АМЕРИКА РАТИФИКОВАЛА: Северна Македонија улази у НАТО

АМЕРИКА РАТИФИКОВАЛА: Северна Македонија улази у НАТО

2 децембра 2019

 

Сједињене Америчке Државе (САД) завршиле су процедуру ратификације протокола за Северноатлантски споразум у вези са ступањем Северне Македоније у НАТО, саопштио је амерички државни секретар Мајк Помпео на свом налогу на Твитеру.

„Задовољство ми је да објавим да су Сједињене Америчке Државе ратификовале протокол ступања Северне Македоније у НАТО. То је један корак ближе да поздравимо Северну Македонију као 30. чланицу Алијансе“, написао је Помпео.

​У јуну 2018. године министри спољних послова Македоније и Грчке потписали су на обали Преспанског језера, дуж којег пролази граница двеју земаља, споразум о новом званичном имену Бивше Југословенске Републике Македоније. Преспанским споразумом предвиђена је употреба назива Република Северна Македонија. Овај споразум требало је не само да реши дугогодишњи спор са Атином око имена ове балканске земље, који се поклапа са именом северне грчке регије, већ и да отвори за Скопље пут у НАТО и Европску унију. Средином фебруара ове године Преспански споразум је ступио на снагу.

Већина земаља Алијансе већ је ратификовало протокол о пријему Северне Македоније у НАТО.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. persida says:

    Ke se usrecite vo Makedonija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u