АМЕРИКА ОДВОЈИЛА 8 милиона долара за американизацију деце у БиХ

АМЕРИКА ОДВОЈИЛА 8 милиона долара за американизацију деце у БиХ

20 маја 2019

Америчка агенција за међународни развој (Ју-Ес-Ејд) намерава да издвоји 8 милиона долара за развој „критичког мишљења“ студената у Босни и Херцеговини, као и за побољшање њиховог учинка у егзактним наукама, наводи се у документу у који је РТ имао увид.

Како се наводи у опису програма, пројекат је предвиђен за пет година.

Стручњаци сматрају да Вашингтон користи промену босанског образовног система како би млађу генерацију земље усмерио на америчке вредности.„Циљ програма у оквиру Ју-Ес-Ејд ТАБЛА је развој способности студената за критичко размишљање и повећање успеха у егзактним наукама. Задатак је да се помогне одређеним регионима у увођењу висококвалитетних програма за обуку наставника у постојећи образовни систем“, наводи се у пројекту Ју-Ес-Ејда.

У документу америчке агенције истиче се да образовни систем Босне и Херцеговине није заштићен од политичког утицаја, због чега ресурси наводно нису усмерени на решавање „основног задатка“ – побољшања квалитета наставе.

Осим тога, аутори програма наглашавају да су многе школе подељене по етничком принципу, док уџбеници наводно само продубљују постојеће несугласице у друштву.

„Заједно са застарелим образовним програмима и помагалима, ово доводи до ситуације у којој ученици не добијају задатке који омогућавају развој критичког размишљања које је неопходно за разматрање различитих гледишта и процене огромне количине доступних информација“, наводи се у документу.

Да би се овај циљ постигао, активност програма подељена је на четири главне области: припрема и обука нових предавача, повећање квалификације постојећих кадрова, стварање повољног окружења за обуку и подстицање расправе о реформама у образовању.У документу се такође додаје да би резултати програма требало да буду опипљиви и након истека његовог рока. Првобитно ће се рад у оквиру пројекта спроводити на територији Сарајевског и Херцеговачко-неретванског кантона и Републике Српске. Али ако пројекат буде успешан, могао би се проширити на целу територију Босне и Херцеговине.

Аутори пројекта истичу и да ће реализација програма помоћи у постизању циља постављеног у Стратегији сарадње у области развоја Босне и Херцеговине: земља би требало да буде стабилнија држава „ближа европским интеграцијама“.

Подсећамо да је Босна и Херцеговина још 2010. године добила акциони план за ступање у НАТО, а 2016. године је поднела захтев за чланство у Европској унији.

(Спутњик)

KOMENTARI5 коментара

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Nema od toga ništa, muslimani i to malo hrvata što još žive u federbosni su ionako amerikanizovani a srpsku decu svakako neće amerikanizovati pošto su im roditelji ratovali protiv kaubojsko-EUropskih nacista '90-ih.

 2. Velika Metla says:

  Ал* се они фрљају с милионима,сунцетижарко!? А најзадуженија "фирма" на целом дуњалуку! Како може неко да дели милионе тек тако ко је у банкроту? Ради штампарија 24/7 ,и нема застоја!

 3. Kulak says:

  Svakog čoveka prvenstveno formira kućni odgoj.Ameri bacaju lovu.

 4. Portopranco says:

  Učili su i mene u školama razne stvari,ali ja u životu zastupam onu politiku koju su me učili ćaća i mater.Jasno?

 5. zoran says:

  Fato, bona, đe su đeca? Na engleskom! Where are the children Fato?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u