Amerikanci pojačavaju svoj vojni kontigent u Evropi; Kasparov kritikuje Putina

Amerikanci pojačavaju svoj vojni kontigent u Evropi; Kasparov kritikuje Putina

3 aprila 2014

army.mil-58522-2009-Nato USA armyAmerikanci su odlučili da povećaju svoj evropski kontigent za „krizna reagovanja” koji sada broji 500 vojnika i oficira.

Oficijelni predstavnik Pentagona, pukovnik Stiv Voren, objavio je da će se „kriznima” za početak pridružiti 175 marinaca. Pri tom je izgovorio ovo u šta će malo ko poverovati: da ta odluka nema nikakve veze sa unutarpolitičkom krizom i „tekućom situacijom” u Ukrajini.

Prema njegovim rečima, odluka o jačanju „antikriznog kontigenta” bila je navodno doneta još prošle godine.

Voren je posebno naglasio da taj kontigent nije potčinjen Evropskoj, nego Afričkoj komandi SAD i da će mu zadatak biti da „reaguje na krize u tom regionu”. Ipak je priznao: da pripadnici „kontigenta” mogu biti angažovani i na „drugim vojnim poprištima”.

„Kontigent” je bio formiran nakon poznatog napada na bazu CIA u Bengaziju (u Libiji). Baza „kontigenta” je u Moronu, u Italiji, i na aerodromu „Mihail Kogelničanu” pored Konstance u Rumuniji.

Na rumunskom aerodromu – kako je otkrio Voren – već se nalazi 265 američkih vojnika, a pojačanje od 175 stići će upravo u Rumuniju.

Sporazum Bukurešta i Vašingtona omogućava da u Rumuniji može da se nalazi do 600 američkih vojnika.

Voren je, inače, potvrdio da Pentagon razmatra mogućnost upućivanja u Crno more jednog ratnog broda koji bi – radi demonstracije podrške saveznicima – učestvovao u zajedničkoj vežbi sa „brodovima ukrajinske mornarice”.

Dosad je Vašington za ovakvu „diplomatiju topovnjača” koristio raketni razarač „Trakston”.

KASPAROV KRITIKUJE PUTINA

Ruski opozicioni aktivista Gari Kasparov pozvao međunarodnu zajednicu da obezbedi da Vladimir Putin poštuje suverenitet zemalja nakon preuzimanja Krima.

Šahovska legenda je dodao da referendum koji je doveo do ruske aneksije Krima predstavlja „akt drastične agresije“, prenosi AFP.

Ako je prekršen suverenitet jedne nacije onda bi „čitav sistem međunarodne saradnje mogao biti ugrožen“.

„Osnovni zadatak međunarodne zajednice je da obezbedi da Putin bude prinuđen da igra šah jer u šahu postoje pravila“, kazao je Kasparov, navodi AFP.

On je istovremeno zatražio oštrije američke i evropske sankcije protiv Rusije.

KOMENTARIJedan komentar

  1. LJuba N.S. says:

    Kasparov je JEVREJ a spoljnu politiku Amerike drže Jevreji.Ako pogledate satanizaciju i bombardovanje Srbije u kojoj je ključnu ulogu imala Medlin Olbrajt,Kušner,Meron itd onda vidiš pravo lice dolara i američke terorističke politike....

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *