АМЕРИКА У ШОКУ – ЗАПАД НЕ МОЖЕ ДА ВЕРУЈЕ: Руси објавили колике су им резерве нафте

АМЕРИКА У ШОКУ – ЗАПАД НЕ МОЖЕ ДА ВЕРУЈЕ: Руси објавили колике су им резерве нафте

21 септембра 2019

Руско Министарство природних ресурса и екологије проценило је да тржишна вредност државних нафтних резерви износи 74,5 билиона рубаља (1,2 билиона долара).

То је скоро двоструко више од прошлогодишње процене, пренео је РТ.

Према подацима руског министарства, тржишна вредност нафтних резерви порасла је 88 процената током протекле године.Укупна вредност фосилних горива, злата, дијаманата, бакра и руде гвожђа такође је поново процењена на износ од 93,4 билиона рубаља (1,5 билиона долара).

Повећање новооткривених резерви нафте у погледу количине није тако импресивно. Ту раст износи 8,7 одсто, са 9,04 милијарди на 9,83 милијарди тона.

Такође је истакнуто да вредност резерви нафте достиже неких 71,7 процената руског БДП-а у 2018. години.

Процењена вредност резерви гаса повећана је за једну четвртину, са 11,31 билион рубаља (177 милијарди долара) на 14,11 билиона рубаља (221 милијарду долара. У погледу количине, повећане су 3,6 одсто, на 15 билиона кубних метара.

Вредност руских резерви руде гвожђа процењена је на 18 милијарди долара, злата на 9,6 милијарди долара, а дијаманата на 8,5 милијарди долара.

Вредност резерви угља и бакра мало је ниже процењена него 2017. године.

KOMENTARI8 коментара

 1. E.Lirsch says:

  Sto Putko vise zauzme od Arktika sve vise mu rastu "zalihe" nafte i gasa. Sledi potpuno novi izvor energije i jopet nema sa cim da puni bufzet. Vreme je za smenu KGB-ovci, ej bre.

  • Косовац says:

   @ E.Lirsch, …..Цурик, стани бато, није време да се смењују старе кајле.

  • padre says:

   Znači, ti bi da bace sve to što imaju, jer neće da jim potraje?

   • Ivana says:

    @ E.Lirsch prozapadno smeće Srbima podmeće.

 2. теоретичар says:

  Ма рекао сам сто пута, док неко износи нека испитивања "јавног мњења" и нафте, ту нешто мора да није у реду. Пре свега, иако се мени може објаснити понекад, осим ако ја нисам у праву а увек јесам, ја нисам ништа разумео. Јел то буџет Русије, резерве русије, годишње, вековне или вечите, јел то оно што није олигарско или кој је мој? Ма све копирају мериканце ко ...телад. Е, а сад фали још само да Вучић објави српске резерве па да (се) умрем од смеха. А како је неотесан ко пањ, можда и хоће. А можда и да би ја што пре одапо, мада га ја не гађам гонима као други. Ма њему свеједно. Недодирљив је у главу(ето, напао сам вучка)

  • Milan says:

   1. Procenjuju da naftne rezerve Rusije iznose 74,5 biliona rubalja (1,2 biliona dolara), to je skoro dvostruko više od prošlogodišnje procene. Ali u tome samo 8,7 posto čini povećanje na osnovu novootkrivenih rezervi nafte. Indirektno nameće se zaključak da oko 90% rasta naftnih rezervi Rusije je na osnovu rasta cena nafte. Dakle Zapad se prešao > pokrenuo je ratove po svetu za "crno zlato", time je podigao cenu nafte, i ujedno time je uvećao bogatstvo Ruske Federacije. 2. Moćnici iz SAD 1999 godine razmišljali su kao neokonzervativac Dik Čejni: "Bliski istok sa dve trećine svetskih naftnih rezervi i najnižim cenama još je uvek mesto gde leži glavna nagrada." Čejnijev PNAC (Program za novi američki vek Project for the New American Century) dokument iz 2000. godine dalje navodi: „SAD su decenijama nastojale da imaju veću ulogu u regionalnoj bezbednosti Persijskog zaliva. Iako nam nerešeni konfikt sa Irakom pruža neposredno opravdanje, potreba za značajnijim američkim prisustvom u Zalivu prevazilazi pitanje smene režima Sadama Huseina“. Znači malo im je bilo da postignu kontrolu samo nad Irakom. Zatim su napravili plan "Ovo je memorandum koji opisuje da ćemo uništiti sedam zemalja u pet godina, počevši od Iraka, preko Sirije, Libana, Libije, Somalije, Sudana i završavajući sa Iranom." Kulminacija veoma oslabljene Rusije je trajala do 1999 godine i to vreme Amerikanci su znalački koristili za svoja osvajanja "crnog zlata". ... Sada je proces američkog osvajanja Bliskog Istoka prilično zaustavljen, pitanje je da li će uopšte zadržati kontrolu onoga što su dosad osvojili na Bliskom Istoku(jugoistočna Sirija, Irak), a u medjuvremenu ona "oslabljena Rusija" ojačala je, i evo jednim delom ojačala je zahvaljujući skoku cena nafte. Nekoliko godina pre raspada SSSR doprinosili su njegovom raspadu držeći niske cene nafte. Amerikanci su takvi "moćni" majstori da su ojačali i svog protivnika, zanimljivo.

  • Косовац says:

   @ теоретичар, …..Ови Магацини нас зајебавају са латиницом, али ја, како каже Перса тастатура, идем на тастер CTRL/ALT, па добијем натпис на ћирилици. Ово ти причам само да би Их нервирао. …..Иначе, најлакше је да сагледамо ресурсе Русије и ресурсе Америке, ако завиримо у њихове уџбенике основних школа. Тамо све пише. ……….А што се тиче Српских ресурса, Вучићевих, то ћемо сазнати ако само погледамо колико је још паса којота навалило на преосталу мршу.

 3. Republika Srpska says:

  Mislim da Rusija ima daleko više nafte, ako ne i najviše, samo zašto bi to objavljivali i tako još više huškali zapadne lopove.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u