АМЕРИКА НА КОРАК ОД ВЕЛИКОГ ЗАОКРЕТА: Трамп признаје да је стварање независног Косова — грешка!?

АМЕРИКА НА КОРАК ОД ВЕЛИКОГ ЗАОКРЕТА: Трамп признаје да је стварање независног Косова — грешка!?

16 септембра 2020

Званична Америка признала је да је последњих 20 година водила погрешну косовску политику. Практично, као да је Вашингтон коначно сагласан са Србијом да су гажење Резолуције 12 44, погром 17. марта, проглашење независног Косова, нерекидни притисак на Београд да пристане на комадање државне територије – били погрешни.Дошао је и тај дан: Ричард Гренел, специјални изасланик председника САД за дијалог Београда и Приштине открио је у интервјуу за српски радио у Чикагу да Трамп гледа на косовски конфликт у последњег 20 година као на нешто што је погрешно вођено.

Први пут, тако, званична Америка има начелно исти став са Србијом – да је дипломатски процес који је усмеравао запад од 2000. до 2020. године био потпуно погрешан.

То би, верујемо, могла да буде историјска и прекретничка изјава уколико се покаже да је Америка по први пут спремна да одустане од условљавања Србије, што је била политика те велесиле у последње две деценије.

Трамп види грешке у косовској политици

Кренимо редом. Шта би све за Трампа, из ове наше перспективе, могло да буде погрешно када се осврне уназад:

Погрешно је, дакле, што после бомбардовања Србије 1999. године, Америка није дозволила да се поштује слово и дух Резолуције 1244 и територијални интегритет Србије (тада СЦГ).

Није исправно ни што се, под вођством САД, није дозволило да се 1.000 српских војника и полицајаца врати на територију аутономне покрајине Косово и Метохија.

Верујемо да Трамп мисли и да је потпуно погрешно што је Америка дозволила да 17. марта 2003. године Албанци протерају више од 4 хиљаде Срба, побију на десетине људи, поруше око 1.000 српских хућа и спале и униште око стотину светиња на КиМ.

Судећи по садашњим порукама из Беле Куће, претпостављамо да Трамп не би инсистирао да исход свих разговора од 2000. до 2008. године буде искључиво независност јужне српске покрајине, што су радили сви амерички званичници у том периоду.

Хоћемо да живимо у нади, дакле, да актуелне поруке председника Америке значе да он не би 2008. године, по суноврату Ахтисаријевог плана у СБ УН, подржао једнострано проглашену независност Косова и да не би пљунуо у лице Србији како би добио споменик у Приштини.

Надајмо се, такође, да Трамп не би инсистирао да Косово изађе из система СБ УН и дозволио да ЕУ води лажне преговоре Београда и Приштине, тако што ће сталним условима на путу европских интеграција практично присиљавати Србију да се одрекне Косова.

Треба веровати, наиме, да ове последње Трампове речи значе и да је сам схватио да се мора прекинути са речником уцена према Београду и да више неће слати емисаре као што је, на пример, био Хојт Ји, који је у време његовог мандата Београду завртао руке да призна Косово док га Бела кућа није прецртала.

Најзад, очекујемо да је Трамп, као верујући човек, свестан суштинске грешке Америке у косовској политици – да постоји Србин који ће издати срце свог постојања, свој Јерусалим, своје небо на земљи.

Коначно, Гренелова порука да је Трамп свестан погрешне косовске политике у последњих 20 година, могла би да значи и да се до окончања конфликта може доћи искључиво уз договор, разумевање, компромис. Никако уз ултиматум.Све звучи наивно, али…

Просто, тешко је поверовати да Трамп мисли да је грешка што Америка није у последњих 20 година била још бруталнија према Србији.

Што није дозволила да се протерају и побију сви Срби, попале све светиње, Дечани и Пећка Патријаршија дигну у ваздух, а Београд неким новим санкцијама и бомбама натерао да призна Косово.

Пошто то, ипак, искључујемо, остаје нада да је Америка спремна на историјски заокрет у косовској политици, на сарадњу са великим силама, пре свега са Русијом и Кином како би се подстакли Срби и Албанци да сами реше историјски спор. И да је то суштина нове Гренелове поруке.

Можда ово све делује наивно и нереално. Али, ко је могао помислити да ће и Америка после 20 година признати да је западна политика на Косову била – погрешна.

(Спутњик)

KOMENTARI8 коментара

 1. горан says:

  изблебета он то бирачима пред изборе. никакво обећање, ништа јасно и опипљиво. радујте се будале...

 2. Nine says:

  U jednom članku Tramp priznaje da je stvaranje nezavisnog Kosova greška, a u drugom potpuno drugačija izjava Ričarda Grenela. Svako ko je diplomirani pravnik zna da je članak koji objavljuje Sputnjik gola istina i da nije priznavanje nezavisnosti Kosova ničija greška osim onoga ko je postupio protivno i ustavu sopstvene države i Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN. Veoma dobro on zna da je status KiM jasno definisan ovim aktima i niko ga nije mogao naterati da postupa suprotno tim aktima da on to nije hteo. Zašto je to učinio to samo on zna. Kad je pomenuo obavezu vraćanja proteranih Srba i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovo i Metohiju? Nikad. Svako njegovo obraćanje svodi se na tvrdnju da na Kosovu ništa nije srpsko. Zar Anja Filimonova srpskom narodu treba objašnjavati šta piše u Ustavu Republike Srbije i Rezoluciji 1244 SB OUN, te kakvu je politiku trebao voditi onaj ko je potpisao protivustavni Briselski sporazum. Na šta se obavezao zakletvom pred poslanicima Skupštine Srbije? Na ono što piše u Ustavu koji je doneo narod na referendumu. Svoj ustav nikad ne pominje, a Kosovskog su mu puna usta. U Briselu su njegovi prethodnici vodili samo pregovore tehničke prirode, a on je započeo pregovore statusne prirode o kojima nije trebao pregovarati. Poziva se na nekakvu odluku Međunarodnog suda pravde, a ta odluka ništa ne znači. MSP je samo dao savetodavno mišljenje i to preglasavanjem sudija iz država koje su učestvovale u nelegalnoj vojnoj intervenciji na SRJ, a savetodavno mišljenje nema obavezujući karakter. Što Boris Tadić nije hteo potpisati priznanje nezavisnosti Kosova? I Merkelova je potvrdila da je odbio potpisati priznanje kosovske nezavisnosti. Koliko se sećam Tadić je nakon potpisivanja Briselskog sporazuma izjavio da bi njegov potpisnik tražio njegovo vešanje na Terazijama da je on to uradio. Znajući šta je kao opozicionar govorio sasvim sam siguran da bi tako bilo.

 3. Kapetan Amerika says:

  Amerikancima jeste greška, Nemcima nije greška, ali šta je tu je sada teraj dalje. Bitno da kosovo i izrael dobro sarađuju uz posredstvo Amerike. To je nešto kao izvini kume što te ubih.

 4. Žizni says:

  Ono što Klinton nije uspeo silom, tramp uspeva milom i to dobrom voljom obe strane. Ako pogledate žitije donalda trampa videćete koji je to neovejani prevarant, kako je došao do imovine, i znajte da ni sada nije ništa manje lukav. Ne znam zašto bi bilo ko trčao pred trampa da sklapa ugovor preko njega sa Izraelom osim radi love tj bilateralnih odnosa. Zver iz Izraela je dala svoju moć i silu zveri koja nastade kroz Ameriku, da bi je kasnije ponovo uzela sebi. Da, zaista će narodi ići da se klanjaju zveri u izraelskom hramu kojeg će obnoviti u Jerusalimu, bludnici i vavilonu krz Novi svetski poredak. Ko ne želi da se pokloni liku zverinjem ili da primi njen žig na ruku ili čelo biće ekskomuniciran tj. izopšten iz ljudskog društva i pogubljen, ali će u Božijim očima biti svetac ako to uučini u ime Hristovo odnosno radi imena našeg Gospoda i Spasitelja.

  • persida says:

   I ti si prijatelju prolupao, sto ti Jevrejin Hrist dom sada nije pomogao, kad toliko voli Srbe?

 5. Slobodanka says:

  Tekst je napisao Predrag Vasiljević. To što je napisao služi za još zaludjivanja srpskog naroda. Ne samo da je naivno, nego je i kvarno. Izgleda da Sputnjik-Srbija da bi opstao u Srbiji mora da objavljuje i tekstove koji gode Vučićevom suludom režimu, u protivnom dobiće izlaznu kartu.

 6. Slobodanka says:

  Grenel je nedvosmisleno rekao da je važno što će na osnovu ovog sporazuma uspeti da udalje Srbiju od Rusije i Kine. Prisustvo američkog investicionog fonda i Izraela i ostalo što je dogovoreno: prenos ambasade Srbije u Izrael, priznanje Hezbolaha za terorističku organizaciju, otkaz od saradnje sa kineskom korporaciojom Huavej po pitanju 5 g mreže to znači da Srbiju otimaju od pozitivnih uticaja Rusije i Kine. 5G mreža koja je predvidjena sporazumom biće od strane američkih korporacija koje su lošije od Huaveja, ali će Amerika na osnovu toga moći da prisluškuje i još bolje kontroliše po Srbiji. Vučić je Blerov djak i britanski namesnik u Srbiji, vidi se to i po stranom kapitalu koji kod nas sve više dolazi iz Turske, UAE, Izraela, itd. a to su države pod kontrolom Zapada. Prenos ambasade Srbije u Izrael znači kršenje rezolucije 478 o statusu grada Jerusalima, ako to Srbija uradi gubi pravo da insistira na primeni Rezolucije 1244. Skenjani Vučić nas je ne samo ponizio, nego vodi zemlju u propast. A Vlasi nikako da se dosete, baš čudno da tako zanovetan narod ne shvata suštinu. Izgleda kakav narod takav i prcednik.

 7. Slobodanka says:

  Najveći pobednik povodom potpisivanja ovog sporazuma je Tramp. Izgradnjom drumske i železničke infrastrukture značajno dobijaju Albanija i Kosovo. Oni će moći da putuju i prema Beogradu i preko Niša ka Bugarskoj i Rumuniji. A ko će se od nas usuditi da preko Prištine putuje ili šalje robu do luke Drač? Mi već imamo na raspolaganju solunsku luku, zatim luku Burgas u Bugarskoj i luku Konstanca u Rumuniji. Za nas je interesantna modernizacija luke Bar jer preko nje imamo najbliže veze ka Italiji, južnoj Francuskoj i Španiji. Kažu da je luka u Baru manja od one u Draču, ali spram našeg skromnog izvoza i tih nekoliko pomenutih zemalja naše potrebe sasvim zadovoljava barska luka. Znači Vučić je šutnuo upravo probudjenu Crnu Goru koja nastoji da krene novim i ispravnijim putem, a draža mu je stara albanska mafija. Najvažnije je da vojne snage SAD i NATO imaće dobre drumske i železničke puteve od Drača preko Prištine do Niša i Beograda. Pravimo staroj i poznatoj zmiji brže i pogodnije puteve da nas što lakše ponovo ujede, i to o našem trošku. Koliko će od ostalih biti skuplji izvodjači radova koje će dovesti Amerikanci već je jasno po Behtel-u koji gradi Moravski koridor. U istoriji Srbije ovo je najlošiji sporazum ikada potpisan. Zemljo Indijo ko te gazi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u