АМЕРИКАНЦИ СВОЈУ ВОЈСКУ из Турске селе на…

АМЕРИКАНЦИ СВОЈУ ВОЈСКУ из Турске селе на…

29 септембра 2020

АМЕРИЧКИ државни секретар Мајк Помпео – тврди The Times – за време скоре званичне посете Грчкој размотриће могућност премештања „кључне војне имовине“ из ваздухопловне базе Инџирлик у Турској на острво Крит.

Исти лист наводи да ће се та промена десити „у оквиру нове политике Вашингтона усмерене на повећање војног присуства САД у источном Медитерану.Наводи такође: да је посета Помпеа Грчкој „знак да је стрпљење Вашингтона поводом понашања турског председника Реџепа Ердогана при крају“.

The Times подсећа да је Ердоган однедавно почео да себи дозвољава и „антизападну реторику“, а и да је – што му је још већи грех – прошле године купио руске системе ПВО С-400.

Грчки војни стручњак Атанасиос Другос тврди да још није јасно да ли ће Вашингтон моћи да пребаци сву своју имовину из ваздухопловне базе Инџирлик, укључујући и нуклеарно оружје. Још је додао:

„Сама чињеница да ће Помпео доћи у Грчку да појача поруку да Сједињене Државе активно траже алтернативне опције (Инџирлику) представља главобољу за Ердогана“.

Авио-база Инџирлик направљена је усред Хладног рата у близини турско-сиријске границе и већ дуго игра кључну улогу у реализацији америчких интереса на Блиском Истоку.

Коалиција коју предводи Вашингтон копристи је за ваздушне нападе на циљеве у Ираку и Сирији.

Шеф поткомитета америчког Сената за европска питања Рон Џонсон изјавио је да САД као алтернативну локацију разматрају поморску базу у заливу Соуда на северозападу Крита, коју ће Помпео посетити.

Америчка поморска база у заливу Соуда преузеће много озбиљнију и стратешки важнију улогу.

Према The Times, Помпео ће такође посетити Солун. Ради потписивања споразума са енергетских компанија које намеравају да развијају инфраструктурне пројекте на Балкану.

KOMENTARI12 коментара

 1. Slobodanka says:

  Zaliv Souda je u severozapadnom delu ostrva Krit, to je oko 900 km zapadnije od turske baze Indžirlik. Baza Indžirlik je osnovana još 1955 kao pretnja Sovjetskom Savezu posebno prema Crnom moru i južnim delovima Rusije. Ovo je značajno povlačenje smradera, mora da ih boli. Zato su prethodnih nedelja pokazivali kako južne delove Rusije mogu sa nuklearnim oružjem da napadnu i iz Ukrajine. Još veća je bol što nakon iznošenja nuklearnih bombi iz Indžirlika i imajući u vidu tursku kupovinu ruskih S-400 Turska će biti članica NATO-a samo na papiru, a u suštini JOK. Turska od 2016 godine ratuje samo za sebe, a ne više za NATO alijansu. ... Da li ovo ima veze sa skorašnjim pokušajem preuzimanja Belorusije uz pomoć opozicije? Ima. Nekoliko godina unazad Amerikanci pominju povlačenje iz Indžirlika. Da su uspeli da preuzmu Belorusiju imali bi neprekidan front prema Rusiji od Krita i cele Grčke i na sever do Estonije. Ovako taj front im je nesiguran jer je pocepan na dva dela: 1. Estonija-Letonija-Litvanija. Zatim imaju prekid zbog Belorusije i ispred nje Kalinjingradske oblasti. 2. Drugi južniji deo čine Ukrajina-Rumunija-Bugarska-Grčka. ... A mi se zadužujemo da bi napravili deo puta koji će povezati Kosovo sa Nišem, tojest radimo to za NATO da velika luka Drač bude dobro povezana preko Kosova i Srbije pa preko Bugarske i Rumunije do zapadnih delova Crnog mora. Treba im taj put jer postoji opasnost da će Turska napasti Grčku. I onda nam kao magarčićima kažu da se to gradi za bolji budući život Srba i Albanaca. I još će nam raskopati celu Srbiju zbog litijuma jer i to im treba. Smrdljivi vodja i njemu odani narod, smrdi do neba.

