„Amerika lakše vrši pritisak na Srbiju nego na Republiku Srpsku“

„Amerika lakše vrši pritisak na Srbiju nego na Republiku Srpsku“

17 августа 2014

687353-001Šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić ocenio je da u američkoj administraciji trenutno ne postoji volja za bilo kakav pritisak na Srpsku, s obzirom da su vlasti u Banjaluci pokazale zavidan stepen otpornosti na uslovljavanja sa Zapada.

Kesić je rekao da su SAD odavno prepustile EU vođenje brige o zemljama zapadnog Balkana i da se, ne samo BiH, nego i ceo region nalaze na periferiji američkih interesa.

„Sigurno je da se ovde u Vašingtonu niko više ozbiljno ne razmišlja o BiH. Amerikanci imaju brojne probleme iz kojih ne znaju kako da se izvuku, od sukoba između Izraela i Palestinaca i konfrontacije sa Rusijom zbog Ukrajine, do sve lošije situacije u Iraku“, rekao je Kesić za „Pres Republika Srpska“.

Govoreći o predstojećem samitu regionalnih lidera u Berlinu, on je istakao da je EU postala najvažnija adresa za zemlje zapadnog Balkana i da će američka administracija sigurno podržati inicijativu koju Nemci imaju na Balkanu, ali da u Vašingtonu niko nije zainteresovan da previše bude uključen u taj proces.

On je dodao da je inicijativa u Predstavničkom domu američkog Kongresa za ustavnu prekompoziciju BiH rezultat rada hrvatskih lobista, ali da realno postoje male šanse da bude ostvarena.

Upitan – da li se mogu očekivati žestoki pritisci zvaničnog Vašingtona na Beograd i Banjaluku da se pridruže sankcijama prema Rusiji zbog Ukrajine – Kesić je odgovorio da ne postoji previše aduta koji bi se mogli upotrebiti za takav pritisak.

„Ako SAD i EU budu previše pritiskale Beograd, to bi moglo da izazove vrlo neugodne posledice vezano za pregovore između Beograda i Prištine. Na Banjaluku je mnogo teže izvršiti pritisak nego na Beograd, postojalo je mnogo pokušaja da se ona pritisne oko konkretnih pitanja u BiH. Zvaničnici Republike Srpske čvrsto su držali stav o tim pitanjima i jasno dali do znanja Briselu da nisu spremni da po svaku cenu implementiraju njihove želje i uslove“, rekao je Kesić.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u