АМЕРИКАНАЦ КОЈИ ЈЕ НАПРАВИО ХАОС НА КОСОВУ ОТКРИО: Ево зашто сам дошао у Београд и Приштину!

АМЕРИКАНАЦ КОЈИ ЈЕ НАПРАВИО ХАОС НА КОСОВУ ОТКРИО: Ево зашто сам дошао у Београд и Приштину!

10 марта 2019

Амерички подсекретар за политичка питања Дејвид Хејл оценио је да се Kосово налази „пред кључним кораком“.

Он је додао да је Kосово на путу ка просперитетнијој будућности, а начин да се то постигне је „свеобухватан, обострано користан споразум између Србије и Kосова“.

У том споразуму, кључну улогу има „одрживо узајамно признање“, рекао је он у интервјуу приштинским медијима и додао да током посета Београду и Приштини није чуо претње насиљем.„Зато сам отишао у Београд и зато сам овде, да видим шта можемо да учинимо да помогнемо у томе и да проценимо најбољи начин на који Америка може да има конструктивну улогу“, рекао је Хејл.

Он је интервју дао за Kос сев, Kоху диторе и Газету експрес, након састанка са лидерима приштинских институција – премијером Рамушем Харадинајем, председником Хашимом Тачијем и председником скупштине Kадријем Весељијем.

„Желим да нагласим да су Kосово и Србија ти који морају да донесу одлуке које су потребне на том путу и да идентификују теме које ће се разматрати за преговарачким столом. Али, ми верујемо да креативност, флексибилност и признања морају да се остваре, и да одрживи споразум мора да допринесе регионалној стабилности“, објаснио је Хејл.

Према његовим речима, САД немају став о исходу дијалога Београда и Приштине, али желе да подстакну „постојећи напор да се дође до дијалога и процеса који ће довести до суштинског елемента овде“, а то је, како је поновио „одрживо признање“.

„Подржавамо све што је обострано договорено и корисно за обе стране у смислу коначног исхода“, закључује Хејл.

Хејл није желео да коментарише могућност разграничења, односно размене територија.

На питање да ли би САД прихватиле било који договор који би обухватио прекрајање границе дуж етничких линија, он је рекао:

„Не желим да коментаришем приче, јасно је да је на странама (Београду и Приштини) да постигну договор о томе шта ће бити потребно како би се нормализовали односи и постигао договор што би довело до нормализације и признања које је обострано корисно и договорено, и такав договор ће САД подржати.“

Он такође није желео да прогнозира да ли ће до краја године моћи да дође до резултата у дијалогу.

Према његовим речима, „не постоји рок“ за разговоре Београда и Приштине, али је додао: „Верујемо да овде постоји јединствена прилика и тренутак у којем су различити елементи дошли у фокус наше пажње“.

Замољен да прокоментарише приштинску платформу за дијалог, изгласану у четвртак, а коју је Београд критиковао, а ЕУ није коментарисала, Хејл је кратко поновио:

„Мислим да је то одраз дебате која је тренутно у току. САД немају став о исходу преговора“.

Он је, такође, рекао да, на основу тога шта је чуо током посете и током састанака у Београду и Приштини, нико није користио реторику рата и насиља.

„Све што сам чуо односило се на проналажење пута ка миру и стабилности. То је оно што сам ја чуо, док би све остало било узнемиравајуће. Тако да ми је драго што сам то чуо. Мислим да је сада важно да стране размишљају о томе како да пронађу начин доласка до тог циља. На том путу постоји много препрека и мислим да су обе стране доказале да су довољно јаке, а сада је време да покажу да су довољно паметне како би се наставило са преговорима“, истакао је Хејл.

Упитан може ли да гарантује да ће САД будно мотрити на то да не дође до насиља, над Србима на KиМ, Хејл је одговорио:

„Стало нам је до свих људи у овом региону и тако је већ годинама. Сви наши циљеви и напори створени су ради постизања мира и стабилности и како би се избегла могућност настајања нових трагедија и поновног повратка у прошлост у којој су сви патили… Очекујемо од руководства у околним земљама, али и на самом Kосову, да ураде све што је у њиховој моћи како би избегли могућност повратка у такво стање. Не мислимо да постоји реалан страх да ће до тога доћи.“

„Оно што кажем је да током данашњих састанака нисам чуо ништа што би могло да изгледа као претња или да сугерише да су политички лидери спремни да користе насиље за остваривање политичких циљева, што бисмо протумачили као неприхватљиво“, поновио је Хејл.

Упитан о приштинским таксама на робу из централне Србије, он је рекао да „на обе стране постоје препреке за наставак дијалога“, и да САД охрабрују обе стране да размисле о начинима којима би се могле те препреке умањити или уклонити.

Поводом могућности повлачења америчке војске због Харадинајеве одлуке да не укине таксе, Хејл је кратко одговорио:

„Ништа се није променило када је реч о нашој позицији и нашој посвећености.“

KOMENTARI3 коментара

  1. Gardista says:

    Sto je taj u opste dolazio...trosi pare zaduzenih amerosa.

  2. Nika says:

    Zašto je dolazio? Pa zar nije ponovio ono što su njegovi ponovili stotinu puta do sada "da se postigne sveobuhvatan, obostrano koristan sporazum između Srbije i Kosova“. Iz same izjave vidljivo je da on smatra i Srbiju i Kosovo kao posebne države. Nikom ko ima malo soli u glavi nije jasno šta je to korisno što bi Srbija sporazumom dobila. Dobila bi to da definitivno da sve za ništa. Dobila bi konačno priznanje nezavisnosti dela svoje sopstvene teritorije, što srpska istorija ne pamti. Tada će biti uzaludan stav pet država članica Evropske unije koje nisu priznale nezavisnost Kosova, ali i Rusije i Kine da brane interese Srbije definisane Rezolucijom 1244 SB UN.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u