АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ЗА МУЋЕЊЕ СРПСКЕ ВОДЕ: „Вучић нема намеру да…“

АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ЗА МУЋЕЊЕ СРПСКЕ ВОДЕ: „Вучић нема намеру да…“

29 новембра 2020

АМЕРИЧКИ стручњак за мућење српске воде – које и даље представљају као `америчког професора Данијела Сервера` – изјавио је да ће бити великих промена у односу САД према Балкану.

Навео је да ће се администрација новоизабраног председника САД Џозефа Бајдена вратити традиционалнијој политици која подразумева подршку територијалном интегритету и суверенитету свих држава, укључујући Косово, Србију и Босну и Херцеговину.Наглашава да то не значи да ће Бајден игнорисати неке потезе администрације досадашњег председника Доналда Трампа.

„Остаће при идеји да би односи Србије и Косова требало да буду нормализовани и можда ће покушати да даље раде на економској нормализацији, у оквиру које је споразум који је Трампова администрација потписала у септембру у Белој кући веома мали корак у правом смеру. Неће игнорисати све што је урађено у прошлости.“

Навео је да ће Косову и Србији бити лакше да остваре економску нормализацију ако то чине све земље Балкана, односно ако то не буде засновано само на билатералној основи.

„Мислим да ће то бити настављено. Али очекујем и подстицај за постизање споразума Србије и Косова на политичком нивоу, и то заснованог на територијалном интегритету и суверенитету две државе. Нисам међутим сигуран да је то могуће постићи. Мислим да је посебно господин (Александар) Вучић сасвим јасно ставио до знања да не жели да буде председник Србије који Косово признаје као независну и суверену државу. А то је оно што је потребно за стварну нормализацију. Ако он на то није спреман, тај аспект ће бити одложен на велико разочарање косовских власти које, са друге стране, желе нормализацију такве врсте“, додао је.

И наставио: „Мислим да ће Бајденов принцип бити да САД усклади са Европом и да са њом заједнички делује у вези са свим питањима која се тичу Балкана, али и осталим попут Украјине и руским претњама на Балтику. Много је поља у којима ће Европа и САД обновити сарадњу“.

Навео је да није оптимиста да ће споразум Косова и Србије бити постигнут у наредних неколико месеци.

Сервер је навео да је подршка САД чланству Црне Горе у НАТО и Европској унији веома јасна, али да се у тој земљи сада формира влада која, како се чини, нема исту посвећеност у том смеру као претходне.

Он је рекао да делује да је будућа црногорска влада декларативно за ЕУ и НАТО, али да су неки њени елементи више про-руски орјентисани.

Поводом ситуације у БиХ, Сервер је, напоменувши да износи лично мишљење, рекао да је потребно променити Дејтонски устав.

„Мислим да то могу учинити искључиво грађани Босне. Мислим да тиме не би требало да се бави високи представник. Ипак, требало би да има надлежности да реагује ако би била нарушена независност државе, ако би претило њено разбијање са било чије стране. Да то може брзо и ефикасно да се прекине“, казао је.Навео је да је његово гледиште да ентитети и кантони губе своју сврху.

„Мислим да би ствари много боље функционисале без ентитета и кантона, са централизованом влашћу у Сарајеву која би била задужена за преговарање и примену правних тековина ЕУ. Други ниво власти биле би општине које су показале да располажу много већим капацитетом за управљање од ентитета и кантона“, додао је Сервер.

Поводом спора Скопља и Софије, Сервер је рекао да је Балкан у целини веома ниско на листи америчких приоритета у овом тренутку, да су нешто боље котирана једино питања Косова и Србије и Босне и Херцеговине, док су Бугарска и Северна Македонија „потпуно ван фокуса“.

Сервер каже да је за очекивати да САД буду мање толерантне и према руском понашању на Балкану него што су то биле у прошлости.

Додао је да моћ Русије као регионалне силе слаби и упозорава да би она у том слабљењу могла да постане опасна.

KOMENTARI10 коментара

 1. šiško says:

  Oni više ne znaju kud udaraju, ali teraju po starom, pokušavaju da ne menjajući ništa u svom pristupu promene sav ostali svet. Ova izjava je puna nekih kontradiktornosti, namerno konfuzna i "netransparentna". Većinu stvari ostavljaju nama da ih izmaštamo, ali samo prema nezavisnoj državi Kosovo ostaju zakucani. Aman!!! Skinite nam se više sa Kosmeta!!! Ne možete i nećete ga nikad dobiti!!! Čak i da pobijete sve Srbe, uvek će biti nekih koji će biti zainteresovani za njega, a vi ste sve slabiji. Zato se lepo okrenite nekom drugom regionu i rovarite po njemu. Ovde nema više ničeg za vas.

 2. Nine says:

  Slušaj Vućićevog Servera, koji mu je uvek servirao zadatke, šta poručuje: "Da će se administracija novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena vratiti tradicionalnijoj politici koja podrazumeva podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu". Dakle ovaj "serviser" ne odustaje od priznavanja Kosova kao nezavisne države, ali i od izmene Dejtonskog sporazuma. Naravno pod tim podrazumeva, isto kao i Valentin Incko, ukidanje nadležnosti Republike Srpske, po mogućnosti i njeno potpuno ukidanje. Za to se Incko već pobrinuo, donoseći Zakon u sudu i tužilaštvu BiH, kojim sudije Bošnjaci uz strane sudije uvek odlučuju protiv interesa Republike srpske, jer zajedno imaju većinu glasova, te se usprotivio održavanju referenduma naroda Republike Srpske o tom zakonu isto kao i o Zakonu o danu Republike Srpske. Iako znaju da je Narodna Skupština Republike Srpske raspisala referendum kojim bi se narod izjasnio o nametnutim antisrpskim zakonima, Vučić i Nikolić su se pridružili predlogu Incka da se ti referendumi ne održe. Na njihovu žalost referendum je ipak održan po pitanju Dana Republike Srpske i taj dan se svake godine svečano obeležava u Banja Luci. Nadaj se "Albanski pobista" da će Bajden pobediti. I kakav zaključak ovog "genijalca":" Moć Rusije kao regionalne sile slabi i upozorava da bi ona u tom slabljenju mogla da postane opasna". Veoma inteSERantno! Još dugo ćete vi igrati oko Rusije, ali vam na pamet neće pasti da je napadnete, jer ćete u tom slučaju nestati, a iovako ste pred građanskim ratom i raspadom. Imaš li još šta servirati svojoj marioneti? Uglavno je izvršio sve tvoje zahteve. Još mu ostaje da održi referendum kojim bi nasankao narod da prihvati izmene Ustava Republike Srbije iz koga bi bile izbačene odredbe o Kosovu i Metohiji i Ana Brnabić će moći mirne duše da potpiše sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa dve države, jer već potpisani Briselski sporazum KiM naziva Republikom Kosovo.

 3. Nine says:

  Izvinjavam se za dve štamparske greške u komentaru "pobista" umesto "lobista" i "uglavno" umesto "uglavnom".

 4. petrovgrad says:

  Okruglo pa na ćoše. Kada svedu Šiptare na trista hiljada, onda im upućujemo zahvalnicu.

 5. Crni Petak says:

  To sve i jeste tako, oni su nam bacili kosku da uđemo u Evropu na velika vrata kada je premijer bio Ante Marković, a mi smo to shvatili da treba da pokrenemo građanske ratove, sada vidimo da oni to nisu ni hteli od nas, već da budemo integrisana celina. Videli ste kako Zoran Zaev to naprosto ne bi mogao da podnese, a sigurno ni ostali vladari u regionu. Verovatno bi nam trebao i jedan integralni predsednik takve zajednice. Stipe Mesić je trebalo da bude takav predsednik ali on je bio ubeđen da je tu da sve razjedini i da počnemo sa samouništavanjem. Izgleda da mi nikada nismo dobro razumevali engleski jezik. Balkanišen Seljačinen.

  • Milan says:

   "sada vidimo da oni to (medjusobne ratove i raspad zemlje) nisu ni hteli od nas, već da budemo integrisana celina." Poljana Zapadni Balkan (Srbija, BIH, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija) se ne integriše politički nego samo koliko toliko ekonomski, da bi Nemačka kao glavni kolonizator dobila gotovu pripremljenu poljanu za eksploataciju. Da bi KIM oteli od Srbije raspad zemlje je bio neophodan. Čak i onaj mirnodopski potez iz 2006 kad se na osnovu nameštenog referenduma osamostaljuje Crna Gora ima za svrhu da se Kosovo što lakše isčupa, a ne napredak Crne Gore. Što su od 20006 do 2020 godine čekali da sklone Mila? Jasno je da bez saglasnosti EU Milov Drps ni sad ne bi izgubio na izborima. Crna Gora za njegove vladavine je prilično uznazadovala, to je trebalo i EU da Crna Gora bude što slabija. Pred početak prvog svetskog rata Crna Gora je bila slabo naoružana što je sigurno doprinelo da se neko vreme drži junački i zatim da kapitulira 2016 godine. Kad to nekadašnje stanje uporedimo sa današnjim, Crna Gora je i vojno i ekonomski slabija 2020, nego 1914 godine. Od nekadašnje srpske Sparte su napravili slabačku mulu, to itekako odgovara i EU i NATO. Država koja izlazi na more, a nema nijedan ratni brod??? Naravno da Milanović može da doplovi na hrvtskom ratnom brodu u posetu gologuzoj Crnoj Gori.

 6. Косовац says:

  Неки Чивути су толико ружни, да и мене иако сам пунолетан, често ухвати страх када их погледам на слици, као овога Сервера. Више ме је страх од њега него од Медлин Олбрајт.

 7. За Србију says:

  Tipičan demonski sluga. Perjanica laži, nasilja i nepravde.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u