AMERIKA DONELA „DEMOKRATIJU“: Ekstremisti u Iraku ubili 40 dece

AMERIKA DONELA „DEMOKRATIJU“: Ekstremisti u Iraku ubili 40 dece

5 avgusta 2014

iraq_carnage_400 after US war on Iraq lingeringČetrdesetoro dece iz manjinske iračke verske grupe Jesida ubijeno je u napadu islamskih ekstremista u oblasti Sinđar, na severu Iraka, saopštio je Unicef.

„Po zvaničnim informacijama koje je dobio Unicef, deca iz manjine Jesida umrla su kao direktna posledica nasilja, raseljavanja i dehidracije poslednja dva dana“, saopštio je Fond UN za decu.

Borci ultraradikalne borbene grupe Islamska država (prethodno Islamska država Iraka i Levanta) zauzeli su tokom vikenda gradove Sinđar i Zumar koji su do tada bili u rukama Kurda.

Sinđar koji je između grada Mosula igranice Sirije, jedno je od mesta gde žive Jesidi – iz stare kurdske sekte koji su česta meta napada i žrtve diskriminacije. Njihova vera delimično je zasnovana na učenjima proroka Zaratustre.

Zbog napada ekstremista, desetine hiljada ljudi su pobegle iz te oblasti, prema navodima UN, 200.000 ljudi, a neki u planine gde nema hrane. UN su zatražile hitnu pomoh u hrani i drugim potrepštinama za te izbeglice, među kojima je 25.000 dece.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *