АМЕРИЧКО ПРИЗНАЊЕ КОЈЕ ЈЕ ШОКИРАЛО СВЕ: Са Русијом није могуће водити поморски рат! ЕВО ЗБОГ ЧЕГА

AMERIČKO PRIZNANJE KOJE JE ŠOKIRALO SVE: Sa Rusijom nije moguće voditi pomorski rat! EVO ZBOG ČEGA

12 novembra 2019

Raketa “Cirkon” Ratnoj mornarici Rusije donosi nesrazmernu prednost. Mediji objašnjavaju kako će hipersonična raketa “Cirkon” radikalno promeniti odnos snaga između ruske i američke ratne mornarice.

Portal Military Watch Magazine je objavio članak o prvorazrednom značaju “Cirkona” u modernizaciji Ratne mornarice Rusije. Tekst je objavljen povodom vesti o pripremi ove krstareće rakete za buduća testiranja.Autor teksta podseća da raketa “Cirkon” ima karakteristike koje ranije nisu bile zamislive za ovaj tip oružja. Njena brzina je gotovo devet Ma, a domet joj je do 1.000 kilometara.

Po mišljenju stručnjaka, Rusija sve više pažnje poklanja razvoju lakih, ali teško naoružanih brodova. Očigledan primer je relativno mala fregata “Admiral Gorškov”, deplasmana 5.400 tona, koja može da nosi do 16 raketa “Cirkon” i od 32 do 128 protivvazdušnih, navođenih raketa (zavisno od njihovog dometa), piše RG.

Brodovi kao što je “Admiral Gorškov”, naoružani najsavremenijim, protivbrodskim raketama na svetu, imaće nesrazmernu prednost nad težim neprijateljskim brodovima. Primera radi, izgradnja britanskog razarača tipa 45 koštala je preko 1,3 milijarde dolara. Ovaj brod ima deplasman od 9.400 tona, ali samo 48 vertikalnih lansirnih jedinica.

Američki razarači Zumwalt (koji koštaju preko sedam milijardi dolara), sa deplasmanom od gotovo 16.000 tona, imaju 80 lansirnih jedinica.

Pritom su najmoćnije protivbrodske rakete, kojima raspolažu britanski i američki vojni brodovi, samo unapređene verzije rakete Harpoon. Čak i u svojim najnovijim modifikacijama, one imaju domet do 300 kilometara i brzinu manju od brzine zvuka.

Dovoljan je jedan direktan pogodak rakete brzine osam Ma da neutralizuje čak i najveći vojni brod. Pritom, “Cirkon” ne mogu presresti čak ni najsavremeniji sistemi protivvazdušne odbrane.

Autor podseća da će, prema planu, “Cirkon” ući u sastav naoružanja ruske vojske ubrzo posle 2020. godine.

(hr.rbth.com)

KOMENTARI2 komentara

  1. teoretičar says:

    Lažu ko kerovi svaki put kad(a) hvale i veličaju Ruse. Prvo, to je žaoka koja jako peče, ne mene i vas, ali američki narod da. I onda kad se odvoje velika sredstva za neke slične rakete, narod pi opozicija nikada ne pretsetuju niti brane. Klasična opozicija u merici ne postoji, osim hipika, pankera i kojekakvog soja koji gledaju da se drže kako treba ali da ipak lanu, a republikanci i demokrate su samo dva oka u glavi koja se znaju užasno posvađati ali pripadaju istom telu. Moš reći druga strana medalje. Danas jedni sutra drugi. Drugo, toliko pohvala ipak deluje, makar u promilima, na spuštanje garda neprijatelja. Treće, imaju i ameri koječega zastrašujućeg i daleko više od Rusa i to odmah, sada a ne ventualno dogodine. Prema tome, kad god pročitam slične vesti i izjave amera, ja samo prevrnem očima i kažem "ala lažu, pa čak i ne pocrvene". Trenutno, svuda po svetu ameri imaju prednost i u pojedinačnom oružju i u sistemima koji bi učestvovali u eventualnom sukobu, i sigurno bi odneli prevagu u svakom sukobu, osim nekog iznenadnog i kratkotrajnog napada. Sa svojim sistemima, Ameri su u stanju da oduvaju Ruse iz Sirije bez većih problema, ali to se može dogoditi samo u krajnjem slučaju, jer takav napad na ruse doveo bi do većih problema, a u većim sukobima se ta prednost amera gubi. Zato i ne udaraju na Rusiju ni tamo gde mogu i ne pada im na pamet da je uznemiravaju previše u Siriji niti bilo gde drugde. Dakle, lažu ko kerovi. Imate na jutube, ako nećete baš da se zamarate previše i naćićete dosta videa o američkom oružju, samo kod nas nije popularno da se to obajvljuje i zato imamo malo jednostranu sliku. A Ameri i to znaju i dosipaju vruću čokoladu pomalo i nama. Nije im želja da mi uživamo u vrućoj čokoladi, nego da se useremo od zadovoljstva. Da zvinete. Ameri su to, bre.

  2. triglav says:

    još uvek nismo shvatili poentu: važno je samo koliko košta, a ne koliko je upotrebljivo ili efikasno. važno je samo da se što više potroši.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *