АМЕРИЧКИ СТРУЧЊАК ЗА МУЋЕЊЕ СРПСКЕ ВОДЕ: „Вучић нема намеру да…“

AMERIČKI STRUČNJAK ZA MUĆENJE SRPSKE VODE: „Vučić nema nameru da…“

29 novembra 2020

AMERIČKI stručnjak za mućenje srpske vode – koje i dalje predstavljaju kao `američkog profesora Danijela Servera` – izjavio je da će biti velikih promena u odnosu SAD prema Balkanu.

Naveo je da će se administracija novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena vratiti tradicionalnijoj politici koja podrazumeva podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.Naglašava da to ne znači da će Bajden ignorisati neke poteze administracije dosadašnjeg predsednika Donalda Trampa.

„Ostaće pri ideji da bi odnosi Srbije i Kosova trebalo da budu normalizovani i možda će pokušati da dalje rade na ekonomskoj normalizaciji, u okviru koje je sporazum koji je Trampova administracija potpisala u septembru u Beloj kući veoma mali korak u pravom smeru. Neće ignorisati sve što je urađeno u prošlosti.“

Naveo je da će Kosovu i Srbiji biti lakše da ostvare ekonomsku normalizaciju ako to čine sve zemlje Balkana, odnosno ako to ne bude zasnovano samo na bilateralnoj osnovi.

„Mislim da će to biti nastavljeno. Ali očekujem i podsticaj za postizanje sporazuma Srbije i Kosova na političkom nivou, i to zasnovanog na teritorijalnom integritetu i suverenitetu dve države. Nisam međutim siguran da je to moguće postići. Mislim da je posebno gospodin (Aleksandar) Vučić sasvim jasno stavio do znanja da ne želi da bude predsednik Srbije koji Kosovo priznaje kao nezavisnu i suverenu državu. A to je ono što je potrebno za stvarnu normalizaciju. Ako on na to nije spreman, taj aspekt će biti odložen na veliko razočaranje kosovskih vlasti koje, sa druge strane, žele normalizaciju takve vrste“, dodao je.

I nastavio: „Mislim da će Bajdenov princip biti da SAD uskladi sa Evropom i da sa njom zajednički deluje u vezi sa svim pitanjima koja se tiču Balkana, ali i ostalim poput Ukrajine i ruskim pretnjama na Baltiku. Mnogo je polja u kojima će Evropa i SAD obnoviti saradnju“.

Naveo je da nije optimista da će sporazum Kosova i Srbije biti postignut u narednih nekoliko meseci.

Server je naveo da je podrška SAD članstvu Crne Gore u NATO i Evropskoj uniji veoma jasna, ali da se u toj zemlji sada formira vlada koja, kako se čini, nema istu posvećenost u tom smeru kao prethodne.

On je rekao da deluje da je buduća crnogorska vlada deklarativno za EU i NATO, ali da su neki njeni elementi više pro-ruski orjentisani.

Povodom situacije u BiH, Server je, napomenuvši da iznosi lično mišljenje, rekao da je potrebno promeniti Dejtonski ustav.

„Mislim da to mogu učiniti isključivo građani Bosne. Mislim da time ne bi trebalo da se bavi visoki predstavnik. Ipak, trebalo bi da ima nadležnosti da reaguje ako bi bila narušena nezavisnost države, ako bi pretilo njeno razbijanje sa bilo čije strane. Da to može brzo i efikasno da se prekine“, kazao je.Naveo je da je njegovo gledište da entiteti i kantoni gube svoju svrhu.

„Mislim da bi stvari mnogo bolje funkcionisale bez entiteta i kantona, sa centralizovanom vlašću u Sarajevu koja bi bila zadužena za pregovaranje i primenu pravnih tekovina EU. Drugi nivo vlasti bile bi opštine koje su pokazale da raspolažu mnogo većim kapacitetom za upravljanje od entiteta i kantona“, dodao je Server.

Povodom spora Skoplja i Sofije, Server je rekao da je Balkan u celini veoma nisko na listi američkih prioriteta u ovom trenutku, da su nešto bolje kotirana jedino pitanja Kosova i Srbije i Bosne i Hercegovine, dok su Bugarska i Severna Makedonija „potpuno van fokusa“.

Server kaže da je za očekivati da SAD budu manje tolerantne i prema ruskom ponašanju na Balkanu nego što su to bile u prošlosti.

Dodao je da moć Rusije kao regionalne sile slabi i upozorava da bi ona u tom slabljenju mogla da postane opasna.

KOMENTARI10 komentara

 1. šiško says:

  Oni više ne znaju kud udaraju, ali teraju po starom, pokušavaju da ne menjajući ništa u svom pristupu promene sav ostali svet. Ova izjava je puna nekih kontradiktornosti, namerno konfuzna i "netransparentna". Većinu stvari ostavljaju nama da ih izmaštamo, ali samo prema nezavisnoj državi Kosovo ostaju zakucani. Aman!!! Skinite nam se više sa Kosmeta!!! Ne možete i nećete ga nikad dobiti!!! Čak i da pobijete sve Srbe, uvek će biti nekih koji će biti zainteresovani za njega, a vi ste sve slabiji. Zato se lepo okrenite nekom drugom regionu i rovarite po njemu. Ovde nema više ničeg za vas.

 2. Nine says:

  Slušaj Vućićevog Servera, koji mu je uvek servirao zadatke, šta poručuje: "Da će se administracija novoizabranog predsednika SAD Džozefa Bajdena vratiti tradicionalnijoj politici koja podrazumeva podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu svih država, uključujući Kosovo, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu". Dakle ovaj "serviser" ne odustaje od priznavanja Kosova kao nezavisne države, ali i od izmene Dejtonskog sporazuma. Naravno pod tim podrazumeva, isto kao i Valentin Incko, ukidanje nadležnosti Republike Srpske, po mogućnosti i njeno potpuno ukidanje. Za to se Incko već pobrinuo, donoseći Zakon u sudu i tužilaštvu BiH, kojim sudije Bošnjaci uz strane sudije uvek odlučuju protiv interesa Republike srpske, jer zajedno imaju većinu glasova, te se usprotivio održavanju referenduma naroda Republike Srpske o tom zakonu isto kao i o Zakonu o danu Republike Srpske. Iako znaju da je Narodna Skupština Republike Srpske raspisala referendum kojim bi se narod izjasnio o nametnutim antisrpskim zakonima, Vučić i Nikolić su se pridružili predlogu Incka da se ti referendumi ne održe. Na njihovu žalost referendum je ipak održan po pitanju Dana Republike Srpske i taj dan se svake godine svečano obeležava u Banja Luci. Nadaj se "Albanski pobista" da će Bajden pobediti. I kakav zaključak ovog "genijalca":" Moć Rusije kao regionalne sile slabi i upozorava da bi ona u tom slabljenju mogla da postane opasna". Veoma inteSERantno! Još dugo ćete vi igrati oko Rusije, ali vam na pamet neće pasti da je napadnete, jer ćete u tom slučaju nestati, a iovako ste pred građanskim ratom i raspadom. Imaš li još šta servirati svojoj marioneti? Uglavno je izvršio sve tvoje zahteve. Još mu ostaje da održi referendum kojim bi nasankao narod da prihvati izmene Ustava Republike Srbije iz koga bi bile izbačene odredbe o Kosovu i Metohiji i Ana Brnabić će moći mirne duše da potpiše sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa dve države, jer već potpisani Briselski sporazum KiM naziva Republikom Kosovo.

 3. Kulak says:

  Lupa klempo.

 4. Nine says:

  Izvinjavam se za dve štamparske greške u komentaru "pobista" umesto "lobista" i "uglavno" umesto "uglavnom".

 5. petrovgrad says:

  Okruglo pa na ćoše. Kada svedu Šiptare na trista hiljada, onda im upućujemo zahvalnicu.

 6. Crni Petak says:

  To sve i jeste tako, oni su nam bacili kosku da uđemo u Evropu na velika vrata kada je premijer bio Ante Marković, a mi smo to shvatili da treba da pokrenemo građanske ratove, sada vidimo da oni to nisu ni hteli od nas, već da budemo integrisana celina. Videli ste kako Zoran Zaev to naprosto ne bi mogao da podnese, a sigurno ni ostali vladari u regionu. Verovatno bi nam trebao i jedan integralni predsednik takve zajednice. Stipe Mesić je trebalo da bude takav predsednik ali on je bio ubeđen da je tu da sve razjedini i da počnemo sa samouništavanjem. Izgleda da mi nikada nismo dobro razumevali engleski jezik. Balkanišen Seljačinen.

  • Milan says:

   "sada vidimo da oni to (medjusobne ratove i raspad zemlje) nisu ni hteli od nas, već da budemo integrisana celina." Poljana Zapadni Balkan (Srbija, BIH, Crna Gora, Makedonija, Kosovo, Albanija) se ne integriše politički nego samo koliko toliko ekonomski, da bi Nemačka kao glavni kolonizator dobila gotovu pripremljenu poljanu za eksploataciju. Da bi KIM oteli od Srbije raspad zemlje je bio neophodan. Čak i onaj mirnodopski potez iz 2006 kad se na osnovu nameštenog referenduma osamostaljuje Crna Gora ima za svrhu da se Kosovo što lakše isčupa, a ne napredak Crne Gore. Što su od 20006 do 2020 godine čekali da sklone Mila? Jasno je da bez saglasnosti EU Milov Drps ni sad ne bi izgubio na izborima. Crna Gora za njegove vladavine je prilično uznazadovala, to je trebalo i EU da Crna Gora bude što slabija. Pred početak prvog svetskog rata Crna Gora je bila slabo naoružana što je sigurno doprinelo da se neko vreme drži junački i zatim da kapitulira 2016 godine. Kad to nekadašnje stanje uporedimo sa današnjim, Crna Gora je i vojno i ekonomski slabija 2020, nego 1914 godine. Od nekadašnje srpske Sparte su napravili slabačku mulu, to itekako odgovara i EU i NATO. Država koja izlazi na more, a nema nijedan ratni brod??? Naravno da Milanović može da doplovi na hrvtskom ratnom brodu u posetu gologuzoj Crnoj Gori.

 7. Kosovac says:

  Neki Čivuti su toliko ružni, da i mene iako sam punoletan, često uhvati strah kada ih pogledam na slici, kao ovoga Servera. Više me je strah od njega nego od Medlin Olbrajt.

 8. Za Srbiju says:

  Tipičan demonski sluga. Perjanica laži, nasilja i nepravde.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *