AMERIKA OKOM, HRVATSKA SKOKOM: Hrvatska šalje Ukrajini helikoptere za borbu sa Rusijom!

AMERIKA OKOM, HRVATSKA SKOKOM: Hrvatska šalje Ukrajini helikoptere za borbu sa Rusijom!

16 avgusta 2014

mi8mtv5-5Iz Ministarstva odbrane SAD u Zagreb stiglo pitanje da li bi Hrvatska zamenila svoje transportne helikoptere Mi 8 MTV za „blek hok“, a hrvatski helikopteri bi zatim bili poslati ukrajinskoj vojsci.

Hrvatska vojska sklopila je dogovor s vojskom SAD o ustupanju helikoptera vojsci Ukrajine.

Hrvatski ministar odbrane Ante Kotromanović i načelnik generalštaba general Drago Lovrić razgovarali su u četvrtak u Zagrebu s predstavnicima američkog Kongresa na čelu s Haroldom Rodžersom, predsedavajućim Kongresnog odbora za raspodelu saveznih finansijskih sredstava.

Ratno vazduhoplovstvo Hrvatske ima 14 helikoptera Mi 8 MTV i deset helikoptera Mi 117 Sh. Reč je o Odboru koji odobrava predloge Pentagona o vojnoj pomoći savezničkim zemljama. Jedna od tema razgovora bilo je i opremanje Hrvatske vojske američkim transportnim helikopterima “blek hok”, piše “Jutarnji.hr”.

Reč je o inicijativi koju je ministar Kotromanović pokrenuo pre nekoliko meseci u razgovoru s američkim potpredsednikom Džoom Bajdenom.

Tada je razmatrana mogućnost da Hrvatska od Nacionalne garde Minesote kupi helikoptere stare 7-8 godina. U međuvremenu je iz Ministarstva odbrane SAD u Zagreb stiglo pitanje da li bi Hrvatska zamenila svoje transportne helikoptere Mi 8 MTV za “blek hok”, a hrvatski helikopteri bi potom bili poslati ukrajinskoj vojsci.

Hrvatske vojne zvaničnike ponuda je zainteresovala jer bi tako mogli da nabave polovne helikoptere novije proizvodnje.

KOMENTARI5 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Baš sam se pitao, kada će ustaše da krenu u pomoć ustašama.

 2. zuba zubic says:

  Znaci ustase salju ustasama u Ukrajinu svoje krseve da popadaju ko kruske, a braca im ameri uvaljuju(za lovu) svoje , za njih stare 7-8 god. I love it.

 3. Spasoje says:

  Mogu ustaše svih boja da šalju zardjale helikoptere stare generacije,ali će im braća Rusi pokazati da su džaba bili dupolisci amerima,jer će ih sve skinuti dok si rekao "keks".

 4. Despot says:

  Ustase i Fasisti su oduvek bili zajedno.

 5. botvinik says:

  Toliko o ,,mirotvorcima" sa Zapada, i ,,mrtvozornicima" iz našeg susedstva!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *