АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОБЈАВИЛИ: Руси поседују најопаснији ратни брод на свету!

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОБЈАВИЛИ: Руси поседују најопаснији ратни брод на свету!

29 марта 2019

Амерички медији су објавили топ листу 5 најопаснијих ратних бродова на свету. Епитет једног од најопаснијих понео је тешки нуклеарни ракетни “колос” класе “Орлан” који је изграђен у четири јединице: “Петар Велики”, “Адмирал Нахимов”, “Адмирал Лазарев” и “Kиров”.

Амерички часопис Тхе Натионал Интерест саставио је листу 5 најопаснијих ратних бродова на свету који се тренутно налазе у оперативном наоружању. На попису су се нашли ратни бродови који се налазе у саставу ратних морнарица Русије, САД-а, Јапана и НР Kине.У тексту се напомиње да моћне ракетне крстарице представљају главну ударну снагу на мору и да свака морнарица, која жели да се представи као озбиљна, мора у свом саставу имати бродове ове класе, преноси интернет портал Взгљад.

На листи се, наравно, налазе руске тешке ракетне крстарице на атомски погон класе “Орлан”. Укупно су до сада изграђена четири ова заиста импозантна борбена пловила. Kрстарице “Петар Велики” и “Адмирал Нахимов” се налазе у наоружању руске ратне морнарице.

“Адмирал Нахимов” се тренутно налази у процесу дубоке модернизације, после које ће бити наоружан перспективним хиперзвучним ракетама “Циркон”, као и бродском верзијом система С-500.

Оригинално, ове крстарице су биле наоружане са 20 суперсоничних противбродских ракета П-700 “Гранит”. Свака ова ракета могла је да носи нуклеарну, бојеву главу тежине и до 1500 кг. Велика, али истовремено и покретљива ракетна крстарица могла је у потпуности да уништи ударну групу америчких бродова коју је предводио носач авиона, спомиње се у тексту.

На другом месту нашле су се америчке ракетне крстарице класе “Тицондерога”. Бродови овог типа спадају у најтеже наоружане бродове који се налазе у саставу ратне морнарице САД-а. На њиховој палуби се налази 122 лансера за окомито лансирање ракета. Тренутно су оперативне 22 ове крстарице, док је пет најстаријих изведено из експлоатације после завршетка Хладног рата.

Недавно је постало извесно да ће у оперативни борбени састав Црноморске флоте ући 13 бродова и пловила за безбедност. Ратна компонента ће бити опремљена крстарећим ракетама “Kалибр” домета до 2500 км.

Модернизација Црноморске флоте је започела 2014. године. У ових пет година Црноморска флота је опремљена великим бројем нових борбених система, а њено промовисање у циљу даљег повећања укупне ватрене моћи се и даље наставља.

(хр.рбтх.цом)

KOMENTARI2 коментара

  1. Velika Metla says:

    Није то ништа,имају чланице наци-нато-а Албанија и Бугарска две подморнице! Тако да у случају рата све три смене веслача у тим подморницама ће веслати без прекида,само да омогуће бежанију наци-натовских пацова! Иначе те две подморнице су "чудо" технике,јер иду горе-доле,а све у сврху да веслачи ухвате ваздуха! Чак је у изградњи још једна таква подморница у Шлихтогори,и зваће се "државни удар"! Удар је удар,пусти ти то!

  2. živoder iz Oseka i Ovčare says:

    Komponenta po komponenta vojske SAD-a gubi tehnološki rat od ruske vojske.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u