АМЕРИКА ШОКИРАНА: Русија пребацује војнике у Либију!

АМЕРИКА ШОКИРАНА: Русија пребацује војнике у Либију!

12 јуна 2020

Русија регрутује Сиријце за учешће у рату у Либији. Kако преноси Ројтерс, у Сирији се тим послом бави руска приватна војна компанија (ПМЦ) Вагнер.

Западни медији, позивајући се на изворе из сиријске опозиције, тврде да је руска приватна војна компанија у мају знатно убрзала регрутовање Сиријаца за учествовање у борбама на страни либијске Националне армије Kалифа Хафтара.Наглашава се да ПМЦ Вагнер делује под контролом руске војске, а Русија је прве Сиријце послала у Либију још 2019. године.

Према Сиријској опсерваторији за људска права, чија је канцеларија у Лондону, ПМЦ Вагнер је у мају превезла око 900 Сиријаца у Либију.

Према изворима из сиријске опозиције, број Сиријаца послатих у Либију обухватао је 300 људи из Хомса, укључујући бивше припаднике Слободне сиријске војске, и око 320 људи са југозапада земље.

Све сиријске регруте наводно плаћају од једне до две хиљаде долара месечно. Обука за сиријске борце, пре него што се упуте у Либију, одвија се у бази у Хомсу.

Такође се наводи да се у последње време значајно повећао темпо сиријског регрутовања, јер борбе у Либији добијају на значају, а Хафтарова ЛНА трпи губитке од стране турских специјалаца који су тамо ушли непозвани.

Турска пружа помоћ другој страни сукоба у Либији, војсци Фајез ал-Сараја.

(Wебтрибуне.рс)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u