 2. Slobodanka says:

  No ako bude potrebno Rusija ima sa čime da gadja ciljeve u Rumuniji,Bugarskoj, Srbiji, Albaniji. Raskopaće nas bolje i dublje nego Rotšildov Rio Tinto.

 3. Риста says:

  Онако успут, Америка штити Турску као свог доброг савезника и по ко зна који пут повлачи оружје из Турске да Турска не би била на мети Русије. А то је већ обичај кад год дође до заоштравања односа Америке и Русије. Исти слуај се догодио за врме Кенедија, ако сте заборавили. НАТО је још пре неку годину повукао Томахавке из Турске. Али све то иде као кроз неке свађе са Турском а ми лепо славимо као наш плус. Турска треба Америци а Америка још више треба Турској. Зато Турска слободно води неке ратове који су углавном и анти Руски, али ни Руси не замерају Турској ништа јер би имали само штете. Ту се ломе копља Америке и Русије, стим што Русија има само папирна копља на том турском плану. Јужни ток је лукавим потезима Америке преусмерен на Турску, ако сте заборавили, Северни ток 2 се такође зауставио и највероватније је већ ад акта. То је избацивање Русије са Европског тржишта и без обзира шта читате по медијима и шта вас лажу, ово су две болне чињенице о руском потискивању са ЕУ тржишта. А Турска ради добар посао и вероватно је постигнут договор да се Руски циљеви оформе у Европи и да Турска не буде на удару евентуалног руског атомског удара. Та улога је намењена Србији, Румунији, Грчкој, Бугарској, Балтичким земљама и Пољској. Углавном државе бившег Варшавског пакта. Ако је неко помислио да су те државе интегрисане у ЕУ ради слабљења русије, само делимично је у праву. Права истина је да је план Амера у случају сукоба са Русијом, да Русија прво мора да удари по својим бившим савезницима. Дакле, земље бившег Варшавског пакта уопште нису интегрисане у Западне токове онако како они мисле да јесу, него као глинени голубови. НАТО и Америка полако скрећу евентуални руски удар са Турске на земље бившег Варшавског пакта. Турска за Запад није Ердоган. Он је сада и можда још коју годину али свеједно је на Америчком ланцу. Без обзира на анти америчко реторикање Турске или анти турско реторикање Запада. То је све подвала, ај рецимо - Србима. А и далеко шире. Питајте Русију колико јој се свиђа промена мета у евентуалном рату и стављање чак и Србије на таргет? Оно што сте са задовољством носили пркосећи америци и нато бомбардовању, оно "таргет", сада Србија слободно може да напише на руском језику јер Руси ће морати да гађају Бондстил у евентуалном рату а вероватно и амерички штаб за балкан који се зове Америчка амбасада у Србији а као што већ јасно видите само не знате шта значи, Турска је све мање мета Русије. Повлачење америчког нуклеарног оружја и Томахавка из Турске, уопште није добро за Србију. А за Грчку, још мање. Ердоган није срушио амерички авион него руски, није убио америчког амбасадора него руског. Руси не пролазе кроз Пољску и Србију на медитеран, него кроз Турску. Зато Русија толерише Ердогана.

  • Slobodanka says:

   "Amerika povlači (nuklearno) oružje iz Turske da Turska ne bi bila na meti Rusije." > Naprotiv, Amerika se sklanja iz Turske, a time Turska može se lakše naći na meti Rusije. Državni udar 2016 u Tzrskoj nije uspeo, a nezgodno bi bilo da Amerika pokrene rat protiv neposlušne Turske, a obe su članice NATO-a. Ali ako bi Rusija to uradila zbog svojih razloga ujedno time bi pomogla stari plan NATO-a o komadanju države Turske na 4 dela: na Turski, Kurdski, Jermenski i Grčki deo. Njih je najviše interesovao da Kurdski deo u sklopu planova za Novi Bliski Istok. Amerikanci su obaranjem ruskog aviona gurali Rusiju u rat sa Turskom i time bi eliminisali Rusiju iz Sirije i sa celog Bliskog Istoka. Kao što vidimo Rusija ne može u potpunosti da oslobodi Siriju, a ključeve tog neuspeha drže Amerikanci. Zbog neoslobodjenog Idliba Amerikanci su ponovo gurali Tursku u rat sa Rusijom, ali nisu uspeli. Jermenija-Azerbejdžan? Amerikanci su odavno priznali genocid nad jermenskim narodom (pre vladavine Erdogana) što je samo povećalo sumnje Turske u iskrenost Amerikanaca. Turska bi najviše volela da Jermenija ne postoji, jer onda nema ko da traži jermenske teritorije koje drži Turska. Kao što se vidi i iz primera Turske biti prijatelj sa Amerikancima nije jednostavno. Gde će nas odvesti aktuelna Vučićeva prijateljska politika sa Amerikom? O tome ne treba ni postavljati pitanje. ... Tačno je da odsad Grčka, Bugarska, Rumunija, Ukrajina, Litvanija, Letonija, Estonija, Poljska, moraće podneti veći deo tereta sukobljavanja sa Rusijom. Na tome uveliko rade.

   • Риста says:

    Па споменуо сам али није вредело. Америка не гледа Турску кроз Ердогана. оМжда је Ердоган тренутна сметња или бар изазива незадовољство, али ипак је урадио доста да утеши Амере и добио дозволу да се шета по Сирији и Средоземљу како му воља. Ердоган је заменио Америчке војнике у Сирији на свим местима где они немају користи, осим на нафтним изворима,где су тричетир америчка војника и америчка компанија која се самопослужује са сиријском нафтом. Све остало где су били Амери, већином је окупирала турска војска и тамани курде а успут је централно сметало Русима. Турска од почетка краде сиријску нафту. Прво са Исил Туркменима а данас мало крадуцка около америчке компаније. Не пише нигде? Па неће да пишу јер је неопходно држати нас у убеђењу како Турска и русија сарађују у Сирији. Не сарађују, него Ердоган користи ситуацију и омета Русију. Део ИСИЛа преко кога је Ердоган у старту ИСИЛ окупације Сирије навелико извлачио нафту из Сирије су Туркмени, Тусрка браћа. Ни Америка ни Турска нису срећне што је Русија без питања уништила ИСИЛ, али сада полако сами раде посао. Ердоган ће бити на власти још коју годну и опет остаје Турска. Апсурд је чак и помисао да би Америка растурила турску и оснажила православне државе као што је Јерменија или бар нешто слично томе као што је Грчка. Судећи по изјавама, Америка повлачи атомке на Кипар, који час посла може постати Турски ако Америци затреба. Грчка и Кипар се неће противити ни случајно, иако им није ни мало пријатно. Ето, то полако удаљује Турску од центра напада. То је класика са државама које су небитне Америци а то су већином државе бившег Варшавског пакта а ни Грчка се боље не котира у Америци. Споменуо сам све то лепо, али канда не вреди. Нема Америка никаквог обзира када су њени интереси у питању, били они људски или нељудски. Русија је једниставно стала у Сирији након уласка Турске војске. А лепе приче...па то деци пре спавања.

    • Slobodanka says:

     Na grčko ostrvo KRIT sele nuklearke, ne na Kipar. Amerika neće priznati koliko njenu vojnu prisutnost na Bliskom istoku (Sirija, Libija) ometa Turska sa svojim apetitima. Takvo priznanje bilo bi čist dokaz slabljenja SAD i NATO-a na tom području. Koliko se Amerika povlači? Došli su dotle da se brinu kako bar Grčku na jugu Balkanskog poluostrva da zaštite od silne Turske. Zaboravio si Pitersenove NATO mape, zapravo američke mape, iz kojih se vidi plan drobljenja svih država Bliskog istoka. Pritom cepaju i Tursku na poluostrvu Mala Azija na nekoliko celina. Pokušaj smene Erdogana iz 2016 trebao je da to omogući. Pritom računali su posebno na lojalnost nove države Severni Kurdistan koja bi zaživela na prostoru Turske, a sa kojom bi na severu izašli na Crno more, dakle što bliže Rusiji. I naravno na sirijski i irački Kurdistan koji se nalaze južnije. Takodje u planu je i cepanje teritorije Irana za deo Kurda koji tamo živi. Zbog potreba širenja Izraela Jordana ni nema na nekoj od tih mapa, zatim smanjena je i teritorija Saudijske Arabije prema Izraelu, itd. Ako treba oni će na tome raditi ceo 21 vek, američka upornost je poznata.

  • Slobodanka says:

   Zbog svojih vojnih aktivnosti Turska članica NATO-a je u velikom neslaganju sa Amerikom, sa Francuskom i sa Grčkom. Zbog toga NATO iznutra slabi. Južno krilo NATO-a čine Italija-Grčka-Turska. U skorijoj budućnosti to krilo će biti manje, imaće samo prve dve članice. Naspram dugačkog juga Rusije biće manje opasnosti. Jedino na zapadnoj strani Rusije NATO je ojačao prijemom novih članica od 1999 do danas i da bude gore prilično se približio zapadnim granicama Rusije. Ipak nakon gubitka Turske, koliko će biti hrabre manje članice NATO-a da samo one čine udarnu pesnicu NATO-a. One su blizu Rusiji što znači zauzvrat sve će veoma brzo dobiti po zvizdi.

   • Риста says:

    Опет нисте потпуно у праву. У италији је Авијано а шта је Авијано мислим да не треба да причам. Италија је што се тиче војне тактике, уствари Америка. Амери су тамо све и сва. Када се Берлускони почео мало више дружити са Русијом, уклоњен је на један миг Америке. Кажем вам да Америка ослобађа Турску од евентуалног удара јер је тамо и Израел. Маните се медијских шарада о Тусркој и напуштању НАТОа. НАТО није више истог значења за Америку и излазак Турске из НАТОа неће пуно уздрмао Америку, мада је вероватноћа да се тако нешто догоди, готово непостојећа. Осим ако Амери укину НАТО а тек је то немогуће да се догоди. Важно је још више усмерити евентуални руски удар или противудар на источну и централну Европу што би Америци одговарало исто као и удар Руса у противнападу на Немачку. Од тога су, ако неко још не зна, највећу корист имали Амери. Русија се ослободила али нажалост слаба надокнада за све губитке. Однела Америка. Неслагање Турске и Француске Америка може само да подржи и то још да се не меша када Макрон добије батина у Средоземљу. Французи су напали Либију и наишли на тврдо па су позвали Амере у помоћ а Турска није лепршава Гадафијева Либија. Французи и не сањају о сукобу са Турском а Америка им баше и не даје неке позитивне сигнале. А томахавке из Турске су повукле Немачка и Холандија и по савету Америке, мислим да су их поставили у Балтичке државе. Нисам сигуран али чини ми се да сам тако нешто чуо. Опет у земље Варшавског пакта и далеко од Турске. Не гледајте само оно што вам срцу драго. То у овим играма у Европи није препоручљиво и само ће вас заварати. Али да се не осетите повређени без потребе, ваши данашњи коментари су далеко бољи него пре неколико година. Ја вам ретко одговарам а и кад одговорим директно, то није "удар" на цео ваш коментар, него само на неке од важнијих детаља које нисте сагледали потпуно јасно. Мени било задовољство када сам приметио да већином ствари посматрате трезвено и да се већином не заносите. Али остало још мало старе Слободанке.

  • da da says:

   Rusija sve te zemlje može konvecionalnim oružijem,da poravna kao tepsiju,a pešadijom da ih nauči lepom ponašanju,a Beograd i bondstil bazu će ravnati atomskim bombama,jer ih je vučić izdao kao niko,tako će i Rumuni proći jer su isti kao mi.

 4. petrovgrad says:

  Svako ima šanse da dobije ruske rakete. Ima da bira ili neka baza ili po glavi.ja bi im pored Niša dao Kopaonik, Frušku Goru i okolinu Banja Luke.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u