АМЕРИКА СПРЕМИЛА ПАКАО ЗА СРБИЈУ У УЈЕДИНЈЕНИМ НАЦИЈАМА! Ово су детаљи борбе за Косово у Њујорку

АМЕРИКА СПРЕМИЛА ПАКАО ЗА СРБИЈУ У УЈЕДИНЈЕНИМ НАЦИЈАМА! Ово су детаљи борбе за Косово у Њујорку

5 фебруара 2019

Битка за Косово се води стално и на свим местима, а тренутно је најжешћа у Њујорку, где треба да буде изгласано хоће ли се наставити дебата о стању на јужној српској покрајини по устаљеној пракси или неће.

Како сазнаје Еспресо, у току је велики притисак Вашингтона и Лондона да Екваторијална Гвинеја, која тренутно преседава Саветом безбедности, изостави питање Косова с дневног реда.

– Америка и Британија не желе да се више уопште прича о Косову и желе да се то питање скроз скрајне. Ипак, Екваторијална Гвинеја се показала као прави и искрени пријатељ Србије и тврди да ће се на СБ и даље расправљати о ситуацију у јужној српској покрајини – открива извор из дипломатских кругова.Чињенице говоре да Савет безбедности Уједињених нација још није успео да консензусом усвоји дневни ред за фебруар. Тренутно се води велика борба међу чланицама око тога да ли треба наставити досад устаљену праксу дебата на свака три месеца о извештајима генералног секретара о мисији УНМИК-а на Косову.

На сајту Уједињених нација још нема званичног распореда заседања СБ УН за овај месец, а наведено је само да ће 4. фебруара бити одржана седница на којој ће се, како пише, расправљати о претњама међународном миру и сигурности под тачком „Плаћене активности као извор несигурности и дестабилизације у Африци“.

Амбасадор Екваторијалне Гвинеје, председавајући Савету безбедности за фебруар, изјавио је на конференцији да је СБ одлучан да преговорима дође до решења у вези с Косовом.

„Наши политички координатори ће наредних неколико дана покушати да пронађу решење, да би се избегло одуговлачење ситуације до 7. фебруара. Ако до тада не буде договора, биће одржано процедурално гласање и биће донета одлука“, рекао је Анатолио Ндонг Мба.

Косово је, како је навео, на програму рада за овај месец, зато што је тако предвиђено календаром и време је за дебату о УНМИК-у која се одржава на свака три месеца, објављено је на сајту СБ УН.

Амбасадор Екваторијалне Гвинеје је подсетио да је лане у августу Савету председавала Велика Британија, која није уврстила ту расправу, Кина јесте у новембру, а у децембру се на ванредној седници расправљало о косовској војсци.

Али када је реч о редовном распореду, између новембра и фебруара прошло је три месеца и Косово се аутоматски нашло на календару СБ УН.

„Поједине чланице сматрају да су седнице о Косову свака три месеца пречесте и да би период између извештаја требало да буде дужи, док поједини сматрају да би требало да се држимо успостављених правила. Не могу да предвидим исход преговора, али могу да кажем да су у току и да ћемо, ако не буде позитивног исхода — да одлучимо у преговорима, имати процедурално гласање 7. фебруара. Међутим, то би било за жаљење“, изјавио је амбасадор Анатолио Ндонг Мба.

Министар Ивица Дачић каже да је Екваторијална Гвинеја, као мала земља, исказала велику принципијелност и херојство што је до краја инсистирала на седници, али су усвајање месечног дневног реда спречиле својим противљењем САД, Велика Британија, Немачка и Пољска.

„Заиста је зачуђујуће да у тренуцима када је дијалог блокиран због нецивилизацијских такси Приштине, ове земље не желе да се о томе расправља. Није Србија увела праксу да се седнице одржавају на три месеца, већ генерални секретар УН своје извештаје пише на три месеца. Ми смо спремни на компромис, али осуђујемо покушај да се тема Косова избаци са дневног реда СБ УН. Да је неопходно да се расправља о Косову потврда су и даље једностране и неразумне одлуке Приштине, као што је ноћашња о Трепчи. Власти у Приштини су највећа претња стабилности и миру у региону у овом тренутку, зато нема оправдања за настојање западних земаља да се укину седнице СБ УН о Косову“, рекао је Дачић.

Подсетимо последњи пут на седници СБ причало се о Косову када је Србију представљао председник Александар Вучић у децембру прошле године.

(Еспресо)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u