АМЕРИКА У СТРАХУ: Иран и Северна Кореја добијају суперсоничне ракете? Путују 25.000 на сат!

AMERIKA U STRAHU: Iran i Severna Koreja dobijaju supersonične rakete? Putuju 25.000 na sat!

31 decembra 2018

SAD ozbiljno strahuju od opasnosti širenja supersoničnog oružja, piše „Nešenel interest“. List naglašava da pored Rusije i Irana, koje već testiraju sopstvene nadzvučne rakete, takvo oružje mogu da dobiju i druge zemlje, što bi povećalo pretnju za američku protivraketnu odbranu.

Pentagon je uveren da Iran i Severna Koreja mogu s velikom verovatnoćom da dobiju pristup tehnologijama za proizvodnju supersoničnih raketa, piše „Nešenel interest“. List navodi da je to mišljenje izneo general-pukovnik američke armije Semjuel Grivs, koji je na čelu Agencije za protivraketnu odbranu.Grivs je na raspravi u Senatu SAD, odgovarajući na pitanje jednog od senatora kakav je rizik od širenja ruske i kineske supersonične tehnologije u zemljama kakve su Iran ili Severna Koreja, izjavio da je taj rizik, prema njegovoj proceni, krajnje visok, kao i da ne vidi načine da se tako nešto spreči.

General je zatim naglasio da upravo iz tog razloga Vašington treba što je moguće pre da se pozabavi „supersoničnom pretnjom“.

Izuzetno velika brzina (25.000 kilometara na sat), manevarske sposobnosti, kao i visina leta supersoničnih raketa čine ih krajnje složenim ciljevima za sisteme protivraketne odbrane, navodi „Nešenel interest“.

U ovom trenutku ozbiljne programe za proizvodnju takvog oružja imaju samo tri zemlje – SAD, Kina i Rusija, ali u Americi strahuju da će Peking i Moskva svoje supersonične tehnologije početi brzo da šire, kao što se to već dogodilo, na primer, s nuklearnim oružjem.

Prema navodima „Nešenel interesta“, general Grivs nije prvi koji strahuje povodom ovog problema. Istraživanje posvećeno supersoničnom oružju je još prošle godine objavio američki analitički centar RAND. U dokumentu je, pored ostalog, navedeno da će opasnost od širenja supersoničnog oružja stvoriti dodatne rizike za međunarodnu bezbednost, jer će zemlje biti prinuđene da usvajaju odlučnije vojne doktrine kako bi izbegle „obezglavljujući napad“ protivnika.

Za razliku od Grivsa, eksperti RAND-a predložili su metode za sprečavanje takvog razvoja događaja, piše „Nešenel interest“. Prema njihovom mišljenju, da bi se znatno smanjila opasnost od širenja takvog naoružanja, dovoljno je da se Kina, Rusija i SAD dogovore da ne izvoze supersonično oružje i da zajedno rade na tome s ostalim zemljama.

U takvim uslovima i druge države će imati mnogo manje šansi da dobiju sopstvene supersonične rakete, jer je njihovu proizvodnju prati rešavanje mnoštva složenih tehničkih zadataka.

Glavna neizvesnost u ovom trenutku ostaju rokovi, konstatuje „Nešenel interest“. Još nije jasno kada će biti materijalizovana supersonična opasnost Rusije i Kine. Prema podacima američkih obaveštajnih službi, Kina bi mogla da uvede ove rakete u naoružanje već 2020. godine. Analitičari RAND-a smatraju da Peking, Moskva i Vašington imaju najmanje deset godina za to da postignu sporazum o neširenju ove vrste oružja.

(Sputnjik)

KOMENTARI4 komentara

 1. A akoM says:

  Dogovor USA-Rusija-Kina o neširenju hipersonične tehnologije-oružja?!?A u sjeni širenja USA srednjedometnog oružja oko-na granice Rusije i Kine!Zanimljivo!Možda i uspiju USA to dogovoriti s Rusima s obzirom kolke su budale Rusi!A i s Kinezima,s obzirom na ekonomski pritisak-ucjenu USA!

 2. Predsednik Putin says:

  Nema sad nikakvog dogovora kad ste izašli iz sporazuma.

 3. petrovgrad says:

  Da li neko može da izračuna za koliko stegne naprimer iz dvorišta Žutog bate do dvorišta nekog bledolikog farmera ili konjokradice.

 4. Rale says:

  Amerikanci po stručnjacima još nekoliko godina ne mogu ni da maštaju o hipersoničnim raketama,te su samim tim već pali u drugu ligu i što bi uopšte Rusi i Kinez sa njima o tome uošte razgovarali kada ih sad imaju ,,u džepu".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *