АМЕРИКА У ШОКУ – ЗАПАД НЕ МОЖЕ ДА ВЕРУЈЕ: Руси објавили колике су им резерве нафте

AMERIKA U ŠOKU – ZAPAD NE MOŽE DA VERUJE: Rusi objavili kolike su im rezerve nafte

21 septembra 2019

Rusko Ministarstvo prirodnih resursa i ekologije procenilo je da tržišna vrednost državnih naftnih rezervi iznosi 74,5 biliona rubalja (1,2 biliona dolara).

To je skoro dvostruko više od prošlogodišnje procene, preneo je RT.

Prema podacima ruskog ministarstva, tržišna vrednost naftnih rezervi porasla je 88 procenata tokom protekle godine.Ukupna vrednost fosilnih goriva, zlata, dijamanata, bakra i rude gvožđa takođe je ponovo procenjena na iznos od 93,4 biliona rubalja (1,5 biliona dolara).

Povećanje novootkrivenih rezervi nafte u pogledu količine nije tako impresivno. Tu rast iznosi 8,7 odsto, sa 9,04 milijardi na 9,83 milijardi tona.

Takođe je istaknuto da vrednost rezervi nafte dostiže nekih 71,7 procenata ruskog BDP-a u 2018. godini.

Procenjena vrednost rezervi gasa povećana je za jednu četvrtinu, sa 11,31 bilion rubalja (177 milijardi dolara) na 14,11 biliona rubalja (221 milijardu dolara. U pogledu količine, povećane su 3,6 odsto, na 15 biliona kubnih metara.

Vrednost ruskih rezervi rude gvožđa procenjena je na 18 milijardi dolara, zlata na 9,6 milijardi dolara, a dijamanata na 8,5 milijardi dolara.

Vrednost rezervi uglja i bakra malo je niže procenjena nego 2017. godine.

KOMENTARI8 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Sto Putko vise zauzme od Arktika sve vise mu rastu "zalihe" nafte i gasa. Sledi potpuno novi izvor energije i jopet nema sa cim da puni bufzet. Vreme je za smenu KGB-ovci, ej bre.

  • Kosovac says:

   @ E.Lirsch, …..Curik, stani bato, nije vreme da se smenjuju stare kajle.

  • padre says:

   Znači, ti bi da bace sve to što imaju, jer neće da jim potraje?

   • Ivana says:

    @ E.Lirsch prozapadno smeće Srbima podmeće.

 2. teoretičar says:

  Ma rekao sam sto puta, dok neko iznosi neka ispitivanja "javnog mnjenja" i nafte, tu nešto mora da nije u redu. Pre svega, iako se meni može objasniti ponekad, osim ako ja nisam u pravu a uvek jesam, ja nisam ništa razumeo. Jel to budžet Rusije, rezerve rusije, godišnje, vekovne ili večite, jel to ono što nije oligarsko ili koj je moj? Ma sve kopiraju merikance ko ...telad. E, a sad fali još samo da Vučić objavi srpske rezerve pa da (se) umrem od smeha. A kako je neotesan ko panj, možda i hoće. A možda i da bi ja što pre odapo, mada ga ja ne gađam gonima kao drugi. Ma njemu svejedno. Nedodirljiv je u glavu(eto, napao sam vučka)

  • Milan says:

   1. Procenjuju da naftne rezerve Rusije iznose 74,5 biliona rubalja (1,2 biliona dolara), to je skoro dvostruko više od prošlogodišnje procene. Ali u tome samo 8,7 posto čini povećanje na osnovu novootkrivenih rezervi nafte. Indirektno nameće se zaključak da oko 90% rasta naftnih rezervi Rusije je na osnovu rasta cena nafte. Dakle Zapad se prešao > pokrenuo je ratove po svetu za "crno zlato", time je podigao cenu nafte, i ujedno time je uvećao bogatstvo Ruske Federacije. 2. Moćnici iz SAD 1999 godine razmišljali su kao neokonzervativac Dik Čejni: "Bliski istok sa dve trećine svetskih naftnih rezervi i najnižim cenama još je uvek mesto gde leži glavna nagrada." Čejnijev PNAC (Program za novi američki vek Project for the New American Century) dokument iz 2000. godine dalje navodi: „SAD su decenijama nastojale da imaju veću ulogu u regionalnoj bezbednosti Persijskog zaliva. Iako nam nerešeni konfikt sa Irakom pruža neposredno opravdanje, potreba za značajnijim američkim prisustvom u Zalivu prevazilazi pitanje smene režima Sadama Huseina“. Znači malo im je bilo da postignu kontrolu samo nad Irakom. Zatim su napravili plan "Ovo je memorandum koji opisuje da ćemo uništiti sedam zemalja u pet godina, počevši od Iraka, preko Sirije, Libana, Libije, Somalije, Sudana i završavajući sa Iranom." Kulminacija veoma oslabljene Rusije je trajala do 1999 godine i to vreme Amerikanci su znalački koristili za svoja osvajanja "crnog zlata". ... Sada je proces američkog osvajanja Bliskog Istoka prilično zaustavljen, pitanje je da li će uopšte zadržati kontrolu onoga što su dosad osvojili na Bliskom Istoku(jugoistočna Sirija, Irak), a u medjuvremenu ona "oslabljena Rusija" ojačala je, i evo jednim delom ojačala je zahvaljujući skoku cena nafte. Nekoliko godina pre raspada SSSR doprinosili su njegovom raspadu držeći niske cene nafte. Amerikanci su takvi "moćni" majstori da su ojačali i svog protivnika, zanimljivo.

  • Kosovac says:

   @ teoretičar, …..Ovi Magacini nas zajebavaju sa latinicom, ali ja, kako kaže Persa tastatura, idem na taster CTRL/ALT, pa dobijem natpis na ćirilici. Ovo ti pričam samo da bi Ih nervirao. …..Inače, najlakše je da sagledamo resurse Rusije i resurse Amerike, ako zavirimo u njihove udžbenike osnovnih škola. Tamo sve piše. ……….A što se tiče Srpskih resursa, Vučićevih, to ćemo saznati ako samo pogledamo koliko je još pasa kojota navalilo na preostalu mršu.

 3. Republika Srpska says:

  Mislim da Rusija ima daleko više nafte, ako ne i najviše, samo zašto bi to objavljivali i tako još više huškali zapadne lopove.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *