АМЕРИКАНЦИ СЕ ОБРУКАЛИ, РУСИ ЛИКУЈУ: На најскупљи ратни брод у историји морнарице не може да се утовари муниција! А КОШТА 13 МИЛИЈАРДИ

АМЕРИКАНЦИ СЕ ОБРУКАЛИ, РУСИ ЛИКУЈУ: На најскупљи ратни брод у историји морнарице не може да се утовари муниција! А КОШТА 13 МИЛИЈАРДИ

12 августа 2019

Тренуно су инсталирана само два од укупно 11 лифтова потребних за утовар муниције на палубу новог америчког носача авиона „Џералд Р. Форд“, најскупљег ратног брода на који је до сада утрошено 13 милијарди долара.

Носач авиона „Џералд Р. Форд“ је требало да буде испоручен са напредним лифтовима за превоз оружја који се померају помоћу магнета, а не каблова, још у мају 2017. године.

Ово је још један велики неуспех за извођача радова, али и америчку морнарицу, која је у децембру прошле године саопштила да ће свих 11 лифтова бити инсталирано и тестирано пре него што носач авиона буде испоручен крајем јула.

Уместо тога, фаза тестирања је померена на октобар, али званичници морнарице и даље нису сигурни да ће до тада сви лифтови моћи да се користе.

Амерички секретар за морнарицу, Ричард Спенсер, још у јануару је позвао председника Доналда Трампа да га отпусти из службе ако лифтови не буду у функцији до јула. Уместо тога, Трамп је 22. јула похвалио носач авиона „Џералд Р. Форд“ као „феноменалан“.

Ови напредни лифтови требало је превозе 10 тона опреме брзином од 45 метара у минуту, док рецимо, лифтови на „Нимицу“ превозе дупло мање брзином од 30 метара у минуту. По тврдњама званичнике морнарице то би повећало за више од 30 одсто број борбених дејстава која би могла да се изврше са овог носача у току 24 сата.

Међутим, лифтови нису једини проблем који кочи поринуће најскупљег ратног брода у историји. Нешто није у реду и са електромагнетним системом за лансирање авиона, као и са зауставном пистом која треба да их задржи када слете.

“Морнарица је преузела некомплетан брод, са чијом изградњом се каснило скоро две године, трошкови су премашили буџет за више од две и по милијарде долара, девет од 11 лифтова још не ради, а трошкови и даље расту“, истакао је председник сенатског комитета Џејмс Инхоф.

KOMENTARI2 коментара

  1. теоретичар says:

    Добро, сад тријумфују медији и антитрамп конгресмени. То је жвака за народ, или жвака за лудака како народ третирају конгресмени. Увалиће им на кратко жваку, али њима довољно да пљуну и окриве Трампа, а ако га смене у шта не верујем, онда ће наставити са радовима на броду, као и Трамп што ће наставити. Само, ипак нико од евентуалних непријатеља Америке не тријумфује. Брод ће бити завршен а онда више нећемо читати о тријумфима. Уосталом, ако Америка процени да је брод немогуће завршити, имају они Саудијце који су Трампу на његовој првој посети ако се не варам, одмах дали 250 милијарди долара за оружје. Шта је 15 до 20 милијарди за Саудијце? Чак и ако брод не може да носи оружје, саудијци сњиме могу да потопе све џунке у заливу без испаљивања иједног метка. Ово није никакав проблем. И Русија има Кинџале, али тек ће да их производи. Не иде то тако брзо осим у медијима. А кад једном направе, онда ће бродови остати у лукама да не би срели Кинџале и тако даље. Или ће се бар држати подаље или од руског дохвата или од сукобљавања са Русијом. Али ето. Још није готов ни брод ни кинџали, па медији мало пале ватру кроз игрице на својим страницама где су ратници чак и амерички конгресмени. Ово са конгресменима у игрици уопште није лоша идеја. Бар теоретски, за њих ће бити довољно и ових десетак експерименталних кинџала. Које би то било задовољство за обожаваоце игрица.

  2. MahdI says:

    Jesi li to tražio azil, pa sad se nadaš da i tebe prisluškuju i analiziraju. Ako ti uspe napiši to da i mi drugi pokušamo slično da hvalimo promašaje. Tih 15-20 milijardi je ekvivalent jedne rakete od 500ooo $. Pa i ne dođe mu baš nešto preskupo! A, setio sam se - mogu da ugrade kuku i et` rešenja za municiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u