АМЕРИКА У СТРАХУ: Иран и Северна Кореја добијају суперсоничне ракете? Путују 25.000 на сат!

АМЕРИКА У СТРАХУ: Иран и Северна Кореја добијају суперсоничне ракете? Путују 25.000 на сат!

31 децембра 2018

САД озбиљно страхују од опасности ширења суперсоничног оружја, пише „Нешенел интерест“. Лист наглашава да поред Русије и Ирана, које већ тестирају сопствене надзвучне ракете, такво оружје могу да добију и друге земље, што би повећало претњу за америчку противракетну одбрану.

Пентагон је уверен да Иран и Северна Кореја могу с великом вероватноћом да добију приступ технологијама за производњу суперсоничних ракета, пише „Нешенел интерест“. Лист наводи да је то мишљење изнео генерал-пуковник америчке армије Семјуел Гривс, који је на челу Агенције за противракетну одбрану.Гривс је на расправи у Сенату САД, одговарајући на питање једног од сенатора какав је ризик од ширења руске и кинеске суперсоничне технологије у земљама какве су Иран или Северна Кореја, изјавио да је тај ризик, према његовој процени, крајње висок, као и да не види начине да се тако нешто спречи.

Генерал је затим нагласио да управо из тог разлога Вашингтон треба што је могуће пре да се позабави „суперсоничном претњом“.

Изузетно велика брзина (25.000 километара на сат), маневарске способности, као и висина лета суперсоничних ракета чине их крајње сложеним циљевима за системе противракетне одбране, наводи „Нешенел интерест“.

У овом тренутку озбиљне програме за производњу таквог оружја имају само три земље – САД, Кина и Русија, али у Америци страхују да ће Пекинг и Москва своје суперсоничне технологије почети брзо да шире, као што се то већ догодило, на пример, с нуклеарним оружјем.

Према наводима „Нешенел интереста“, генерал Гривс није први који страхује поводом овог проблема. Истраживање посвећено суперсоничном оружју је још прошле године објавио амерички аналитички центар РАНД. У документу је, поред осталог, наведено да ће опасност од ширења суперсоничног оружја створити додатне ризике за међународну безбедност, јер ће земље бити принуђене да усвајају одлучније војне доктрине како би избегле „обезглављујући напад“ противника.

За разлику од Гривса, експерти РАНД-а предложили су методе за спречавање таквог развоја догађаја, пише „Нешенел интерест“. Према њиховом мишљењу, да би се знатно смањила опасност од ширења таквог наоружања, довољно је да се Кина, Русија и САД договоре да не извозе суперсонично оружје и да заједно раде на томе с осталим земљама.

У таквим условима и друге државе ће имати много мање шанси да добију сопствене суперсоничне ракете, јер је њихову производњу прати решавање мноштва сложених техничких задатака.

Главна неизвесност у овом тренутку остају рокови, констатује „Нешенел интерест“. Још није јасно када ће бити материјализована суперсонична опасност Русије и Кине. Према подацима америчких обавештајних служби, Кина би могла да уведе ове ракете у наоружање већ 2020. године. Аналитичари РАНД-а сматрају да Пекинг, Москва и Вашингтон имају најмање десет година за то да постигну споразум о неширењу ове врсте оружја.

(Спутњик)

KOMENTARI4 коментара

 1. A akoM says:

  Dogovor USA-Rusija-Kina o neširenju hipersonične tehnologije-oružja?!?A u sjeni širenja USA srednjedometnog oružja oko-na granice Rusije i Kine!Zanimljivo!Možda i uspiju USA to dogovoriti s Rusima s obzirom kolke su budale Rusi!A i s Kinezima,s obzirom na ekonomski pritisak-ucjenu USA!

 2. Predsednik Putin says:

  Nema sad nikakvog dogovora kad ste izašli iz sporazuma.

 3. petrovgrad says:

  Da li neko može da izračuna za koliko stegne naprimer iz dvorišta Žutog bate do dvorišta nekog bledolikog farmera ili konjokradice.

 4. Rale says:

  Amerikanci po stručnjacima još nekoliko godina ne mogu ni da maštaju o hipersoničnim raketama,te su samim tim već pali u drugu ligu i što bi uopšte Rusi i Kinez sa njima o tome uošte razgovarali kada ih sad imaju ,,u džepu".

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u