Amerika će napasti Siriju u noći između četvrtka i petka | INTERMAGAZIN

Amerika će napasti Siriju u noći između četvrtka i petka

28 avgusta 2013

Damascus bombing kills three high-ranking Syria officialsBrodovi Američkih vojno-pomorskih snaga i britanske Kraljevske flote, koji se nalaze u istočnom Sredozemnom moru, verovatno će napasti Siriju krstarećim raketama u noći između četvrtka i petka, posle glasanja u britanskom parlamentu o podršci vojnoj operaciji protiv sirijskog režima, prenose američke novine i televizije.

Napad, će najverovatnije, trajati nekoliko sati, glavni ciljevi biće delovi sirijske vojske, koji potencijalno mogu da upotrebe hemijsko oružje, kao i štabovi, centri za komunikaciju i lansirne rampe sa kojih mogu da se ispaljuju rakete, prenose mediji, pozivajući se nepoznati izvor iz Pentagona.

UN: „Supstanca“ korišćena u Siriji

Dokazi ukazuju na to da je u napadu u Siriji korišćena „neka hemijska supstanca“ kojom su ubijene stotine ljudi, kaže izaslanik UN za Siriju, prenose AFP i AP.

Izaslanik UN Lakhdar Brahimi je to rekao novinarima u Ženevi, dok je tim stručnjaka UN i dalje na terenu u Damasku.

„Čini se da je iskorišćena neka hemijska supstanca od koje je stradalo više stotina ljudi. Ipak, međunarodno pravo nalaže da bilo kakva vojna akcija, pa i intervencija SAD mora da ima saglasnost Saveta bezbednosti UN“, rekao je on.

SAD i Velika Britanija su i ranije poručile da su uverene da je napad hemijskim oružjem zaista izvršen i da iza njega stoji režim predsedinka Sirije Bašara al Asada.

 

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *