АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Бела кућа је 31. октобра користила „црвени телефон“!

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Бела кућа је 31. октобра користила „црвени телефон“!

21 децембра 2016

pict8-phone-white-house-456

Америчка телекомпанија NBC објавила – а притом се позвала на „обавештене изворе” – да је администрација Барака Обаме крајем октобра први пут искористила „врућу линију”, коју има са Москвом, да упозори да се „крајње озбиљно односи према сајбер-уплитању у изборну кампању”.

Иста телевизија тврди да су Бела кућа и Стејт департман тада руски државни врх упозорили:

„Међународно право, укључујући законе који се примењују на оружане конфликте, односе се и на дејства у сајбер-простору. Деловање Русије ћемо оцењивати полазећи од тих стандарда”.

Објавила је такође да су Обама и његови сарадници за упозорење искориститли „црвени целефон” (Red Phone) – да би и на тај начин подвукли колико је за њих ситуација озбиљна.

NBC наглашава да јој је један званичник из Беле куће потврдио да је „црвени телефон” – за слање „поруке Москви” – био коришћен 31-ог октобра.

NBC је своје гледаоце подсетила да се „црвени телефон” користио у тренуцима криза. Још је указала: да се данас не користи као телефонска линија већ за слање електронских порука са пратећим фајловима.

Америчка телевизија је објавила и изјаву бившег команданта снага НАТО у Европи – адмирала Џејмса Ставридиса који је навео да је коришћење „црвеног телефона” увек „драматичан корак”.

Упозорио је ипак да реч „рат” у сличним ситуацијама треба користити „веома, веома опрезно”:

„Сматрам да је проглашавање нечега за акт рата последња граница!”

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u