АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Правимо најбољи борбени авион на свету

АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Правимо најбољи борбени авион на свету

17 фебруара 2017

638137_a-10_f

Америчка авијација развила је концепт новог лаког борбеног авиона који носи надимак „Мачета“. Највећа разлика у односу на претходнике и конкуренцију је у материјалу од ког се прави, као и у томе што ће имати пропелер.

Американци амбициозно тврде да ће „Мачета“ бити најбољи лаки борбени авион на свету.

Нови авион требало би да замени чувени „А-10″ , такозване“ или „летеће машинке“ или „брадавичасте свиње“ (хог), авион који се прославио после акције „Пустињска олуја“. Међутим, након тога А-10 постаје рањив захваљујући све бољим ПВО системима који су развили противници, и истовремено изузетно скуп и неисплатив за операције (један сат летења коштао је Пентагон 10.000 долара).

То је и један од највећих разлога што је развијена „Мачета“, нови, бољи наследник чији је концепт настао у Минесоти. Оклоп авиона састојаће се од новог материјала, тзв. металне пене. Она омогућава да авион буде лакши и јачи, и уједно да лакше зауставља метке.

Оно што ће нови авион разликовати од конкуренције јесте то што ће имати велики пропелер. Биће дизајниран као авион са једним мотором и једним седиштем, а красиће га исто оружје као и претходника – ГАУ-8 топ, преноси „Дејли мејл“.

Производња „Мачете“ није почела, цео пројекат је и даље у фази развоја, али према тврдњама званичника Америчких ваздушних снага (УС Аир Форце) до реализације ће доћи веома брзо.

– Мачета је огроман пројекат. Једва чекамо да почнемо са реализацијом – изјавио је Крис Бескар, директор компаније „Ставати“ која је дизајнирала авион.

„Метална пена – материјал будућности“

Професорка механике и авиоинжењерства са Универзитета Северне Каролине Афсанех Рабиеи имала је за циљ производњу материјала који је лаган попут алуминијума, а јачи од челика. После дужег истраживања то јој је и пошло за руком.

Развила је материјал, који је због свог изгледа подсећа на сунђер или пену, добио назив „метална пена“.

Фасцинантан детаљ је и да ова пена абсорбује седам до девет пута више енергије од сличних материјала, који су уз то неколико пута тежи од ње.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. general says:

    A sad nastupaju kinezi sa metal penom od ping ponga i rusi sa poredjanim babuskama i propelerom... dajteee

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u