskog hipersoničnog oružja!Osim ako napadne prva i uništi to oružje i sve ostalo!Zato je vjerovatnost iznenadnog poražavajućeg udara USA na(pogotovo)Rusiju,tim veća,zapravo izvjesna,sigurna!Pogotovo kad sutra završi instalacije svojih sistema na Ruskim granicama,i na njih postavi(vjerovatno već spremne)hipersonične rakete,proturakete,Itd.,a koje do ciljeva u Rusiji lete 2-5 minuta i omogućuju u tom prvom udaru podpuno pobjedu-uništenje Rusije,bez mogućnosti Ruskog uzvratnog udara!Tada će USA napasti prva zaista,sigurno,i to je crni humor!A drugi crni humor je taj da u Rusiji sve više postaju svjesni toga,i sve više stječu zaključak,odluku i hrabrost da je jedina uspješna odbrana od toga da oni,Rusi,udare prvi,bar po blizini svojih granica,i ta je mogućnost glede svega ovoga,realno također sve veća,zapravo vjerovatna!Treći crni humor je u tome da USA nema ništa protiv(dapače),ako u drugom scenariju krvavo prođu-propadnu dijelovi Euro-Azije i rat se nastavi kao dugogodišnji na izdržljivost!Taj treći crni humor je naročito crn zbog toga što će skakati i po našim Europskim glavama,zahvaljujući i kratkovidnosti lokalnih poliričara!Da zaključim:-Veliki Rat je vjerovatan,da ne kažem grublju riječ-siguran!I to je najveći crni humor,pogotovo što se to vidi i ipak srlja u to!

 2. A akoM says:

  Da,ima još jedan veći crni humor od onih koje sam gore naveo!A to je da kreatori Velikog rata i NWO,ne shvaćaju da je to zapravo Sud njima i njihovom maximalnom dometu,limitu ovog svijeta,i ako ne uspiju-da će propasti i oni,i svijet,i čovjek kao takvi,zasluženo!I hoće,ako ne dođe Jedan Pametan i Dobar,i sakupi ostatak dostojnih,ali ne za njihov robovlasnički NWO,nego za Novi Bolji Svijet,posljednju šansu,i dat će im tu šansu,da je igraju jedno vrijeme,i još pola vremena,a onda više neće biti šanse!

 3. Deda Micko says:

  "Batina je iz raja izasla", rekla bi moja baba.

  • Velika Metla says:

   Deda,naravno,samo što su ovi sa zapada umislili da drže valjak za krečenje u rukama!

 4. A akoM says:

  Tvoja baba je bila mudra žena!

 5. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Odgovor amerikanaca na ova ruska oružja moraju da budu, pod a) hiperprodukcija Zagorovih sekira, i pod b) hiperprodukcija pelena za američke specijalce !

 6. Velika Metla says:

  Da je obratna situacija nacisti američki bi spržili Rusiju! Barem bi pokušali! Obraz i moral ih uopšte ne bi ometali u tome!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *