Амерички стратешки В-52 `нишанили` руске ратне луке на Балтику и Петербург

Амерички стратешки В-52 `нишанили` руске ратне луке на Балтику и Петербург

21 марта 2019

АМЕРИКАНЦИ су се били озбиљно узбудили када је Владимир Путин – у марту прошле године – продемонстрирао компјутерску симулацију могућности најновијих руских ракетних система „Авангард“, „Сармат“ и „Кинжал“. Чак су себи дозволили излив“праведног гнева“ јер им учинило да једна од тих ракета `нишани` неку важну тачку на Флориди.Доказе за то нису нудили, а нису их ни имали. Зато су сада сами прешли на реалне ратне игре и почели да `нишане` важне војне тачке на северозападу Русије, па чак и сам Санкт Петербург!

Ни мање, ни више.

Њихов стратешки бомбардер и ракетоносац Boeing B-52H Stratofortress, чији је регистарски број 60-0024, узлетео је из британске авио-базе Фаерфорд, приближио се балтичкој обали Русије и упустио се у имитирање напада на ту распоређене ратне луке Русије.

Учинио је то, додуше, са укљученим транспондерима. Дакле: не кријући се.

Био је то уловни напад на главну базу руске Балтичке ратне флоте са висине од 8.200 метара.

Потом је извео је `напад` на ратну луку поред Петербурга. Од руске „северне престонице“ у тим тренуцима био је удаљен 191 километар.

Исти `стратешки` је у пару са својим `братом-близанцем` имитирао напад на још једну руску ратну луку са удаљености од 150 километара.

Руска обалска ПВО у сва три случаја је рапортовала: „Видимо и пратимо“.

Први B-52H већ недељу дана тестира будност руске ПВО и ратне авијације од Калињинграда до Петербурга.

Руски генерал Владимир Попов оценио је да Американци увежбавају извођење великог ракетно-бомбардерског напада на Калињинградску област – најзападнији део РФ.

Он указује да је изнад Баренцовог мора у исто време био амерички летећи радар RC-135.

Попов процењује да ће се амерички стратешки бомбардери-ракетоносци за који дана `позабавити` и руским арктичким  Севером.

Пентагон је Русији последњих дана примакао шест B-52H који могу да носе нуклеарне бомбе.

Генерал Попов на све гледа спокојно: „То је саставни део бојеве припреме америчке војне авијације за ударе по Русији“.

Са њим је сагласан др војних наука Константин Сивков, који је потпредседник Руске академије за артиљеријске и ракетне науке:

„У стању смо хладног рата са Сједињеним Државама. А није лоптица на страни Американаца. Дали су нашој ПВО да увежбава на потенцијално главном непријатељском `објекту`. Од извиђања до `отварања ватре`.

Слично на ствари гледа и Попов који указује:

„Могу да претпоставим да су наши проверавали степен америчке дрскости. Директне претње нашој граници није било јер се сматра да треба дејствовати ако се неко приближи нашој граници на 22 километра или мање. У стварности, чим се нечији авион приближи обалама или границама Русије – поред њега се појављује наш ловац који му ставља до знања  да је непожељан.  некада и два.Чим се то догоди, НАТО авиони (амерички, шведски, британски, немачки..) мењају курс и удаљавају се. Ако се колебају наши их напросто потискују.“

Сивков је, иначе, овако објаснио шта је у овом случају значило да су В-52 `нишанили` руске ратне луке:

„Није то, на први поглед, ништа спектакуларно. Ти авиони су овога пута били ненаоружани, али су се постављали онако како би се поставили када би изводили реални ракетни напад на наше балитичке луке, укључујући и петербуршку. Држали су се неко време у том положају, па мењали курс и одлазили. Да је неки од тих авиона покушао реални напад на те луке – био би оборен“.

 

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u