АМЕРИКАНЦИ ТВРДЕ: Правимо најбољи борбени авион на свету

AMERIKANCI TVRDE: Pravimo najbolji borbeni avion na svetu

17 februara 2017

638137_a-10_f

Američka avijacija razvila je koncept novog lakog borbenog aviona koji nosi nadimak „Mačeta“. Najveća razlika u odnosu na prethodnike i konkurenciju je u materijalu od kog se pravi, kao i u tome što će imati propeler.

Amerikanci ambiciozno tvrde da će „Mačeta“ biti najbolji laki borbeni avion na svetu.

Novi avion trebalo bi da zameni čuveni „A-10″ , takozvane“ ili „leteće mašinke“ ili „bradavičaste svinje“ (hog), avion koji se proslavio posle akcije „Pustinjska oluja“. Međutim, nakon toga A-10 postaje ranjiv zahvaljujući sve boljim PVO sistemima koji su razvili protivnici, i istovremeno izuzetno skup i neisplativ za operacije (jedan sat letenja koštao je Pentagon 10.000 dolara).

To je i jedan od najvećih razloga što je razvijena „Mačeta“, novi, bolji naslednik čiji je koncept nastao u Minesoti. Oklop aviona sastojaće se od novog materijala, tzv. metalne pene. Ona omogućava da avion bude lakši i jači, i ujedno da lakše zaustavlja metke.

Ono što će novi avion razlikovati od konkurencije jeste to što će imati veliki propeler. Biće dizajniran kao avion sa jednim motorom i jednim sedištem, a krasiće ga isto oružje kao i prethodnika – GAU-8 top, prenosi „Dejli mejl“.

Proizvodnja „Mačete“ nije počela, ceo projekat je i dalje u fazi razvoja, ali prema tvrdnjama zvaničnika Američkih vazdušnih snaga (US Air Force) do realizacije će doći veoma brzo.

– Mačeta je ogroman projekat. Jedva čekamo da počnemo sa realizacijom – izjavio je Kris Beskar, direktor kompanije „Stavati“ koja je dizajnirala avion.

„Metalna pena – materijal budućnosti“

Profesorka mehanike i avioinženjerstva sa Univerziteta Severne Karoline Afsaneh Rabiei imala je za cilj proizvodnju materijala koji je lagan poput aluminijuma, a jači od čelika. Posle dužeg istraživanja to joj je i pošlo za rukom.

Razvila je materijal, koji je zbog svog izgleda podseća na sunđer ili penu, dobio naziv „metalna pena“.

Fascinantan detalj je i da ova pena absorbuje sedam do devet puta više energije od sličnih materijala, koji su uz to nekoliko puta teži od nje.

KOMENTARIJedan komentar

  1. general says:

    A sad nastupaju kinezi sa metal penom od ping ponga i rusi sa poredjanim babuskama i propelerom... dajteee

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *