Американци ће нуклеарне бомбе мале снаге поставити на „Томахавке“

Amerikanci će nuklearne bombe male snage postaviti na „Tomahavke“

2 maja 2019

NUKLEARNO oružje male snage potrebno je Sjedinjenim Državama za obuzdavanje Rusije – objavio je pomoćnik zamenika šefa Pentagona Dejvid Trahtenberg.

Odmah je i precizirao: „Okrenuli smo se ovoj kategoriji nuklearnog oružja jer vidimo šta rade Rusi, a to što rade kod nas izaziva veliku zabrinutost“.Trahtenberg je sve ovo izgovorio na slušanjima u Kongresu SAD i nastavio:

„Nas brine ruska doktrina eskalacije radi deeskalacije koja podrazumeva ograničenu primenu nuklearnog oružja u uslovima ratnog konflikta sa upotrebom običnih vidova oružja“.

Oficijelna vojna doktrina Rusije, međutim, podrazumeva primenu nuklearnog oružja samo u slučaju da protiv nje ili njenih saveznika bude primenjeno oružje masovnog uništavanja. Ili, u krajnjem slučaju, ako agresija klasičnim oružjem bude pretila samom postojanju Rusije.

Trahtenberg je, inače, posebno naglasio:

„Mi nastojimo da isključimo samu mogućnost da bilo koji potencijalni protivnik pomisli da ima vojnu nadmoć nad SAD, da nam uputi izazov ili napravi korak koji mi ne želimo da napravi“.

Trahtenberg je u Kongresu rekao i da SAD ne žele da eskalaciju sa Rusijom dovode do „najvišeg stepena“:

„Mi posedovanjem nuklearnog oružja male snage ne želimo da snizimo prag primene nuklearnog oružja već da podignemo taj prag u glavama potencijalnih protivnika“.

Trahtenberg je potvrdio da SAD ne nameravaju da odustaju od svog prava da prve upotrebe nuklearno oružje.

Amerikanci imaju nameru da svoje nuklearne bombe male snage `okače` na krstareće rakete „Tomahavk“.

(Fakti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *