АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИЛИ: Ево која земља је следећа жртва Исламске државе

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ОТКРИЛИ: Ево која земља је следећа жртва Исламске државе

1 новембра 2018

Терористи се после пораза у Сирији и Ираку враћају у своје матичне државе, где могу да изазову многобројне проблеме, али се од свих једна држава издваја.

Амерички лист National Interest објавио је чланак у којем је написано да ће следећа жртва терориста Исламске државе бити Јордан и да се Хашимитска краљевина налази у озбиљној опасности.Без обзира на то, што је Јордан утврдио своју позицију као савезник САД у борби против ИД, опасност ипак стиже, оцењују аутори текста.

Лист наглашава да се Јорданци налазе на трећем месту по броју међу страним припадницима ИД. Оцењује се да их у редовима терориста калифата има око 3 хиљаде. Осим тога, опасност од дестабилизације у Јордану долази и због раста незапослености, сиромаштва и слабе државне управе, што би ИД могла да искористи.

После пораза у Сирији и Ираку, терористи ће се убрзо вратити у Јордан веома потковани, а са собом ће понети искуство стечено у правим ратним дејствима.

National Interest додаје да терористичку опасност у Јордану такође могу представљати и избеглице из Сирије, чији број прелази 658 хиљада, а укупан број становника земље је око 9,5 милиона. Због лоших услова живота, они могу да направе идеалан терен за ширење верског екстремизма.

Штп се тиче екстремизма у Јордану, он ескалира још од 2015. године. Последњи пример је терористички напад у граду Ес Салт у августу 2018. године, у којем су погинула четири официра службе безбедности и 16 цивила. После тог напада ухапшени су петорица екстремиста, а близу места догађаја су пронађена различита експлозивна средства која су они планирали да употребе.

Наш портал је недавно објавио вест да је око 30 припадника Белих шлемова са Блиског Истока евакуисано преко Јордана уз сарадњу са Израелом.

(Правда)

KOMENTARI4 коментара

 1. Miraš says:

  OVO NE MIRIŠE NA DOBRO jer ako raskomadaju Jordan onda je dovoljno da uzmu još jedan manji deo Sirije sa juga istočno od Tanfa prema Abu Kemalu i povezali su sa Izraelom najistočnije delove Sirije koji su najbogatiji naftom i koje sad kontrolišu Amerikanci i Kurdi. Sirija na jugu najpre kontroliše jedan deo teritorija pokrajine Kunejtra, Dara, Suvajda, Damask i zatim ne kontroliše na sred južne granice veći prostor oko Al Tanfa jer tu je američka baza, zatim kontroliše jedan deo južne granice prema Iraku, ali opasnost je što severnije je veći pustinjski džep u kome još uvek ima snaga ISIS i zatim dalje na istok opet ne kontrolišu najistočniji deo zemlje. Rizik za Siriju je da lako može da izgubi na jugu u pustinji sada slobodne jugozapadne delove pokrajine Deir ez Zor i jugoistočne delove Homs koji su tik jedan uz drugi, a to je izvodljivo ubacivanjem terorista preko američke baze Tanf i direktno iz Iraka. Istočni deo pokrajine Deir ez Zor - jugozapadni deo pokrajine Deir ez Zor (prirodno ih deli reka Eufrat) - jug Homsa - sever Jordana - Izrael.

  • Miraš says:

   Ubacivanje terorista preko američke baze Tanf i direktno iz Iraka na taj istočniji slobodni prostor juga Sirije to je prvi korak. Drugi korak je da Amerikanci krenu da poraze te ISIS snage i naravno da ostanu i na toj teritoriji. Već znamo da godinama tako su radili i rade tako i dan danas. ... Gde je kraj rata u Siriji i drugim ratovima na B.Istoku? Izgleda da Iran stvarno treba da proizvede svoje nuklearno oružje i da to objavi. Tada bi Izrael izgubio sadašnju stratešku prednost jer zasad on jedini na Bliskom Istoku ima nuklearno naoružanje, ne zna se tačno koliko, smatraju da ima i do 400 nuklearnih bojevih glava. Tada bi Amerikanci podvili rep i morali bi da odustanu od svoje politike osvajanja Bliskog Istoka. Američko-izraelski plan o radjanju Novog Bliskog istoka se ne može drugačiji zaustaviti. Čak ni pad vrednosti dolara kravare ne zaustavlja jer imaju i ostaje im njihovo mnogobrojno i raznovrsno naoružanje. Smirila bi ih ta mogućnost da pripadnike njihove "izuzetne" nacije tu na B. Istoku neko bi mogao brzo da ošine sa nuklearnim naoružanjem, a takodje i Izrael. Setimo se da povodom 20 nuklearnih glava Severne Koreje uhvatila ih je nevidjena panika.

 2. Miraš says:

  Ona druga mračna strana medalje je da zapadna strana države Jordan graniči se sa Izraelom i sa Zapadnom obalom. Na nekim od Pitersenovih NATO mapa Jordana ni nema više kao države, čak Izraelu je pripojen i deo teritorija istočno od Jordana koje sada pripadaju S.Arabiji. Jordan je po veličini svoje sadašnje teritorije malo veći od Srbije, ima 92.300 km2. Medjutim on je od nas značajno siromašnija zemlja jer značajan deo države na istoku i jugu zemlje obuhvata pustinja. Na Zapadu Jordan se graniči sa Izraelom i sa Zapadnom obalom, a na krajnjem jugozapadu sa nekih 26 km on izlazi na Crveno more. Jordan nema kopnenu granicu sa Egiptom ali tu preko tog malog morskog prostora on gleda u egipatski Sinaj. Na jugu i jugostoku zemlje Jordan se graniči sa Saudijskom Arabijom. Na severoistoku graniči se sa Irakom, a na severu graniči se sa Sirijom izlazeći na više od pola njene južne granice. Jordan će da nagrabusi iz dva razloga: 1) Zbog bogatih vlasnika multinacionalnih kompanija koji se otimaju za naftu i gas na Bliskom istoku te za njih ratuju SAD i NATO i onda im Jordan treba kao deo puta ka Sredozemnom moru. Na ranije otetom sirijskom Golanu ima nafte što je tik severno od Jordana, u jugoistočnim delovima sirije ima najviše nafte što je blizu severnom Jordanu, zatim tu je Irak koji je još bogatiji naftom. Sledeći je Iran koji je takodje veoma bogat naftom. 2) Pravi se Veliki Izrael.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u